Donis Darko

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Donnie Darko)
Donis Darko

PavadinimasDonnie Darko
Kilmės šalisJAV
RežisieriusRichard Kelly
Prodiuseris (-iai)Adam Fields
Nancy Juvonen
Sean McKittrick
Scenaristas (-ai)Richard Kelly
OperatoriusSam Bauer
Eric Strand
KompozitoriusMichael Andrews
VaidinaJake Gyllenhaal
Jena Malone
James Duval
Mary McDonnell
Holmes Osborne
Maggie Gyllenhaal
Katharine Ross
Drew Barrymore
Beth Grant
Patrick Swayze
Noah Wyle
Metai2001
ŽanrasMokslinė fantastika, trileris
Trukmė113 min.
133 min. (nekarpyta versija)
Kalbaanglų k.
PlatintojasNewmarket Films
KinematografijaSteven B. Poster
Biudžetas4,5 mln. JAV dol.[1]
IMDb įrašas

Donis Darko (angl. Donnie Darko) – 2001 m. JAV mokslinės fantastikos psichologinis trileris. Filme vaizduojama kaip veikėjas ieško prasmės jį persekiojančiose keistose pasaulio pabaigos vizijose. Nors filmas susilaukė teigiamo kritikų įvertinimo, jo pajamos kino teatruose siekė tik 4,1 mln. JAV dol. Tačiau vėliau filmas sulaukė palankių vertinimų iš kritikų ir net tapo kultiniu tarp gerbėjų, IMDB duomenų bazėje patenka tarp 250 geriausių.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

1988 m. spalio 2 d. šešiolikmetis psichologinių problemų turintis moksleivis iš Midlsekso, Virdžinijos, prabunda ir kiškio-monstro, prisistatančiu Frenkas, iškviečiamas laukan, kur sužino, kad „pasaulis baigsis po 28 dienų, 6 valandų, 42 minučių ir 12 sekundžių“. Ryte randa save miegojusį ant golfo lauke ir grįžęs namo sužino, kad tą naktį ant namo stogo, ties jo miegamuoju, nukrito keleivinio lėktuvo variklis. Sesuo Elizabet (akt. Maggie Gyllenhaal) jam pasako, kad federalinė aviacijos administracija nežinanti, iš kur jis atsirado.

Donis savo psichologei (akt. Katharine Ross) papasakoja apie vis pasikartojančius Frenko apsilankymus. Manipuliuojamas Frenko jis patvindo mokyklą sulaužydamas vamzdyną, nors to pats neatsimena. Taip pat tarp Donio ir naujos bendraklasės Gretčen (akt. Jena Malone), su motina persikėlusia į naują vietą dėl smurtaujančio patėvio, užsimezga romantinis ryšys. Konservatyvių pažiūrų fizinio lavinimo mokytoja (akt. Beth Grant) apkaltina trumpą apsakymą „The Destructors“, literatūros mokytojos Karen Pomeroi (akt. Drew Barrymore) įtrauktą į mokymo programą, pakursčius patvindyti mokyklą, ir pradeda rodyti vaizdo pamokas apie elgesį, vedamas motyvuojančio kalbėtojo Džimo Kuninghemo (akt. Patrick Swayze). Donis maištauja prieš šias vaizdo pamokas, įsivelia į konfliktinę situaciją su mokytoja, pasėdamas įtampą tarp savo motinos (akt. Mary McDonnell) ir mokytojos. Donis jau žino, kas yra mirtis. Po nelaimingo atsitikimo, per kurį jis vos liko gyvas, Donis pastebi, kad gali keisti laiką ir likimus. Su juo vykstančios permainos gąsdina visus artimuosius. Išmokęs keliauti po kitus pasaulius, Donis suvokia, kad net patys nereikšmingiausi poelgiai gali sukelti milžiniškus kataklizmus.

Donis paklausia savo gamtos mokslų mokytojo Dr. Kenneth’o Monnitof’o (akt. Noah Wyle) apie keliones laiku po Frenko minėjimų šia tema, ir gauna knygą pavadinimu „Kelionių laiku filosofija“, parašytos kadaise mokykloje dirbusios, o dabar kaip nukaršusios močiutės atrodančios mokslininkės Robertos Sperou (akt. Patience Cleveland).

