Final Fantasy IX

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Final Fantasy IX
Kūrėjas Square
Leidėjas Square Electronic Arts L.L.C
Square Enix
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data 2000 m. liepos 7 d. (PlayStation)
Žanras (-ai) Fantastinis, RPG
Režimas Vieno žaidėjo
Reitingai ESRB: Teen
Platforma PlayStation
PlayStation 3, PSP, Windows, IOS, Android, PlayStation 4
Versija
Variklis
Platinimas {{{media}}}
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas Final Fantasy VIII
Kitos dalys Final Fantasy serija

Final Fantasy IX – 2000 m. kompiuterinis fantastinis vaidmenų žaidimas, 9-toji „Final Fantasy“ serijos pagrindinės žaidimų linijos dalis, kurią sukūrė Japonijos „Square“ žaidimų kompanija, išleido ir platino PlayStation konsolėms „Square Electronic Arts L.L.C“. Žaidimas nuo 2010 m. yra pasiekiamas „PlayStation Network“ tinklu.

Žaidimas sulaukė teigiamo kritikų įvertinimo ir komercinės sėkmės. Metacritic.com tinklalapio kritikų apžvalgų suvestinės vertinimo vidurkis 94 balai iš 100.[1] Gamerankings.com tinklalapyje žaidimas įvertintas 92,72 %.[2] Pasaulyje buvo parduota 5,3 mln. žaidimo kopijų (2013 m. duomenimis).[3]

2010 m. žaidimas išleistas „PlayStation 3“ ir „PSP“ konsolėms, 2016 m. pasirodė adaptacijos PC „Windows“ ir mobiliosioms sistemoms, 2017 m. išleista atnaujintų grafikos elementų versija „PlayStation 4“ konsolei.[4]

Leidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apie žaidimą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Final Fantasy IX“ yra vieno žaidėjo RPG žaidimas. Žaidimo veiksmas vyksta nežemiškoje planetoje Gaia. Skirtingai nuo „Final Fantasy VII“ ir „Final Fantasy VIII“ žaidimų, pasaulis vaizduojamas ne ultramoderniu, o labiau pasakišku. Herojų vaizdavimas nėra realistinis, jie vaizduojami kaip anime herojai. Veiksmo laikmetis primena vėlyvuosius viduramžius ar naujuosius amžius. Žaidimo herojai gali judėti 3D pasaulio lange ir iš anksto generuotų 2D vaizdų vietovės (miesto) lange. Kovos scenos su eiliniais monstrais generuojamos automatiškai, tik retais atvejais priešininkai sutinkami žaidimo erdvėje. Kovos metu daugiausia galima valdyti 4 herojus.

Herojai gali atakuoti šaltaisiais ginklais, elementinėmis jėgomis (žaibas, ugnis ir pan.), užburti, naudoti gydomąsias ir kitokias porcijas, gintis. Kova vykdoma ėjimų principu − herojai ir priešininkai atakuoja paeiliui ir po kiekvienos atakos yra laiko tarpas per kurį turi atsistatyti herojaus energija. Kovą galima vykdyti dviem režimais: statiniu, kai prieš žaidėjui parenkant herojaus veiksmą laiko tėkmė stabdoma, ir ATB (Active Time Batle), kai laikas nestabdomas. Herojų savybės, burtų rūšys ir pan. įgyjamos ir ištobulinamos herojui parenkant ginklus, šarvus, aksesuarus. Už nugalėtus priešininkus suteikiama pinigų gil, kuriais galima apsipirkti žaidime esančiose parduotuvėse. Žaidime galima rasti įvairių paslėptų objektų. Ties rastais ar vertais dėmesio objektais, veikėjais iškyla šauktuko arba klaustuko ženklas. Žaidime yra tik muzikos takelis, dialogai tarp veikėjų vaizduojami ekrane. Siužeto vingiai pasakojami vaizdo intarpuose.

