Burgenlandas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į šaltinius.
Burgenlandas
Burgenland
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC+2)
Valstybė Austrijos vėliava Austrija
Administracinis centras Eizenštatas
Apskričių 7
Gyventojų (2022) 297 583[1]
Plotas 3 962 km²
Tankumas (2022) 75 žm./km²
ISO 3166-2 AT-1
Vikiteka BurgenlandasVikiteka

Burgenlandas (vok. Burgenland) – ryčiausia ir naujausia (nuo 1921 m.) Austrijos federacinė žemė. Sostinė – Eizenštatas.

Rytuose ribojasi su Vengrija, vakaruose – su Žemutine Austrija ir Štirija. Kalvotuose pietuose yra kelių kilometrų siena su Slovėnija, o šiaurėje taip pat trumpa siena su Slovakija. Bendra siena su užsienio šalimis sudaro 397 km. Šios federacinės žemės forma yra ištęsta, iš šiaurės į pietus ji tęsiasi 166 km, o per vidurį ji susiaurėja iki 5 km pločio.

Istorija ir pavadinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iki 1920/1921 m. daugiausia vokiškai kalbančių gyventojų gyvenama Burgenlando teritorija nuo karų su Turkija laikų priklausė Vengrijai. Po keleto metų kovų ir derybų po Pirmojo pasaulinio karo Sen Žermeno ir Trianono sutartimis teritorija pažadėta Austrijai. Po Vengrijos protestų buvo nuspręsta Šoprono (Sopron, Ödenburg), kuris buvo laikomas regiono sostine, apylinkėse surengti plebiscitą, kuris pravestas 1921 m. ir Šopronas pagal jį atiteko Vengrijai, nors plebiscito teisėtumas ir vykdymo sąžiningumas austrų buvo ginčijamas.

Burgenlando pavadinimas reiškia, kad žemė sudaryta ir keturių buvusių vengrų administracinių sričių (Vierburgenland):

Iki 1925 m. laikinoji žemės vyriausybės rezidavimo vieta buvo Zauerbrunas (Bad Sauerbrunn), kol žemės sostinė neperkelta į anksčiau mažareikšmį miestelį Eizenštatą (Eisenstadt).

Valdymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Burgenlandas administraciškai suskirstytas į 7 apskritis ir 2 laisvuosius miestus. Iš viso yra 171 savivaldybė. Iš šiaurės į pietus:

Laisvieji miestai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apskritys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Politika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Burgenlando žemės vyriausybė susideda iš septynių narių, kurie parenkami proporcingai pagal frakcijas landtage. Po 2000 m. landtago rinkimų SPÖ turi keturis, o ÖVP tris narius vyriausybėje. 2005 m. Burgenlando landtago rinkimuose SPÖ laimėjo absoliučią daugumą.

SPÖ, FPÖ ir žalieji pasisako už proporcinės sistemos atsisakymą ir laisvos koalicijų sistemos įvedimą, kas leistų SPÖ vienai sudaryti vyriausybę po sėkmingų 2005 m. rinkimų. Šitokius pakeitimus, kurie reikalautų Burgenlando konstitucijos pakeitimų atsisako priimti ÖVP.

Gyventojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ekonomiškai sunkiais laikais po Pirmojo pasaulinio karo daugybė Burgenlando gyventojų trečiajame dešimtmetyje išvyko į Ameriką. Čikaga buvo tapusi didžiausiu pasaulio miestu pagal iš Burgenlando kilusius gyventojus. Tačiau ir geležinės uždangos laikais Burgenlandas ekonomiškai negalėjo pasivyti likusios Austrijos dalies ir iki šiol daug Burgenlando gyventojų išvyksta gyventi į Vieną ir kitas Austrijos dalis. Tik pamažu, padedant Europos Sąjungai, skiriančiai lėšas regiono vystymui ir atsivėrimui į Rytus po Europos Sąjungos plėtros, Burgenlande ima rastis naujų darbo vietų ir galimybių dirbti gimtojoje žemėje.

Pagal 1991 m. gyventojų surašymą 29 000 gyventojų yra kroatai, apie 5 000 vengrų ir 122 romai, nors manoma, kad romų skaičius yra ženkliai didesnis.

Vengrai gyvena Untervarto (Alsóőr), Obervarto (Felsőőr) ir Ziget in der Varto (Őrsziget) gyvenvietėse. Šios trys gyvenvietės kartu vadinamos Felšė-Eršėgo (Felső-Őrség, Wart) ir sudaro vengrų kalbinę salą nuo XI a. Kita sena vengrų kalbos sala buvo Oberpulendorfas (Felsőpulya), tačiau dabar praktiškai išnyko. Burgenlando vengrai buvo „őrök“, t. y. vakarinės sienos gynėjai ir jų specifinis dialektas panašus į sekejų (Székely) Transilvanijoje. Jų kultūrinis centras yra Oberwart.

Kroatai į Burgenlandą atsikraustė po naikinančio karo su osmanais 1532 m., kai turkai visiškai sunaikino kai kurias Kroatijos teritorijos dalis. Dvarų savininkai jų perkėlimą baigė tik 1584 m.

Religija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nors dauguma Burgenlando gyventojų kaip ir visoje Austrijoje yra katalikai, palyginti su likusia šalies dalimi Burgenlande yra labai didelė dalis protestantų (14 %), kurie yra susiorganizavę į 29 parapijas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. AUSTRIA: Major Cities, citypopulation.de