Etiopijos sportas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kenenisa Bekele – 5 000 ir 10 000 m bėgimo distancijų rekordininkas olimpiadoje ir pasaulio čempionate.

Etiopijoje populiariausios sporto šakos yra lengvosios atletikos rungtys – vidutinio ir ilgo nuotolio bėgimai. Taip pat šalis gali pasigirti giliomis futbolo ir krepšinio tradicijomis.

Vidutinio ir ilgo nuotolio bėgimų čempionatuose ir varžybose Olimpinėse žaidynėse didžiausi šalies konkurentai būna iš Kenijos ir Maroko.

Daugkartinis šalies olimpinis ir pasaulio čempionas 5 000 ir 10 000 m bėgimuose yra Kenenisa Bekele. Tose pačiose distancijose tarp moterų daug pergalių yra pasiekusi Tirunesh Dibaba. Ji olimpinėse žaidynėse šaliai yra pelniusi 6 medalius. Vienas žinomiausių pasaulyje bėgikų buvo etiopietis Abebe Bikila – du kartus olimpinis čempionas. 1960 m. olimpiadoje maratono distanciją sportininkas baigė basomis.

Etiopija olimpinėse žaidynėse dalyvauja nuo 1956 m. Per šį laikotarpį šalis yra laimėjusi 53 medalius (22 aukso) – visus juos lengvosios atletikos rungtyse. 2016 m. žaidynėse šaliai atstovavo 35 sportininkai, kurie pelnė 8 medalius.

Populiarumu pasižymi futbolas. Šalies vyrų futbolo rinktinė yra Afrikos Tautų taurės čempionė (1962 m.).

Šalies krepšinio federacija sukurta 1949 m. ir buvo viena pirmųjų Afrikos rinktinių, prisijungusių prie FIBA. Šalis yra viena FIBA Afrikos čempionato kūrėjų.