Diskinis pjūklas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Darbas su diskiniu pjūklu

Diskinis pjūklas – įvairioms medžiagoms pjauti skirtas elektrinis įrankis, turintis keičiamą pjovimo diską. Gali būti stacionarūs ir nešiojami diskiniai pjūklai.

Rankiniai diskiniai pjūklai yra kompaktiški ir mobilūs, gali būti pagaminti darbui tiek dešine, tiek ir kaire ranka. Juose montuojami elektros varikliai su laidiniu maitinimu arba veikiantys su akumuliatoriais. Atliekami skersiniai, išilginius bei įstriži pjūviai.

Diskinio pjūklo savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Su šiais įrankiais, parinkus teisingą diską, galima pjauti medį, akmenį, betoną, plieną bei kitas medžiagas. Grūdinto plieno diskas gali pjauti visų tipų medieną, deimantinis diskas skirtas kietoms medžiagoms, tokioms kaip keraminės plytelės, pjauti. Pjūklo diskas gali būti pakreipiamas iki 45–50 laipsnių nuo vertikalės, siekiant gauti reikiamą pjovimo nuožulnumo kampą. Optimaliam prisitaikymui prie pjaunamos medžiagos storio įrengtas pjūvio gylio reguliatorius. Priklausomai nuo disko diametro, šis gylis siekia 50–60 mm. Įgilinamaisiais diskiniais pjūklais galima pradėti pjauti ne tik nuo medžiagos krašto, bet ir pageidaujamu gyliu bet kuriame taške. Kreipiančioji liniuotė ir pjovimo linijos skydelis leidžia tiksliai sekti pažymėtą liniją. Skečiamas peilis apsaugo nuo pjūklo disko užstrigimų. Dulkių nusiurbimo įtaisas skirtas prijungti prie dulkių siurblio užtikrinti švarią darbo vietą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]