Dave Mustaine

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Dave Mustaine

Dave Mustaine 2022 m.
Biografija
Pilnas vardasDavid Scott Mustaine
Gimė1961 m. rugsėjo 13 d. (62 metai)
La Mesa, JAV
Žanraiheavy metal, thrash metal, speed metal
Veiklamuzikantas, dainų autorius, prodiuseris, aktorius, talentų vadybininkas
Instrumentaigitara, vokalas, pianinas
Aktyvumo metai1978-dabar
Įrašų kompanijaLoud, Combat, Capitol, Sanctuary, Roadrunner
Susijusi veiklaMegadeth, Metallica, MD.45

Dave Mustaine (g. 1961 m. rugsėjo 13 d. La Mesoje, Kalifornija) – sunkiojo metalo grupės Megadeth įkūrėjas, gitaristas, vokalistas ir pagrindinis dainų autorius.

Pradžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dave Mustaine karjerą pradėjo 1982 m., ką tik susikūrusioje grupėje Metallica. Jis ženkliai prisidėjo prie pirmojo grupės albumo Kill `Em All, išleisto jau po Mustaine atleidimo 1983 m., skambesio. Oficialiai Mustaine įvardijamas kaip vienas iš kūrėjų tokių ankstyvojo thrash metal hitų, kaip The Four Horsemen, Jump in the Fire, Phantom Lord, Metal Millitia iš Kill 'Em All, Ride the Lightning ir The Call of Ktulu iš Ride the Lightning albumo.

Megadeth[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1983 metais Dave Mustaine kartu su bosistu David Ellefson įkūrė thrash/speed metal grupę Megadeth. Niekaip negalėdamas rasti tinkamo vokalisto, Mustaine, šalia gitaristo pareigų, nutarė būti ir grupės dainininkas. Maždaug po metų susiformavo pastovi grupės sudėtis: Dave Mustaine, David Ellefson, gitaristas Chris Poland bei būgnininkas Gar Samuelson.

1985 metų gegužę pasirodė pirmasis grupės albumas Killing Is My Business... and Business Is Good!.

1986 metais pasirašė sutartį su žinoma leidybos firma Capitol Records, ir išleido antrąjį albumą Peace Sells... But Who‘s Buying?. Tai vienas įtakingiausių thrash metal albumų.

1988 metais išleidžiamas albumas So Far, So Good, So What... jau nauja grupės sudėtimi: su gitaristu Jeff Young ir būgnininku Chuck Behler.

1990 metais, prie grupės prisijungus gitaristui Marty Friedman bei būgnininkui Nick Menza, Megadeth išleidžia albumą Rust In Piece. Tai vienas brandžiausių grupės darbų, 2010 m. dvidešimtmečio sukakties proga grotas koncertiniuose turuose po Šiaurės ir Pietų Ameriką, Europą bei Australiją.

1992 metais pasirodė komerciškai sėkmingiausias grupės albumas Countdown to Extinction, reprezentuojamas tokių hitų kaip Symphony of Destruction arba Skin O My Teeth.

1994 metais, Megadeth vis labiau tolstant nuo thrash metal skambesio, dienos šviesą išvydo albumas Youthanasia.

1995 metais pasirodė iki tol nepublikuotų kūrinių rinkinys Hidden Treasures.

1997 metais, po ilgokos pertraukos, Megadeth išleido septintąjį studijinį albumą Cryptic Writings. Tai dar lengvesnis darbas nei prieš tai buvę, laviruojantis tarp sunkiojo roko ir metalo stilių.

1999 metais išleistas albumas Risk, bene labiausiai nutolęs nuo Megadeth muzikinių šaknų. Tais pačiais metais grupę paliko ilgametis narys Marty Friedman.

2001 metais Megadeth grįžo prie įprastesnio skambesio, išleisdami albumą The World Needs A Hero.

2004 metais, praėjus nemažam laiko tarpui dėl išsklaidytos grupės sudėties ir Mustaine rankos traumos, pasirodo albumas The System Has Failed, iš pradžių numatytas kaip Mustaine solo projektas ir įrašytas su kviestiniais muzikantais, tarp jų ir originaliu grupės gitaristu Chris Poland. Mėnuo po albumo išleidimo Mustaine suformuoja naują grupės sudėtį: broliais – gitaristu Glen Drover bei būgnininku Shawn Drover – ir bosistu James MacDonough. Vėliau jį pakeičia James LoMenzo.

2007 metais Megadeth pasirašo sutartį su Roadrunner Records ir išleidžia vienuoliktąjį grupės albumą United Abominations. 2008 metais gitaristą Glen Drover pakeičia Chris Broderick.

2009 metais pasirodo dvyliktasis grupės albumas Endgame, sulaukęs nemažos sėkmės ir palankių kritikų vertinimų. 2010 metų pavasarį į grupę sugrįžta bosistas David Ellefson.

2010 metų lapkritį Mustaine paviešino faktą, kad jau yra sukurtos penkios dainos būsimam grupės albumui.

Gitaristas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2004 metais Guitar World žurnalas skyrė Dave Mustaine (kartu su Marty Friedman) 19-tąją vietą geriausių visų laikų gitaristų sąraše. 2009 metais Joel McIver knygoje The 100 Greatest Metal Guitarists Mustaine gavo pirmąją vietą.

Autobiografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2010 metų rugpjūtį JAV pasirodė Mustaine autobiografija pavadinimu Mustaine: A Heavy Metal Memoir. Knygoje pasakojama apie Mustaine gyvenimą nuo pat vaikystės iki 2009 metų. Jungtinėje Karalystėje, Europoje, Naujoje Zelandijoje bei Australijoje knyga pasirodė pavadinimu Hello Me... Meet the Real Me, Mustaine: A Life in Metal.

Trauma[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2002 metais Dave Mustaine susižalojo kairės rankos nervą ir prarado galimybę ją valdyti, tačiau (priešingai medikų prognozėms) fizinės terapijos dėka, žala buvo visiškai atitaisyta.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dave Mustaine nuo 1991 metų yra susituokęs su Pamela Mustaine ir turi du vaikus: Justis David Mustaine (g. 1992 m.) ir Elektra Nicole Mustaine (g. 1998 m.).