Cepelinas (1971 filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Cepelinas

PavadinimasZeppelin
Kilmės šalisJungtinė Karalystė Jungtinė Karalystė
RežisieriusEtienne Perier
Scenaristas (-ai)Artur Rowe
Donald Churchill
VaidinaMichael York
Elke Sommer
Peter Carsten
Metai1971
Žanraskarinė drama
Trukmė100 min.
Kalbaanglų
IMDb įrašas

Cepelinas (angl. Zeppelin) – 1971 m. Didžiojoje Britanijoje sukurtas filmas apie Pirmąjį pasaulinį karą.


Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Michael York – Džefris Richteris-Daglasas (Gotfridas fon Richteris)
  • Eke Sommer – Erika Alsšul
  • Peter Carsten – majoras Tauntleris
  • Marius Goring – profesorius Kristijanas Aslšulis
  • Andrew Kier – fon Gorijanas
  • Rupert Davies – kapitonas Vitnis
  • Alexandra Stewart – Stefani

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Pirmasis pasaulinis karas, 1915-ieji metai. Anglijos miestus naktimis bombarduoja iš Vokietijos atskrendantys dirižabliai, kurių dideliame aukštyje negali pasiekti britų lėktuvai ir artilerija.

Škotas leitenantas Džefris Richteris-Daglasas tarnauja britų armijos štabe ir nėra siunčiamas į frontą, nes turi giminių Vokietijoje, be to, yra pažįstamas su dirižablius kuriančiu profesoriumi Alsšuliu . Susipažinęs su žavia moterimi Stefani jis netrukus sužino, kad ši yra dviguba agentė, kurios užduotis – padėti perbėgti Džefriui pas vokiečius. Šis, suderinęs veiksmus su savo vadovybe, sutinka tapti dvigubu agentu, tikėdamasis gauti žinių apie kuriamą naują dirižablį LZ36.

Vokiečiai itin susidomi Džefrio žiniomis apie pilį Škotijos šiaurėje, tačiau išlieka įtartini jo atžvilgiu, kaip ir profesoriaus Alsšulio žmona Erika, atvirai vadinanti Džefrį šnipu. Vis dėlto jis pakviečiamas į bandomąjį LZ36 skrydį, kuris netrukus virsta karine užduotimi, nors juo skrenda ne tik kariai, bet ir Alsšulis su žmona. Dirižablis nukreipiamas į Norvegiją, kur pasipildo kuro, po to jūroje iš laivo paima garstyčių dujų krovinį ir būrį kareivių. Vėl pakilus, pranešama užduotis: dirižablis naktį turi nusileisti Škotijoje ir iš saugomos pilies pagrobti Didžiąją Laisvių Chartiją, tuo parodydami britams, kad ir savo saloje jie negali būti saugūs, o Džefriui numatyta užduotis – lydėti karių būrį.