Cormorant

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„Cormorant“ koncepcijos piešinys – pakilimas iš po vandens.
„Cormorant“ koncepcijos piešinys.

Cormorant (liet. Kormoranas) – bepiločio lėktuvo projektas, šiuo metu vykdomas JAV kompanijos „Lockheed Martin“. Juo ketinama sukurti visiškai naujo tipo lėktuvą, pakylantį ir nusileidžiantį į povandeninius laivus šiems tebesant po vandeniu. Orlaivis pavadintas pagal paukštį – kormoraną. Lėktuvą būtų galima naudoti žvalgybai, taip pat apginkluoti nedidelio veikimo nuotolio ginklais.

„Cormorant“ būtų paleidžiamas iš povandeninio laivo tūbų, anksčiau skirtų raketų su branduolinėmis galvutėmis leidimui. Kad tilptų į lėktuvų formai nepritaikytus vamzdžius, šis modelis galės suskleisti sparnus. Paleistas iš laivo ir nerdamas link paviršiaus, lėktuvas išskleis sparnus ir pasiruoš skrydžiui. Iškilęs į vandens paviršių, jis bus pakeliamas į orą specialiomis raketomis ir toliau tęs skrydį pats. Povandeninis laivas jo nelauks toje pačioje vietoje, kadangi lėktuvo pakilimas iš vandens potencialiai ją jau išdavė priešui. Įvykdęs misiją, „Cormorant“ susisieks su laivu ir gaus naujas jo buvimo koordinates. Tada nusileis ant vandens paviršiaus netoliese, ir specialus robotas jį gražins atgal.

Lėktuvas tikriausiai bus gaminamas iš titano ir plastiko, o vidus užpildytas aukšto slėgio dujomis. Tai padės atlaikyti vandens slėgį 46 m gylyje, iš kur jis bus paleidžiamas. Taip pat, šios medžiagos apsaugos lėktuvą nuo korozijos.

„Kormoranas“ svers apie 4 tonas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas cormorant