Esperanto raktas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Šį straipsnį ar jo skyrių reikėtų peržiūrėti.
Būtina ištaisyti gramatines klaidas, patikrinti rašybą, skyrybą, stilių ir pan.
Ištaisę pastebėtas klaidas, ištrinkite šį pranešimą. Esperanto rašoma iš mažosios
„Raktai“ įvairiomis kalbomis

Esperanto raktas (esp. „Ŝlosilo de Esperanto) yra mažo dydžio, svorio bei turinio knygelė, skirta supažindinti skaitytoją apie Esperanto kalbą. Dėl šios priežasties ją lengva pridėti prie siunčiamo laiško, siekiant supažindinti adresatą apie šią kalbą. Ji dažniausiai būna su supaprastinta Esperanto gramatika bei žodynėliu.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuos „raktus“ 1905 metais sugalvojo vokiečių kilmės esperanto propagandininkas Herbert F. Höveler. Jo idėja buvo ta, jog adresantas rašydamas į svetimą šalį, kurios kalbos jis nesupranta, rašytų esperantiškai bei pridėtų šį „raktą“. Ši idėja daugelyje vietų pritraukė daugybę esperanto kalbos pionierių.
Ši knygelė darė itin didelę įtaką prieš Pirmąjį pasaulinį karą. Tarpukario metais šis leidinys labiausiai praversdavo tais atvejais, kai rašoma mažos, egzotiškos kalbos atstovui, kuomet „raktas“ tapdavo pirmuoju rimtu žingsniu į Esperanto. Šie leidiniai dažniausiai sudaryti iš dviejų dalių: trumpa gramatika ir žodynas (Esperanto - vietinė kalba arba atvirkščiai). Buvo leidžiamos ir truputį modifikuotos šių leidinių versijos, pvz., 1916 metais olandiškas „raktas“, tik be gramatikos, o su žodynėliu.
Šių „raktų“ leidimą prižiūrėjo Pasaulinė Esperanto Asociacija (nuo 1935 iki 1933 m. - Tarptautinis Centrinis Komitetas). Pasak pastarojo duomenų, 1933 metais buvo išleistos 26 kalbų „raktos“ versijos. Kai kuriais atvejais šių „raktų“ spausdinimas buvo masinis, pvz., švedų k. iki 1933 metų buvo išleista 140 tūkst. ekzempliorių.

„Raktas“ Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Esperanto raktas lietuvių kalba (2003 m. leidimas)

Pirmasis „Esperanto raktas“ buvo išleistas 1929 metais. Jį sudarė Antanas Poška. Vėliau šis „raktas“ buvo perleistas 1969 ir 2003 metais.
Šis „raktas“ sudarytas iš gramatikos, esperanto - lietuvių kalbos žodynėlio, esperatno kalbos žodžių darymo paaiškinimo bei trijų mažų skaitinių. 2003 metų leidime, redaguotame Vytauto Šilo, pridėta ir trumpa A. Poškos biografija „Esperantiškas Antano Poškos fenomenas“.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1974: Lapenna, Ivo k.a. Esperanto en Perspektivo. London; Rotterdam 1974, p. 67.
  • 1997: LeV [ps.]. Ŝlosiloj al la ponto inter popoloj. En: Monato 18a jaro 1997, n-ro 10 (Okt.), p. 18.
  • 1969, 2003: Poška, Antanas. „Esperanto Raktas“