Blüthner

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Julius Blüthner Pianofortefabrik GmbH
Įkurta1853 m. lapkričio 18 d.
Centrinė būstinėLeipcigas, Vokietija
Produkcijaakustiniai pianinai
Tinklalapiswww.bluethnerworld.com

Blüthnervokiečių akustinių pianinų gamintojas.

„Blüthner“ (tariama: Bliutner) yra vienas žinomiausių vokiečių tradicinių akustinių pianinų gamintojų. Gamina aukščiausios klasės „Blüthner“ ir pigesnės „Haessler“ prekės ženklų pianinus.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įmonės įkūrėjas Julius Bliutneris (1824−1910) gimė 1824 m. kovo 24 d. Falkenhaine prie Leipcigo miesto. Jis mokėsi ir dirbo pas pianinų meistrus Holingą ir Spangenbergą, kurių dirbtuvėje taip pat mokėsi kiti žymūs pianinų meistrai Ibachas ir Šydmajeris. 1853 m. lapkričio 18 d. Leipcige J. Bliutneris pradėjo savo pianinų gamybą. Iš pradžių jis gamino tik fortepijonus, nes buvo sutaręs su J. Foirichu, „Feurich“ pianinų gamintoju, kad jie pasidalins rinką: jis gamins fortepijonus, o J. Foirichas − vertikalius pianinus. Tačiau jau nuo 1855 m. abu meistrai gamino abiejų rūšių pianinus. 1873 m. J. Bliutneris užpatentavo savo pianino patobulinimą: papildomos stygos įvedimą prie plaktuku užgaunamų stygų. Ši styga buvo suderinta, kad skambėtų oktava aukščiau ir rezonuotų nuo pagrindinių, plaktuku užgaunamų stygų vibracijos. Tai praturtino pianino natų skambesį ir „Blüthner“ pianinai yra pagarsėję savo sodriu skambesiu. 1876 m. Londone atsidarė „Blüthner“ pianinų pardavimų agentūra. Iki 1900 m. J. Bliutneris pardavė apie 50 000 įvairių pianinų Europoje, Amerikose ir Australijoje.

1910 m. mirus J. Bliutneriui firmos valdymą perėmė jo sūnūs Maksas, Robertas ir Brunas. 1936 m. jie gavo užsakymą pagaminti pianiną dirižabliui „Hindenburg“. Šis pianinas buvo ypač lengvos konstrukcijos ir koncertas su juo, transliuotas iš dirižablio viduryje virš Atlanto vandenyno, sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo. Antrojo pasaulinio karo metu įmonė buvo nukreipta gaminti įrangą kariuomenei. 1943 m. aviacijos bombardavimų metu gamykla buvo beveik sugriauta. Rudolfo Bliutnerio-Heslerio pastangomis gamykla atnaujino veiklą 1948 m. Įsteigus VDR įmonė buvo nacionalizuota, tačiau jos produkcijos kokybė nenukrito kaip daugelio kitų VDR teritorijoje atsidūrusių pianinų gamintojų, nes pianinai toliau buvo gaminami rankomis. 1990 m. susivienijus Vokietijai įmonė privatizuota ir grąžinta giminės įpėdiniui Ingbertui Bliutneriui. Jis sėkmingai išvedė įmonę po rinkos praradimo žlugus SSSR, kur buvo eksportuojami „Blüthner“ pianinai, ir organizavo modernaus fabriko statybas. 2002 m. įmonė pagamino apie 400 pianinų: šešis fortepijonų ir tris vertikalių pianinų modelius. Žemesnės kainų klasės fortepijonai ir vertikalūs pianinai pardavinėjami „Haessler“ pavadinimu.

Gaminių galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]