Europos migracijos tinklas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio EMT)

Europos migracijos tinklas (angl. European Migration Network; EMN) – Europos Sąjungos finansuojamas tinklas, įsteigtas siekiant teikti informaciją apie migraciją ir prieglobstį Europos Sąjungos institucijoms bei Europos Sąjungos valstybių narių valdžios institucijoms, siekiant prisidėti prie politikos formavimo šiose srityse. EMN buvo įkurtas Europos Vadovų Tarybos 2008 m. gegužės 14 d. sprendimu Nr. 2008/381/EB.[1]

EMN veiklą koordinuoja Europos Komisijos vidaus reikalų generalinis direktoratas. Kiekvienoje valstybėje narėje ir Norvegijoje yra įkurti nacionaliniai informacijos centrai (EMN NIC), kurie koordinuoja tinklo veiklą šalyje. EMN NIC skiria valstybių narių vyriausybės. Valdyba, kurią sudaro Europos Komisija ir kiekvienos valstybės narės atstovas, priima svarbiausius politinius sprendimus. Taip pat stebėtojo teisėmis dalyvauja atstovai iš Europos Parlamento, Europos pasienio ir kranto apsaugos agentūra, Pagrindinių teisių agentūros, Europos prieglobsčio paramos biuro bei ES kovos su prekyba žmonėmis koordinatorius.

EMN savo veikla prisideda prie ES diskusijų konkrečiais migracijos ir prieglobsčio politikos klausimais, pavyzdžiui, apie darbo jėgos paklausą, nelegalia migraciją, šeimos susijungimą ir tarptautinius studentus. EMN glaudžiai bendradarbiauja su įvairiomis institucijomis, atsižvelgiant į konkrečius tyrimus ir politines temas, pavyzdžiui, su Europos Komisijos Statistikos agentūra ir Europos Komisijos Mokslinių tyrimų direktoratu, Pagrindinių teisių agentūra (FRA), FRONTEX, Europos prieglobsčio paramos biuru (EASO), ES kovos su prekyba žmonėmis koordinatoriumi ir Europos didžiųjų miestų asociacija.

Valstybių narių poreikį keistis informacija visais su migracija susijusiais klausimais ir prisidėti prie bendros prieglobsčio ir imigracijos politikos formavimo iš pradžių iškėlė Lakeno Europos Vadovų Taryba 2001 metais. Ši iniciatyva buvo paremta 2003 metais Salonikų Europos Vadovų Tarybos susitikimo metu pradėjus bandomąjį projektą. Hagos programa pabrėžė bendros su migracija susijusių reiškinių analizės poreikį, o ją pakeitusioje Stokholmo programoje taip pat akcentuojama informacijos apie migraciją ir prieglobstį palyginamumo ir keitimo tarp šalių narių svarba. Atsižvelgiant į tai, 2008 m. buvo įkurtas EMN.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]