Žaidimo elementai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Gaia − planetos pavadinimas, kurioje vyksta veiksmas. Planetą sudaro keliolika žemynų, salų ir vandenynas. Veiksmas prasideda Misto žemyne, kurioje yra trys karalystės: Aleksandrija, Burmekija, Lindblamas.
  • Čokobo paukščiai (Chocobo) − paukščiai, būdingi „Final Fantasy“ žaidimų serijai. Su jais herojai gali keliauti po pasaulį išvengdami automatiškai generuojamų kovų su monstrais. Paukščiai gali rasti paslėptus objektus po žeme.
  • Muglai (Moogles) − sparnuotos skraidančios būtybės, būdingos „Final Fantasy“ žaidimų serijai. Žaidimo metu pas pasitaikančius muglus galima išsaugoti žaidimo eigą, atstatyti gyvybinius ir magiškuosius herojų rezervus, prekiauti. Be to, kai kurie muglai prisideda prie istorijos vystymo.
  • Mognet − muglų paštas. Herojai iš muglų gauna laiškus, kuriuos, pristatę kitam muglui adresatui, gali perskaityti, dažnai jumoristinį, susirašinėjimą tarp muglų.
  • Trance − specialus herojaus trumpalaikis kovos režimas, kuris pasiekiamas patyrus herojui daug priešininkų kirčių. Jo metu herojaus atakos efektyvumas padvigubėja.
  • Kortos − žaidimo elementas, nesusijęs su istorija. Žaidime galima surinkti 100 skirtingų kortų. Jas pameta žuvę priešininkai. Be to, jų galima išlošti kortų minižaidime. Minižaidimą galima aktyvuoti su sutinkamais miestų gyventojais, kurie sutinka žaisti.
  • ATE (Active Time Event) − specialus režimas, kurio metu galima pažiūrėti lygiagrečiai žaidimo veiksmui vykstančius įvykius. Galima aktyvuoti tik tam tikrais žaidimo momentais.
  • Eidolonai (Eidolons) − pasakiškos supergalių kovos būtybės, kurios gali būti iššauktos burtais, magiškais užkalbėjimais ir ragu. Eidolonas paklūsta tik savo šeimininkui, nesvarbu gerajam ar blogajam. Iš herojų eidolonus gali iššaukti Dagger ir Eiko.

Žaidimo herojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimo kovos scena.

Žaidėjas gali valdyti 8 pagrindinius herojus. Žaidime jie vadinami tik vardais (be pavardės, išskyrus kapitoną Steiner, kuris vadinamas tik pavarde). Visų jų vardai gali būti keičiami. Žemiau pateikiami žaidimo siūlomi vardai (default). Žaidimo metu galima epizodiškai valdyti daugiau veikėjų, kurių vardai nekeičiami (Beatrix, Marcus ir kt.). „Final Fantasy IX“ turi herojų klases, nors nevisiškai tarpusavyje atskirtas − atskiri herojai turi savo unikalias savybes, kurių negali įgyti kiti herojai. Pvz., Zidane gali vogti iš priešininkų (vagis), Steiner gali įvaldyti kardo kovos menus (riteris), Quina − įvaldyti priešininkų galias (mėlynasis burtininkas).

  • Zidane (piln. Zidane Tribal) − vagis, „Tantalus“ trupės narys. Pagrindinis žaidimo protagonistas. Išaugo be šeimos ir namų. Zidane bando prisimeilinti princesei Garnet ir žaidimo pradžioje nenutuokia, kad jam iš anksto yra paskirtas tam tikras vaidmuo planetoje.
  • Dagger, kitaip princesė Garnet (Garnet Til Alexandros XVII) − Aleksandrijos karalystės vienintelė princesė. Ji turi galią valdyti kovos būtybes – eidolonus. Daug kas jos praeityje neaišku.
  • Vivi (Vivi Ornitier) − juodasis burtininkas. Sukurtas dirbtinai. Iškrito iš juodųjų burtininkų laivo ir buvo priglaustas pelkių gyventojų Qu atstovo. Šiam mirus, Vivi atkeliauja į Aleksandriją. Kaip ir kitų juodųjų burtininkų, jo gyvenimo laikas yra ribotas.
  • Steiner (Adelbert Steiner) − Aleksandrijos karalystės vyrų riterių būrio, asmeninės princesės Garnet apsaugos vadas, naiviai ištikimas princesei Garnet. Vėliau į jo pusę pereina moterų generolė Beatrix.
  • Quina (Quina Quen) − belytė pelkių gyventojų Qu atstovė. Ypač mėgstanti pavalgyti. Keliauja su herojais, kad pasisemtų patirties.
  • Freya (Freya Crescent) − Burmekijos karalystės gyventoja, „Drakono riterė“. Ji gali įvaldyti drakono burtus. Po pasaulį klaidžioja ieškodama savo jaunystės meilės Fratley.
  • Eiko (Eiko Carol) − vienintelė išlikusi eidolonų iššaukėjų kaimo Madain Sari gyventoja. Prisijungia prie herojų 2-oje žaidimo dalyje. Vėliau paaiškėja, kad princesė Garnet irgi kilusi iš šio kaimo.
  • Amarant (Amarant Coral) − karalienės Brahne pasiųstas samdomas žudikas, kuris pralaimi kovą Zidane ir prisijungia prie herojų grupės, norėdamas sužinoti jų galios paslaptis. Prisijungia prie herojų 2-oje žaidimo dalyje.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Aleksandrijos karalystė ir jos sostinė Aleksandrija, valdoma karalienės Brahne pasakiškoje Gajos planetoje. Į Aleksandrijos miestą skraidančiu laivu atvyksta teatro trupė „Tantalus“, kurie karalienei ir vietos aukštuomenei pristatys pjesę „Aš norėčiau tapti tavo kanarėle“ (I Want To Be Your Canary). Iš tikro trupė „Tantalus“ yra ne kas kita, kaip teatru prisidengusių plėšikų ir vagių gauja. Ji suplanavusi pagrobti karalystės princesę, neįtikėtino grožio Garnet. Į teatro pasirodymą nori patekti vaikas su smailia kepure, geltonomis akimis ir juodu veidu Vivi, tačiau pasirodo, kad jo turimas bilietas yra suklastotas. Vivi visgi patenka į teatrą namų stogais.

