Bronislovas Skomskis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Bronislovas Skomskis (1864 m. spalio 24 d. Klampučių dvare – 1935 m. kovo 18 d.) – Tarpukario Lietuvos kariuomenės generolas leitenantas, kavalerijos organizatorius ir vadas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė lenkakalbių Lietuvos bajorų šeimoje. Mokėsi Marijampolės gimnazijoje.

Carinės Rusijos kariuomenėje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pašauktas į Rusijos imperijos kariuomenę, tarnavo Kuršo 5-ame dragūnų pulke. 1887 m. baigęs Tverės kavalerijos mokyklą, paskirtas į Ukmergėje dislokuotą 9-ąjį dragūnų pulką. Vėliau šis karinis dalinys buvo pertvarkytas į 3-ąjį husarų pulką (ru) ir perkeltas į Marijampolę. Karininkas kilo karjeros laiptais, 1913 m. jam buvo suteiktas pulkininko laipsnis. Dalyvavo Pirmajame pasauliniame kare – kovojo Rytpūsiuose.

Pašlijus sveikatai, buvo išleistas į atsargą. Grįžo į Lietuvą ir apsigyveno Karalenkės dvare Suvalkijoje.

Tarpukario Lietuvos kariuomenėje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1920 m. pabaigoje Lietuvos kariuomenėje buvo kuriami nauji kavalerijos daliniai. Vadovauti naujai suformuotai 1–ajai raitelių divizijai pakviestas patyręs Bronislovas Skomskis. Divizija dalyvavo kovose lenkų fronte.

1923 metais buvo suformuota Kavalerijos brigada, kuriai vadovauti paskirtas generolas B. Skomskis. 1926 m. Lietuvos kariuomenėje įsteigta Vyriausiojo štabo kavalerijos inspekcija, nuo tų metų sausio 6 d. jis buvo paskirtas vadovu. Po kiek laiko inspekcija buvo panaikinta ir Br. Skomskis išleistas į dimisiją. Generolas leitenantas apsigyveno Šūklių dvare, po mirties palaidotas Žaliosios kaimo kapinėse.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]