FlightGear

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

FlightGear atviro kodo laisvai platinamas skrydžio imitatorius. Žaidėjas ekrane mato vaizdą pro priekinį lėktuvo stiklą, veikiantį prietaisų pultą ir klaviatūros pagalba valdo lėktuvą. Galima skristi virš bet kurios pasaulio vietos, nors automatiškai sugeneruotame virtualiame pasaulyje, tarkime, Kuršių Nerija atrodo gana varganai (vietoj kopų driekiasi arimai). Tačiau tinklalapyje yra ir geriau sutvarkytų vietų sąrašas.

Lėktuvas kyla iš virtualaus Palangos oro uosto

Žaidėjas gali pasirinkti vieną iš keleto galimų lėktuvo modelių. Tarp jų esama kovinių, tačiau jie neginkluoti.

Pagrindinis žaidimo privalumas – atviras kodas ir atviri formatai. Todėl galima panorėjus kurti savo lėktuvus bei kurti įvairius virtualaus pasaulio trimačius objektus (kopas, televizijos bokštus ir panašiai). Šiuos objektus nelabai sudėtinga „pastatyti“ norimoje pasaulio vietoje, nurodant geografines koordinates. Naudojami įvairūs standartiniai trimačių objektų modelių formatai. Dauguma lėktuvo duomenų aprašyta XML. Galima kurti ir pagal nustatytą algoritmą judančius objektus (plaukiančius laivus ir pan).

Galima pasirinkti norimą orą. Skrendant naktį, mėnulis, planetos ir apie 600 žvaigždžių matyti ten, kur ir turi būti pagal geografinę padėtį bei skrydžio laiką.

Kompiuterių tinklo pagalba keli žaidėjai gali skristi kiekvienas savo lėktuvu tame pačiame virtualiame pasaulyje, treniruodamiesi atlikti įvairius koordinuotus veiksmus.

Žaidimas sukurtas dirbti Linux aplinkoje, bet šiuo metu jau gana neblogai veikia ir Windows, Mac OS X, FreeBSD, Solaris bei IRIX versijos. Žaidimas turi GPL licenziją. Tinklalapyje rašoma, jog „…kol laikomasi GPL taisyklių, žaidimas gali būti laisvai kopijuojamas ir platinamas“.[1]

2005 m. FlightGear 0.9.8 apdovanotas SOFTPEDIA „100 % FREE“ prizu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]