Dredas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dredas

Pavadinimas(angl. Dredd)
Kilmės šalisDidžiosios Britanijos vėliava Didžioji Britanija
Pietų Afrikos Respublikos vėliava Pietų Afrikos Respublika
Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava Jungtinės Amerikos Valstijos
Indijos vėliava Indija
RežisieriusPete Travis
Prodiuseris (-iai)Alex Garland
Andrew MacDonald
Allon Reich
Scenaristas (-ai)Alex Garland
VaidinaKarl Urban
Olivia Thirlby ir kiti.
Metai2012
Trukmė95 min.
Kalbaanglų
PlatintojasEntertainment Film Distributors
Lionsgate
Biudžetas45 mln. JAV dol.
IMDb įrašas

Dredas (angl. „Dredd“) – 2012 m. D. 3D mokslinės fantastikos veiksmo filmas. Filme pasakojama apie ateities miesto tvarkos sergėtojo teisėjo Dredo kovą su nusikaltėliais. Filmas paremtas D. Britanijos komiksų serija „Teisėjas Dredas“.

Apie filmą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmas sukurtas nepriklausomos Jungtinės Karalystės kino studijos „DNA Films“. Finansavimu pasirūpino „Reliance Entertainment“. Pagrindinės filmavimo vietos: PAR miestai Keiptaunas ir Johanesburgas. Filmo premjera įvyko 2012 m. rugsėjo 7 d. D. Britanijoje. Filmo biudžetas siekė apie 45 mln. JAV dolerių. „Dredas“ nebuvo komerciškai sėkmingu. iki 2012 m. pabaigos jis kino teatruose surinko virš 36,4 mln. JAV dolerių.

Filme pasakojama fantastinio ateities tvarkdario „teisėjo“ Dredo kova su ateities miesto nusikaltėliais. Dredas yra antroji komiksų serijos „Teisėjas Dredas“ adaptacija. Pirmoji, 1995 m. filmas „Teisėjas Dredas“, buvo nesėkminga tiek komerciniu, tiek kritikų įvertinimo požiūriu. „Dredas“ labiau seka komiksų turiniu, jame teisėjas Dredas nenusimauna šalmo, kaip ankstesniame filme.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Veiksmas vyksta tolimoje ateityje. Po branduolinių karų didesnioji JAV dalis virto radioaktyvia dykuma, pavadinta „Prakeiktąja žeme“. 800 mln. žmonių gyvena gigantiškame mieste, kuris tęsiasi nuo dabarties Bostono iki Vašingtono. Miestas pavadintas Mega Sičiu Vienas (Mega-City One). Jame klesti nusikalstamumas. Vieninteliai tvarkos palaikytojai yra pareigūnai, vadinami „teisėjais“. Jie yra ir teisėjai, ir budeliai. Savarankiškai tiria bylas ir priima nuosprendžius.

Vienam labiausiai patyrusių teisėjų, Dredui, patikima apmokinti ir išbandyti 21 metų teisėjų amato kursantę Anderson. Ji neišlaikė mokyklinių egzaminų ir vyriausioji teisėja nori suteikti antrą šansą, išbandant ją realioje teisėjų darbo situacijoje. Anderson yra ypatinga - ji yra mutantė, galinti įsiskverbti į kitų žmonių mintis ir prisiminimus. Jos tėvai mirė anksti nuo radiacijos prie miesto sienų ir Anderson nori panaudoti savo sugebėjimus padėdama geriems žmonėms. Teisėjas Dredas ir Anderson imasi tirti atsitikimo, kuriame užfiksuoti trys numesti nuo namo negyvėliai nudirtomis odomis. Byla atveda juos į vieną baisiausių miesto kvartalų.

Tirdami bylą, teisėjas Dredas ir Anderson sulaiko narkotikų pardavinėtoją Kejų pastate, kurio kieme buvo numesti trys negyvėliai. Anderson nustato, kad Kajus prisidėjęs prie žmogžudysčių. Jie nežino, kad Kejus priklauso organizuotai nusikaltėlių gaujai, kuri gamina ir platina narkotikus šiame pastate. Gaujai vadovauja buvusi prostitutė pravarde Ma-Ma. Ji bijo, kad Kejus gali išduoti gaujos verslą. Nespėjus teisėjams su Kejumi išeiti iš pastato, jo visi išėjimai yra užblokuojami ir Ma-Ma kreipiasi į 200 aukštų pastato bloko nusikaltėlius prašydama nužudyti teisėjus ...

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

ir kiti.