Don't Let the Sun Go Down on Me

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
„Don't Let the Sun Go Down on Me“
Elton John singlas
iš albumo Caribou
Išleistas1974 m. gegužės 20 d.
Formatas7" (plokštelė) • CD • kasetė
Trukmė5:35
Įrašų kompanijaMCA • DJM • Rocket • Phonogram
AutoriusElton JohnBernie Taupin
ProdiuserisGus Dudgeon

„Don't Let the Sun Go Down on Me“ – daina, kurią parašė britų atlikėjas Elton John ir jo kolega dainų tekstų autorius Bernie Taupin. Pirminė ir originali dainos versija buvo įrašyta 1974 metais ir įtraukta į albumą „Caribou“. Vėliau buvo išleistas kaip singlas, kuris Billboard Hot 100 sąraše užėmė 2-ąją vietą, o UK Singles Chart – 16-tąją. Daina naujos sėkmės bangos sulaukė Eltonui Džonui sudainavus duetu su George Michael 1991 metais – įrašas pašoko į topų viršūnę.

Originali versija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Don't Let the Sun Go Down on Me“ buvo bendrai parašyta Eltono Džono ir jo kolegos Bernie Taupin per 10 dienų laikotarpį 1974 m. sausį, kartu su kitomis dainomis, kurios buvo įtrauktos į „Caribou“. Daina buvo išleista kaip pirmasis singlas iš šio albumo tų pačių metų gegužės mėnesį Jungtinėje Karalystėje, o birželį ir JAV. Priedainiui pritaria Del Newman parengta pučiamųjų instrumentų aranžuotė. O pritariamuosius vokalus atlieka Carl Wilson ir Bruce Johnston iš „The Beach Boys“ ir Toni Tennille.

Singlo dainų sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1974 gegužės JAV ir Jungtinės Karalystės 7 colių vinilinės plokštelės singlas
  1. „Don't Let the Sun Go Down on Me“
  2. „Sick City“
  • 1991 vasario Jungtinės Karalystės 7 colių vinilinės plokštelės singlas ir kasetė
  1. „Don't Let the Sun Go Down on Me“
  2. „Song for Guy“
  • 1991 vasario Jungtinės Karalystės 12 colių vinilinės plokštelės ir CD singlas
  1. „Don't Let the Sun Go Down on Me“
  2. „Song for Guy“
  3. „Sorry Seems to Be the Hardest Word“

Duetas su George Michael[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1991 m. Eltonas Džonas susibūrė su George Michael, kad šie du įrašytų visiškai naują „Don't Let the Sun Go Down on Me“ versiją. Ši dainos versija buvo pristatyta koncerto metu Vemblio stadione. Gerbėjai iš pradžių nenutuokė, kad ant scenos išvys Eltoną Džoną, tačiau jis atvyko ir kartu su George atliko dainą. Tiesa, dar šešeri metai iki šio pasirodymo, tai yra 1985 m. Live Aid labdaringame koncerte George kartu su Eltonu buvo atlikę šią dainą, kuri buvo artimesnė originalui – tik šįkart vienintelis dainavo George, o Eltonas pritarė grodamas pianinu.

Pripažinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Atlikus šią dainą gyvai ir ją išleidus po metų, ji tapo didžiuliu hitu tiek JAV, tiek Europoje. 1991 m. gruodį UK Singles Chart sąraše užkopė į pačią pirmą vietą ir ten išbuvo dvi savaites. 1992 m. vasarį Billboard Hot 100 pirmoje vietoje išbuvo vieną savaitę. Šis pasirodymas buvo nominuotas Grammy apdovanojimui už geriausią pop vokalo pasirodymą. Daina yra įtraukta į Eltono Džono dainų rinkinį „Love Songs“ ir „Greatest Hits 1970–2002“, įskaitant ir jo 1993 m. albumą „Duets“. Uždirbti iš singlo pardavimų pinigai buvo skirti dešimčiai skirtingų labdaros fondų vaikams, sergantiems AIDS ir švietimui.