BrO-21 Vyturys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
BrO-21 Vyturys
Tipas mokomasis sklandytuvas
Kūrėjas Bronius Oškinis
Pirmas skrydis 1980
Būsena naudojami pavieniai egzemplioriai
Pagaminta vnt. ?

BrO-21 Vyturys – mokomasis sklandytuvas su plyšiniu (dviejų plyšių) sparnu, skirtas sklandymo būreliams ir mokykloms, 1980 m. sukonstruotas Broniaus Oškinio.

BrO-21 prototipas pastatytas Kuibyševe padedant Aviacijos gamyklos inžinieriams ir Aviacijos instituto studentams. 1980 m. pradžioje Palangoje pradėtas statyti antrasis BRO-21 pavyzdys, kurio statyba baigta Kaune 1980 m. birželio mėn. pradžioje. Birželio 20 d. prasidėjo jo bandymai.

Sklandytuvo BRO-21 Vyturys plyšinio sparno nešančioji plokštuma sudaryta iš keturių pusiausparnių ir dviejų eleronų. Pusiausparniai sustatyti vienas paskui kitą su 70 mm perdengimu, sudarant 40 mm plyšinę angą. Jų stygos sudaro 7 laipsnių kampą.

Konstrukcijoje naudoti polimerai ir stiklo audinys. Pvz., tarpas tarp lonžerono ir dangos užpildytas epoksidine derva permirkytu porolonu. Sparnas padengtas stiklo audiniu.

Visų nešančiųjų plokštumų rinkinio horizontali projekcija sudaro 10,5 m². Liemuo sudarytas iš priekinės dalies (piloto kabinos) ir uodegos sijos. Kabina – atviro tipo, labai žemais bortais. Kabina formuojama iš stiklaplastikio. Visi kabinos bortai apklijuota apvadais iš mikroporinės gumos. Pilotas sėdi gerokai atsilošęs. Saugos diržai – „Blaniko“ tipo.

Apačioje kabina turi 5 gumines „kojeles„, prie kurių gali būti tvirtinama:

  • plati stiklaplastikio slidė (žiemai),
  • slidė su ratuku 200×80 arba 255×115 (vasarai),
  • trijų ratukų važiuoklė (mokant lėktuvinio tupdymo)
  • plūdė, aparatą paverčianti hidroskiandytuvu.

Uodegos sija pagaminta iš stiklaplastikio. Stabilizatoriai, aukštumos ir posūkio vairai pagaminti iš profiliuotų stiklaplastikio plokščių.

Kuibyševe pastatytas sklandytuvo BRO-21 variantas buvo demonstruotas Maskvoje, sąjunginėse jaunių sklandymo mokyklų varžybose. Sklandytuvas, startuojant su amortizatoriumi, parodė didelį pranašumą prieš kitą kuibyševiečių sukurtą klasikinės konstrukcijos mokomąjį sklandytuvą „Trener“.

Techniniai duomenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Charakteristika vertė
Ekipažas 1
Ilgis 5,2
Sparnų ilgis 7 m
Sparnų plotas 10,5 m²
Tuščioji masė 84 kg
Skrydžio masė 160 kg
Piloto masė iki 76 kg
Variklis nėra
Traukos jėga nėra
Mažiausias greitis 35 km/h
Didžiausias greitis 100 km/h
Aerodinaminė kokybė 12
Sparno apkrova 15,2 kg/m²

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]