Bobteilas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bobteilas
Standartas: Nr. 16, I FCI grupė, 1 sekcija (aviganiai)[1]
Ūgis (ties ketera)
Patinas: Virš 61 cm
Kalė: Virš 56 cm
Svoris
Patinas: 36–46 kg
Kalė: 30–40 kg
Savybės
Plaukas: Ilgas, šiurkštus
Aktyvumas: Aukštas
Intelektas: Aukštas
Temperamentas: Paklusnus, ramus, drąsus, patikimas
Tinkamumas apsaugai: Aukštas[2]
Tinkamumas tarnybai: ?
Vados dydis: 1–12 (vidutiniškai 8)
Ilgaamžiškumas: Virš 10[3] m.

Bobteilas (angl. Old English Sheepdog) – iš Anglijos kilusi aviganių šunų veislė. Tai stambus ilgaplaukis šuo. Pavadinimas kilęs iš tradicijos trumpinti šių šunų uodegas (angl. bob tail 'trumpa uodega').

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bobteilas

Bobteilai – stambūs šunys. Stambiausi patinai gali siekti 46 kg svorį. Kailis ilgas, tankus, pasišiaušęs, pavilnė nepraleidžia vandens. Spalva – įvairūs pilki atspalviai (iki juodos), galimi balti kailio plotai. Šunyčiai gimsta juodai balti, ir tik išsišėrus juodą spalvą pakeičia pilka. Ausys nusvirusios, prigludusios prie galvos. Tradiciškai bobteilų uodega trumpinama, tačiau šiuo metu kai kuriose šalyse uždrausta karpyti šunims uodegas ir ausis, laikant tai smurtu prieš gyvūnus. Kuomet uodega netrumpinta, ji apaugusi ilgais krentančiais plaukais, dažniausiai laikoma nuleista.

Kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bobteilai kilę iš labai seno Anglijos aviganių tipo. Tiksli istorija nežinoma. Manoma, kad viena iš protėvinių veislių yra barzdotasis kolis, ir galbūt Pietų Rusijos aviganis. Pirmąsyk parodoje veislė sudalyvavo 1873 m.

Sveikata[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vidutinė gyvenimo trukmė yra apie 10-11 metų. Dažniausios sveikatos problemos – klubo displazija, glaukoma, katarakta, akių vokų užlinkimas į vidų, skydliaukės problemos, kurtumas, diabetas, alergijos, odos ligos. Dažniausia mirties priežastis – vėžys[4].

Temperamentas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal veislės standartą, idealus bobteilas yra ramus ir neagresyvus. Kartais bobteilai gali būti tingūs. Jie protingi, draugiški ir lengvai prisitaikantys šunys. Natūraliai jiems tinkamiausios sąlygos užmiestyje, kur jie turi teritoriją, kurioje gali laisvai vaikščioti, tačiau skiriant pakankamai laiko pasivaikščiojimams ir mankštai, tinka laikyti ir mieste. Bobteilų ganymo instinktas toks stiprus, kad gali bandyti suginti į bandą vaikus, žmones ar net daiktus[5].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]