Dr. Turman Donio tėvus informuoja, kad Donis atitrūkęs nuo realybės ir kad jo vizijos, kuriose mato Frenką, yra haliucinacijos, būdingos sergantiems paranojine šizofrenija. Donis pertraukia Džimo Kuninghemo salėje vykstančią motyvacinę kalbą moksleiviams jį įžeisdamas, tada, vadovaudamasis Frenko nurodymais, padega namą. Kitą dieną Kunighemas suimamas, jo namų degėsiuose radus medžiagos, susijusios su vaikų pornografijos tinklu. Hipnoterapijos seanso metu Donis dr. Turman užsimena apie savo nusikalstamas veikas.

Rozė sutinka tapti savo dukters Samantos (akt. Daveigh Chase) šokių grupės kelionės į Los Andželą lydinčiuoju asmeniu vietoje Kiti, kuri nori duoti parodymus gindama Kuninghemą. Tėvas (akt. Holmes Osborne) dėl verslo reikalų išvyksta į Niujorką. Vyriausieji vaikai lieka namuose vieni.

Donis ir Elizabet pasinaudoja galimybe ir Helovyno bei Elizabet priėmimo į Harvardo universiteto proga. Atvyksta ir Gretčen, persigandusi ir sutrikusi, nes kažkur pradingo jos mama. Pastebėjęs, kad liko vos kelios valandos iki Frenko pranašystės datos, Donis kartu su Gretčen ir dviem draugais leidžiasi ieškoti Robertos Sperou į jos namą, kur juos užpuola mokyklos chuliganai (akt. Alex Greenwald ir Seth Rogen), ketinę apvogti Sperou namą; grumtynės persikelia į gatvę. Pro šalį lekianti mašina metasi į šoną, jos vairuotojui siekiant išvengti susidūrimo su Sperou, tačiau nutrenkia Gretčen ir ją pražudo. Vairuotojas pasirodo esąs Elizabet vaikinas (akt. James Duval), dėvintis tą pačia triušio-monstro kaukę kaip ir Frenkas Donio vizijose. Donis jį nušauna tėvo pistoletu.

Prašvitus, virš Donio namo pradėjus formuotis verpetui, Donis išvyksta link kalvų ir stebi besileidžiančio žemyn lėktuvo siluetą. Lėktuvas, kuriuo skrenda Rozė ir šokių trupė, smarkiai trūkteli, o jo variklio dalis patenka į sūkurį. Greitai atgaline tvarka perbėga pastarųjų 28 dienų įvykiai, kol Donis pastebi besąs savo lovoje pirmomis spalio 2 d. valandomis. Doniui garsiai besijuokiant variklio dalis sugriauna stogą ties Donio kambariu, atimdama gyvybę Doniui. Filmas užsibaigia fone grojant Gary Jules atliekama „Mad World“ versija, rodomi daugumos, kurie per pastarąsias 28 dienas paralelinėje visatoje buvo sutikę Donį, nerimastingi ar sutrikę veidai. Tą patį rytą Gretčen dviračiu važiuoja gatve pro Donio namą ir iš kaimynų berniuko sužino apie kaimynystėje gyvenusio paauglio žūtį, kurio nepažinojo. Gretčen ir Rozės žvilgsniai susitinka, Gretčen užjaučiamai jai pamojuoja; tuo pačiu atsako ir Rozė, tarytum žinotų viena kitą, tik nepamintų, iš kur.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Jake Gyllenhaal – Donis Darko
  • Jena Malone – Gretčen Ros
  • Mary McDonnell – Rozė Darko
  • Holmes Osborne – Edis Darko
  • Katharine Ross – Dr. Lilian Turman
  • Maggie Gyllenhaal – Elizabet Darko
  • Daveigh Chase – Semas Darko
  • James Duval – Frenkas Andersonas
  • Drew Barrymore – Karen Pomeroy
  • Patrick Swayze – Džimas Kaninghemas
  • Noah Wyle – Dr. Kenet Monnitof
  • Beth Grant – Kiti Fermer
  • Stuart Stone – Ronaldas Fišeris
  • Gary Lundy – Šonas Smitas
  • Alex Greenwald – Setas Devlinas
  • Seth Rogen – Rikis Danfortas
  • Patience Cleveland – Roberta Sperou/„Močiutė Mirtis“
  • Jolene Purdy – Čerita Čen
  • Ashley Tisdale – Kim
  • Jerry Trainor – Lank’ių vaikis
  • David St. James – Bobas Garlandas
  • Scotty Leavenworth – Deividas
  • Jack Salvatore Jr. – Laris Riesman’as

Pastatymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Donis Darko buvo nufilmuotas per 28 d.; išleista 4,5 mln. JAV dolerių. Nedaug trūko, kad filmas būtų išleistas namų kino sąlygomis, tačiau Drew Barrymore filmų kompanijos „Flower Films“ finansinės paramos dėka filmas viešai išvydo dienos šviesą.[2]

Juosta nufilmuota Kalifornijoje, daug mokyklos epizodų filmuota katalikiškoje Lojolos vidurinėje mokykloje. „Karpatų kalnynų“ (angl. Carpathian ridge) scenos nufilmuotos Angeles Crest greitkelyje.

Muzika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filme skambėjusieji kūriniai išleisti įrašyti į 2 kompaktinių plokštelių rinkinius. Po filmo ypač išgarsėjo kadaise Tears for Fears sukurta, Michael Andrews į pianino versiją perdaryta, dainininko Gary Jules atlikta „Mad World“ daina.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2001 m. – Ričardas Kelis su filmu „Donnie Darko“ laimėjo „Geriausią scenarijų“ Katalonijos tarptautiniame filmų festivalyje ir San Diego filmų kritikų draugijoje. „Donnie Darko“ taip pat laimėjo „Audience Award“ (auditorijos apdovanojimą) už geriausią pilnametražį meninį filmą Švedijos fantastinių filmų festivalyje. Filmas buvo nominuotas „Geriausiu filmu“ Katalonijos tarptautiniame filmų festivalyje ir „žiuri prizu“ Sandanso filmų festivalyje.

2002 m. – „Donnie Darko“ laimėjo „specialųjį apdovanojimą“ Jaunų filmų kūrėjų trampline (Young Filmmakers Showcase) Mokslinės fantastikos, fantastikos ir siaubo filmų akademijoje, „Sidabrinio klyksmo apdovanojimą“ (Silver Scream Award) Amsterdamo fantastinių filmų festivalyje, taip pat buvo nominuotas „Geriausiu meniniu pilnametražiu“ ir „Geriausiu scenarijumi“, o Džeikas Gailenhalas buvo nominuotas „Geriausiu pagrindiniu aktoriumi“ (Best Male Lead) Independent Spirit apdovanojimuose. Filmas Filmų kritikų draugijos apdovanojimų tinkle (Online Film Critics Society Awards) taip pat buvo nominuotas „Geriausiu perversminiu filmu“ (Best Breakthrough Film) Online Film Critics Society Awards.

2003 m. – Džeikas Gailenhalas Chlotrudis apdovanojimuose pelnė „Geriausio aktoriaus“ apdovanojimą, o Ričardas Kelis – „Geriausią originalų scenarijų“ ir buvo nominuotas „Geriausiam režisieriui“ ir „Geriausiam filmui“.

2006 m. – „Donnie Darko“ yra devintas FilmFour sukurtame 50 filmų, kuriuos privalai pamatyti iki mirties sąraše.[3]

2009 m. – „Donnie Darko“ užima 131 vietą IMDB svetainėje.[4].

Tęsinio bandymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – S. Darko.

2009 m. išleistame tęsinyje, „S. Darko“, veiksmas sukasi apie Samantą Darko, Donio jaunesniąją seserį, kurią vaidina ta pati aktorė, Daveigh Chase. Samanta ima sapnuoti sapnus, įspėjančius apie artėjančią didelę katastrofą. Donio Darko kūrėjas Ričardas Kelis yra pasakęs, kad jis neturi nieko bendra su filmo tęsiniu. Daveigh ir prodiuseris Adam Fields yra vieninteliai, siejantis šį filmą su jo pirmtaku. Tęsinys yra sulaukęs daugiausia neigiamų vertinimų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo
  1. Richard Kelly (2004). Donnie Darko: The Director's Cut (DVD).
  2. Snider, Mike (2005-02-14). „'Darko' takes a long, strange trip“. USA Today. Nuoroda tikrinta 2013-11-23.
  3. „C4 relaunches Film4 with '50 films to see before you die' list countdown“. Brand Republic. Suarchyvuotas originalas 2008-09-16. Nuoroda tikrinta 2013-11-23.
  4. „IMDB, 250 geriausių filmų“. Brand Republic. Nuoroda tikrinta 2013-11-23.