Edipo kompleksas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Edipo kompleksas Sigmund Freud psichoanalizės teorijoje apibūdinamas kaip vaikų psichoseksualinio vystymosi etapas, kurio metu abiejų lyčių vaikai supranta tėvą kaip konkurentą kovoje dėl išimtinės savo motinos meilės. Pavadinimas kilęs iš graikų mito apie Edipą, kuris nenorėdamas nužudo savo tėvą Lajų ir veda savo motiną Jokastę. Remdamasis savianalize ir antropologinėmis totemizmo studijomis, Freud suformulavo Edipo komplekso teoriją kaip paaiškinimą superego formavimuisi. Pagal tradicinę paradigmą vaikas (berniukas) kaip savo pirmąjį libido realizacijos objektą pasirenka motiną, tačiau tuo pačiu tikisi, kad tai sukels tėvo pyktį, o šio pykčio galimas rezultatas yra kastracija.

Sigmund Freud manė, kad sėkmingas Edipo komplekso pergalėjimas turi esminę reikšmę lyčių vaidmenų ir identiteto vystymuisi. Pasak jo, mergaitės ir berniukai skirtingai sprendžia šį konfliktą dėl kastracijos baimės (berniukai) ir varpos pavydo (mergaitės). Pagal S. Freud, nesėkmingas Edipo komplekso sprendimas gali pasireikšti neuroze ir homoseksualumu. Tyrinėtojai sutaria, kad Freud požiūris į Edipo kompleksą iki galutinio susiformavimo perėjo keletą vystymosi stadijų. Ankstyvuosiuose raštuose Freud nagrinėja vyrų Edipo kompleksą. Edipo komplekso pasireiškimas moterims pradedamas nagrinėti vėlesnėje stadijoje, XX a. 4 dešimtmetyje (nuo 1931 m.). Freud teigė, kad moterys taip pat susiduria su Edipo kompleksu ir kad moterų atveju edipiški moterų norai iš pradžių yra susiję su homoseksualiu potraukiu motinai. 1925 m. Freud kėlė klausimą kaip moterys vėliau atsikrato šio potraukio motinai ir perkelia savo seksualinį potraukį į tėvą. Jis manė, kad tai kyla iš nusivylimo atradus, kad jų motina neturi penio.

Tuo tarpu, kai Freud teigė, kad abi lytys išgyvena potraukį motinoms ir agresiją prieš savo tėvus, Carl Jung manė, kad moterys patiria potraukį tėvams ir agresiją prieš motinas. Tai jis įvardino kaip Elektros kompleksą (pagal Agamemnono dukters Elektros vardą). Elektra siekė nužudyti savo motiną, kuri prisidėjo planuojant Elektros tėvo nužudymą. Elektros kompleksas nelaikomas Freud psichoanalizės teorijos dalimi.

Freud manė, kad Edipo kompleksas pasireiškia maždaug 5 metų vaikams, tuo tarpu Melanie Klein teigė, kad kompleksas pasireiškia žymiai anksčiau, greičiausiai per pirmus du vaiko gyvenimo metus.