Delenda Est

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
XX a. politinis žemėlapis alternatyvioje apsakymo laiko linijoje, atsiradusioje žuvus Scipionui Afrikiečiui ir Romai pralaimėjus Antrąjį Pūnų karą.

Delenda Est – rašytojo Poul Anderson fantastinis apsakymas apie keliones laiku iš jo „Laiko patrulio“ ciklo. Pirmą kartą išleistas žurnale „The Magazine of Fantasy & Science Fiction“ 1955 m.[1] 1960 m. buvo išleistas knygoje, rinkinyje „Laiko patrulis“ (angl. Time Patrol), kartu su keliais kitais šio ciklo apsakymais.[1] Pavadinimas yra lotyniškas, dalis žymios oratorinės frazės Carthago delenda est (Kartagina turi būti sunaikinta).

Lietuviškai kūrinys išleistas 1995 m. leidyklos „Eridanas“ Poul Anderson „laiko patrulio“ ciklo apsakymų rinkinyje tokiu pačiu pavadinimu – „Laiko patrulis“ (ISBN-13 9789986360032).

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Apsakyme aprašoma, kaip du laiko keliautojai nuvyksta laiku į praeitį, Antrąjį Pūnų karą, ir Tičino mūšyje 218 m. pr. m. e. nužudo Romos konsulą Publijų Kornelijų Scipioną, bei jo sūnų Publijų (tikroje istorijoje jiems pavyko išsigelbėti, sūnus vėliau įveikė Hanibalą ir tapo žinomas kaip Scipionas Afrikietis). Šis įvykis sukuria naują laiko liniją, kur netekusi savo geriausių karvedžių, Roma nesugeba apsiginti, ir 210 m. pr. m. e. Hanibalo armija ją sunaikina. Istorija stipriai pasikeičia, krikščionybė neatsiranda, Europos kultūra išsivysto ne iš graikiškosios – romėniškosios, o iš keltų – Kartaginos. Stipriai pasikeičia ir politika, krikščionių kryžiaus žygių nespaudžiama Lietuva sėkmingai išsiplečia ir tampa dominuojančia valstybe Rytų Europoje bei dalyje Azijos, pavadinimu Litornas (angl. Littorn). Atradimų amžius bei Kolumbo kelionės nebeegzistuoja, Amerika vis tiek atrandama, tačiau atvykėliai neturi tokio didelio technologinio pranašumo, kaip tikroje istorijoje, ir vietinės tautos nėra nukariaujamos. Susikuria čiabuvių valstybės. Mokslinis metodas niekada nesukuriamas, todėl technologijos lieka garo variklio lygyje.

Pagrindiniai veikėjai, atsitiktinai atsidūrę maždaug XX a. Ynis yr Afallon konfederacijoje (keltų įkurta valstybė per visą Šiaurės Amerikos žemyną), bando suprasti istorijos pasikeitimo priežastį ir susiduria su moraline dilema: jei atstatys jų supratimu „tikrąją“ istoriją, visi šioje versijoje gyvenantys žmonės išnyks, kas gali būti prilyginta masiniam genocidui.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]