Espiritismo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Espiritismo (portugalų ir ispanų k. – spiritizmas) – sinkretinė religija Lotynų Amerikoje ir Karibų jūros regione. Šios religijos išpažinėjai tiki, kad gerosios ir blogosios dvasios gali paveikti sveikatą, sėkmę ir kitus žmogaus gyvenimo aspektus.[1] Manoma, jog religija kilo iš Kongo regiono[2], dabar ši religija labiausiai paplitusi Kuboje ir Puerto Rike. Dauguma šios religijos aspektų remiasi Allan Kardec, spiritizmo pradininko, idėjomis.

Espiritismo religija pripažįsta Dievą ir jį laiko visagaliu visatos kūrėju, taip pat tikima, jog egzistuoja dvasinis pasaulis, kuriame gyvena bekūnės būtybės, jos palaipsniui tampa protingisnėmis ir moralesnėmis. Espiritistai tiki, jog šios būtybės įvairiais būdais gali paveikti fizinį pasaulį, o patys tikintieji gali taip pat daryti įtaką šių dvasių veiksmams.[3] Espiritizmo religija niekada neturėjo tikėjimo lyderio ar praktikavimo vietos. Ši religija yra perėmusi kitų religijų, įskaitant katalikybę, Curandero, Macumba, Santería, Vudu, šintoizmo, taip pat neopagoninių religijų, praktikas. Šio sinkretizmo pavyzdys – šv. Martos naudojimas burtuose.[4]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Helping Elderly Hispanics Manage Health Problems Archyvuota kopija 2007-03-16 iš Wayback Machine projekto., The University of Kansas School of Medicine, Wichita.
  2. Vega, Marta Moreno (1999). „Espiritismo in the Puerto Rican Community“. Journal of Black Studies. 29 (3): 325–353. doi:10.1177/002193479902900301.
  3. Espiritismo & Spiritualism.Espiritismo & Espírita
  4. Martha Dominadora Lamp.