Erik von Holst

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Erikas fon Holstas)

Erikas (Johanas) fon Holstas (est. Erik (Johannes) Holst, vok. Erick (Johann) von Holst; 1894 m. rugpjūčio 30 d. Vaivaros kaime (dab. Estijos Rytų Viru apskrityje) – 1962 m. gegužės 31 d. Eutine (Šlėzvigo-Holšteino žemė Vokietijoje) – Estijos ir Vokietijos buriuotojas, vienas iš sportinio buriavimo ledrogėmis pradininkų.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaikystėje su tėvais persikėlė gyventi į Estlandijos gubernijos šiaurės vakarus, mokėsi gimnazijoje Birkenruh kaime (dab. Kaserahu Harju apskrityje) ir bažnytinėje mokykloje Taline. Sankt Peterburge išlaikė brandos atestato egzaminus. Pirmojo pasaulinio karo metais pašauktas į Rusijos imperijos kariuomenę, 1917 m. Peterhofe baigė karinę mokyklą.

Pasibaigus karui, grįžo į gimtąją Estiją ir įsidarbino Rotermanni bendrovėje. Laisvalaikį skyrė buriavimui, šį sportą kultivavo jau nuo 1904 m. 1906 m. įstojo į vietinį jachtų klubą, o 1932 m. buvo išrinktas Estijos jacht-klubo komandoru (vadovu). Kartu su administraciniu darbu vykdė ir teisėjo funkcijas. Daugkartinis Estijos Respublikos buriavimo čempionas, dalyvavo 1936 m. Berlyno olimpiados buriavimo regatoje, kur užėmė septynioliktą vietą. Po metų Europos pirmenybėse buvo ketvirtas.

Visgi didžiausią dėmesį E. fon Holstas skyrė begimstančiam buriavimo ledrogėmis sportui. 1925 m. Berlyne jis išleido knygą apie ledrogių konstravimą, kuri neprarado aktualumo iki mūsų dienų. Kartu su Vokietijos, Latvijos bei Lietuvos sporto entuziastais 1928 m. įkūrė Europos Buriavimo Ledrogėmis Sąjungą (vok. Europäische Eissegel Union) ir buvo išrinktas jos sekretoriumi. Šios organizacijos rengiamose Europos pirmenybėse 193138 m. su jachta Fanal pelnė šešis aukso ir vieną sidabro medalį.

Tuo metu žemyno šiaurinėje dalyje varžybose sportininkai naudojo jachtas su 15 m² ir 20 m² burėmis. Erikas fon Holstas 1932 m. naujai sukonstravo dvivietę ledo jachtą – Monotyp-XV, pasižymėjusią išskirtinėmis aerodinaminėmis savybėmis. Tik su nedideliais pakeitimais pagal išlikusius brėžinius šio tipo burinės ledrogės vis dar statomos iki šiol. 1937 m. jis paruošė eskizus ir pagamino kiek mažesnes, išskleidžiančias 12 m² burių plotą, ledroges. Pastarasis variantas dėl savo populiarumo vėliau buvo pramintas „Liaudišku“ arba „Ledo optimistu“.

1934 m. E. fon Holstas atvyko į Klaipėdą ir apmokė vietinius jachtininkus lenktyniavimo ledu ypatumų. Dėkingi vietinio Kuršių jachtų klubo sportininkai išrinko jį klubo garbės nariu. 1936 m. asmeniškai dalyvavo ir konsultavo statant garsiąsias Suomijos burines ledroges HAI.

1939 m. Erikas fon Holstas su šeima emigravo į Vokietiją. 1940 m. sausio 28 d. persikėlėliai iš Latvijos ir Estijos įkūrė Baltijos buriuotojų klubą (vok. Baltische Segler Verein – BSV). 19401946 m. ir 19531962 m. (t. y. kone iki mirties) šio klubo komandoru buvo renkamas E. fon Holstas.

Buriavimo entuziastė buvo ir žmona Karina fon Holst, taip pat pasiekusi nemažai pergalių „liaudiškų“ ledrogių regatose su 12 m² bure.

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Erik von Holst. Die Eisyacht. (Yacht-Bibliothek, Band 18). – Berlin: Klasing & Co., 1925.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]