Bliūdė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bliūdė
Ilgis 23,1 km
Baseino plotas 92,7 km²
Ištakos Pilypavo Baltis
Žiotys Rominta
Šalys Lenkija

Bliūdė arba Bliudžė[1] (lenk. Bludzia, vok. Bludscher Fliess) – upė šiaurės rytų Lenkijoje, Baltijos aukštumose. Priklauso Priegliaus upės baseinui, teka Suvalkų ir Geldapės apskrityse. Bliūdė, susiliejusi su Blinde (lenk. Błędzianka), sudaro Romintos upės ištakas.

(Kai kurie šaltiniai nurodo, kad Blindė nėra savarankiška upė, o tik Romintos aukštupis. Tokiu atveju Bliūdė būtų Romintos intakas).

Aprašymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Srovė susiformuoja Pilypavo Balčio ežere. Vėliau Bliūdė teka šiaurės link ir kerta Pžistainės, Pilypavo Kreivojo, Košcielnio ežerus. Pernešusi vandenis per buvusią Rytprūsių–Lenkijos sieną, upė įplaukia į Luojos (lenk. Przerośl) ežerą. Po to kerta vaivadijos plentą DW651 ir ties Bliūdžiais įteka į Romintos girią. Netrukus vandenis papildo kairysis intakas (lenk. Czerwona Struga).

Iš dešinės atiteka Blindė, šios dvi upės susijungusios sudaro Romintą. Pastaroji upė teka į šiaurę ir už kilometro kerta dabartinę Rusijos–Lenkijos valstybinę sieną. Blindės ir Bliūdės žiočių altitudė: 152,2 m virš jūros lygio.

Bliūdę yra pamėgę vandens turistai, jų maršrutas prasideda nuo Pilypavo Balčio ežero.[2][3] Už Luojos ežero upė teka po Ežergalių (lenk. Kiepojcie) geležinkelio tiltu. Baidarininkai dažnai čia stabteli, kad pasigrožėtų juo, o taip pat ir kitu už kelių šimtų metrų iškilusiu aukštu viaduku – tiltu per vieškelį. Šie abu inžineriniai statiniai savo konstrukcija panašūs į garsiuosius Stančikų tiltus.[4]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Bliudžė, Bliūdė // Mažosio Lietuvos enciklopedija, t. I, psl. 187
  2. Bludzia (lenk.)
  3. Szlak kajakowy – rzeka Bludzia (lenk.) Archyvuota kopija 2018-01-29 iš Wayback Machine projekto.
  4. Kiepojcie gm. Dubieninki (lenk.)

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]