Egon Schiele

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Egonas Šylė
vok. Egon Schiele
E. Šylės fotoportretas, 1914 m.
Gimė 1890 m. birželio 12 d.
Tulnas
Mirė 1918 m. spalio 31 d. (28 metai)
Viena
Palaidotas (-a) Viena, Ober St. Veit kapinės
Tautybė austras
Veikla Dailininkas
Sritis Ekspresionizmas
Vikiteka Egon Schiele

Egonas Šylė (Šilė, vok. Egon Schiele, 1890 m. birželio 12 d., Tulnas – 1918 m. spalio 31 d., Viena) – XX a. pr. austrų tapytojas, piešėjas, grafikas. Ekspresionizmo meno srovės atstovas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Egonas Šylė gimė 1887 m. vasario 3 d. Tulne, Austrijoje. Jis buvo trečiuoju Adolfo ir Marijos Šylių vaiku, turėjo dvi vyresnes seseris: Melani ir Gertrūdą. Tėvas mirė, kai E. Šylei buvo keturiolika, jo globėju tapo dėdė ir krikštatėvis Leopold Czihaczek.

1906 m. rudenį E. Šylė pradėjo mokytis Vienos vaizduojamojo meno akademijoje pas profesorių Christian Griepenkerl. E. Šylė susitiko Gustavą Klimtą 1907 m. ir G. Klimtas tapo jo svarbiu rėmėju. 1908 m. E. Šylė pirmąkart eksponavo grupinėje parodoje Klosternoiburge. Kitais metais su grupe studentų E. Šylė paliko Vienos akademiją dėl jos akademinių mokymo metodų ir įkūrė Neuekunstgruppe (Naujosios dailės grupė). 1909 m. E. Šylė dalyvavo Tarptautinėje dailės parodoje Vienoje. 1909 m. E. Šylė pradėjo išvystyti nuosavą ekspresionistinės dailės stilių ir nutolo nuo dekoratyvaus Jugendstil stiliaus. 1909 m. įvyko pirmoji Naujosios dailės grupės paroda. Jos metu E. Šylė susitiko kritiką ir literatą Arthur Roessler, kuris supažindino jį su įtakingais kolekcininkais Carl Reininghaus ir Dr. Oskar Reichel.

1910 m. Vienos meninės dirbtuvės publikavo 3 E. Šylės dizaino pašto atvirutes, 1911 m. buvo publikuota pirmoji monografija apie dailininką ir įvyko pirmoji jo personalinė paroda Vienos Miethke galerijoje. E. Šylė ir jo modelis, mergaitė Valerie „Wally“ Neuzil, 1911 m. persikėlė į Krumau, jo mamos gimtąjį miestelį. Miestelio gyventojai ilgainiui ėmė nepalankiai vertinti dailininką, pas kurį lankėsi nepilnametė ir pozuodavo nuoga. 1911 m. E. Šylė persikėlė į Noilengbachą (Žemutinė Austrija). 1912 m. E. Šylė eksponavo daugelyje parodų. Miunchene jo darbai buvo eksponuoti meno dilerio Hans Goltz galerijoje kartu su vokiečių ekspresionistų grupės „Mėlynasis raitelis“ kūriniais. Ta proga E. Šylė lankėsi Miunchene, galėjo susipažinti su to laikmečio Europos tapybos naujausiomis srovėmis, kaip kubizmas.

1912 m. balandžio 13 d. E. Šylė buvo suimtas Noilengbache ir perkeltas į Sankt Pelteno kalėjimą. Jis buvo apkaltintas nepilnametės pagrobimu ir išprievartavimu (Valerie „Wally“ Neuzil tuo metu neturėjo 18 metų). Šie kaltinimai vėliau pakeisti į nusikaltimą prieš moralę. Po 24 dienų kalėjime E. Šylė buvo paleistas gegužės 8 d. Vėliau E. Šylės kūryboje nuogų ir erotizuotų vaikų vaizdinių suretėjo. Su G. Klimto tarpininkavimu E. Šylė susidraugavo su rėmėjų Lederer šeima, ypač su Erich Lederer.

1914 m. E. Šylė siuntė darbus parodoms Romoje, Briuselyje ir Paryžiuje. Metų pabaigoje įvyko jo kapitalinė paroda Guido Arnot galerijoje Vienoje. 1915 m. E. Šylė nutraukė ryšius su Valerie Neuzil ir vedė Edith Harms. Po vestuvių buvo pašauktas į kariuomenę (vyko Pirmasis pasaulinis karas). Daugiausiai tarnavo netoli Vienos biuruose administruodamas Rusijos karo belaisvių gabenimą. Tuo metu jis galėjo naudotis studija ir kurti. Jo kūriniai eksponuoti Amsterdame, Stokholme ir Kopenhagoje.

1918 m. Vienos secesijos parodoje Miunchene E. Šylei buvo skirtas atskiras kambarys.

E. Šylės nėščia žmona Edith Harms mirė 1918 m. spalio 28 d. nuo „ispaniško gripo“. E. Šylė mirė nuo tos pačios ligos 1918 m. spalio 31 d. Palaidotas Vienos Ober St. Veit kapinėse.

Didelė E. Šylės kūrinių kolekcija sukaupta Leopoldo galerijoje Vienoje (41 tapybos ir 188 piešti bei akvarelės kūriniai).[1]

2011 m. jo peizažas „Namai su skalbiniais“ viešo aukciono metu buvo parduotas už 40 mln. JAV dolerių.[2]

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kūrinių galerijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]