Vykstant teatro vaidinimui, trupės narys Zidane pasišalina iš scenos ir nuskuba vykdyti misijos pagrobti princesę. Tuo metu princesė pasišalina iš teatro ložių. Jos ieškoti karalienė pasiunčia vyriškosios karalystės kariuomenės kapitoną Steiner. Rūmuose Zidane netyčia susitinka princesę Garnet ir sėkmingai pergudrauja kapitoną Steiner. Parvesta į „Tantalus“ skrajojantį laivą princesė Garnet netikėtai paprašo būti pagrobta, Zidane prisiekia jai ištikimybę. „Tantalus“ trupė skuba pasišalinti, karalienė Brahne informuojama apie Garnet pabėgimą. Miesto sargyba pabūklais atakuoja laivą. Laivas, stipriai pažeistas, ištrūksta iš miesto ir nukrenta užburtame „Blogio miške“ (Evil forest). Zidane, kartu su į laivą patekusiu kapitonu Steiner bei atsitiktinai patekusiu Vivi, pasiryžta palydėti per mišką princesę Garnet į gretimą Lindblamo karalystę, pas buvusį Garnet mentorių regentą Cid IX.

Kelionės metu princesė prisiima slapyvardį Dagger (durklas). Pakeliui grupė herojų užtinka kaimą, kuriame atranda požeminį slaptą fabriką, kuriame gaminami panašūs į Vivi, tačiau visiškai be savo valios, „juodieji burtininkai“. Herojai užgrobia skraidantį laivą, kuriuo juodieji burtininkai gabenami į Aleksandriją ir, nugalėję karalienės Brahne pasiųstus persekiotojus, prasiveržia pro kalnų vartus iš Aleksandrijos. Pasiekus Lindblamą paaiškėja, kad tai regentas Cid IX organizavo Garnet pagrobimą iš Aleksandrijos, nes įtarė karalienę Brahne slaptais negerais kėslais. Viešnagės Lindblame metu pasirodo žinios, kad užpulta gretima Burmekijos karalystė. Zidane, Vivi ir sutikta Burmekijos magė Freya skuba padėti. Tuo tarpu generolas Steiner ir princesė grįžta į Aleksandriją, nes netiki, kad karalienė motina Brahne galėtų pradėti pražūtingus karus. Zidane, Vivi ir Freya randa Burmekiją visiškai nugalėtą juodųjų burtininkų armijos ir jiems paaiškėja, kad tai suorganizavo karalienė Brahne, kuriai padeda mistiškas magas Kuja ir moteriškosios Aleksandrijos kariuomenės generolė Beatrix. Herojai beviltiškai pralaimi Beatrix. Tuo metu, grįžę į Aleksandriją, generolas Steiner ir princesė Garnet sučiumpami …

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]