Bleizeris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bleizeris

Bleizeris (angl. blazer) – tam tikros išvaizdos švarkas, dėvimas kaip smart casual drabužis. Bleizeris panašus į kostiuminį švarką (angl. suit coat), bet jo sukirpimas laisvesnis. Kišenės dažnai uždėtinės be antkišenių, sagos - metalinės su kilputėmis. Bleizerio audinys paprastai patvaresnis, kadangi tokie švarkai skirti dėvėti lauke užsiimant sportu. Bleizeriai dažnai yra jachtklubų, irklavimo klubų, oro linijų, mokyklų uniformos dalis.

Būdinga bleizerio kišenė

Angliakalbėje kultūroje bleizeris reiškia du švarkų variantus:

  • sportinis švarkas (angl. sports jacket) – buvęs irklavimo klubų švarkas, bleizeriu vadinamas seniau nei kitas variantas. Tai sportinis vienaeilis švarkas, ryškiaspalvis, dažnai iš ruožuoto audinio, su kontrastingais apvadais.
  • jachtininko švarkas (angl. boating jacket) – prigludęs, klasikinio kirpimo tamsiai mėlynas (angl. navy blue) švarkas, seniau vadintas angl. reefer jacket 'bures rifuojančio jūrininko švarkas'. Dabar tokie švarkai žymiai rečiau dėvimi. Vyrams nustojus dėvėti originalius irklavimo klubų švarkus terminu blazer ėmė vadinti dvieilius jūrininkų švarkus su metalinėmis sagomis. Analogiški karinio jūrų laivyno švarkai buvo juodi.[1]

Bleizerio vilkėjimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Jachtiniai“ (reefer) bleizeriai dėvimi kartu su įvairiais kitais drabužiais. Po bleizeriu vilki nuo paprastų marškinių su kaklaraiščiu iki polo marškinėlių. Kartu su bleizeriu vilkimos įvairių spalvų ir sukirpimų kelnės, nuo klasikinių baltų medvilninių ar pilkų flanelinių kelnių iki rudų činosų (angl. chinos) ar džinsų.
JAV dabar reefer stiliaus švarkai labai paplitę, jie labai dažnai yra business casual ar business informal aprangos dalis, jie tinka praktiškai visose situacijose.

Dulwich koledžo (Dulwich College) baltasis bleizeris, kuriuo apdovanojami sporte pasižymėję studentai.
Mančesterio vidurinės mokyklos Manchester Grammar School uniforminio bleizerio emblema

Bleizeriai daugelyje Tautų Sandraugos mokyklų vilkimi kaip mokyklos uniformos dalis. D.Britanijoje ir Australijoje tokie bleizeriai būna vienaeiliai, įvairių spalvų, dažnai ryškūs ar su apvadais. Tokio stiliaus bleizerius vilki ir kai kurių jachtų ar irklavimo klubų, pvz., Kembridžo ir Oksfordo universitetuose, nariai, o bleizeriai su apvadais dėvimi tik ypatingomis progomis, pvz., klubo iškilmingose vakarienėse. Tokiais atvejais apvadų spalvos atitinka universiteto ar koledžo spalvas, bleizeriai būna su specialiomis koledžo sagomis.

Labai dažnai uniforminiai mokyklos, koledžo, sporto klubo, kariuomenės veteranų asociacijos bleizeriai turi ant krūtinės kišenės išsiuvinėtą emblemą. Mokyklų uniformų bleizerių emblemos gali skirtis priklausomai nuo moksleivio ar studento pasiekimų moksle ar sporte.

Tautų Sandraugoje daugelio pulkų veteranų asociacijų nariai vilki „pulko bleizerius“ (angl. regimental blazers), kurie irgi turi specialias emblemas ant krūtinės kišenės, o dažnai - ir specialias pulko bleizerio sagas. Paprastai bet kurie du atsitiktinai paimti pulko bleizeriai nebus vienodi, nes juos siūdinasi kiekvienas narys atskirai. Tačiau tokie bleizeriai turi vienodas pulko emblemas. Standartinė pulko bleizerių spalva yra tamsiai mėlyna (navy blue), nors kai kurios veteranų asociacijos gali būti priėmusios kitas bleizerių spalvas, pvz., šaulių pulkų asociacijos paprastai vilki tamsiai žalius rigle green bleizerius.

Anksčiau buvo priimta vilkėti bleizerius užsiiminėjant „džentelmeniškomis“ sporto šakomis ar stebint jų varžybas. Dabar bleizerių vilkėjimas išlikęs tik kai kuriose sporto šakose ir tai tik rudimentiškai. Pvz., kai kuriose kriketo rungtynėse komandų kapitonai metant burtus vilki komandos bleizerius su klubo emblema ar nacionaliniu herbu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]