Bezantas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Bezantas – aukso moneta ankstyvaisiais viduramžiais. Tuo metu Vakarų Europoje aukso monetų nekaldino, tik sidabrines ir bronzines. O Europoje cirkuliuojančios negausios monetos būdavo iš Viduržemio jūros regiono. Labai vertino musulmonų ir Bizantijos auksines monetas, kurias paprastai ir vadino bezantais.

Žodis bezant kilęs iš lot. Byzantium, šis – iš gr. Βυζάντιον,Byzántion 'Konstantinopolis'), o daugelis Bizantijos aukso monetų buvo kaldinama Konstantinopolyje.

Pirmieji bezantai buvo Bizantijos solidai. Vėliau šis žodis ėmė reikšti ir musulmonų kalifatuose kaldintus auksinius dinarus, kuriuos arabai ėmė kaldinti pagal solidus.

Venecijiečiai bezantais vadino Egipto auksinius dinarus. Markas Polas savo pasakojimuose apie keliones į Rytų Aziją bezantais vadino Juan dinastijos monetas.[1] Jo ataskaitose 1 bezantas buvo lygus 20 groutų arba 133⅓ torneselių[2].

Aukso monetų gamyba Vakarų Europoje vėl pradėta XIII a.:

X–XI a. Anglijoje bezantas buvo lygus dviem sterlingo šilingams. Aukso ir sidabro kursų santykis buvo 1:9.

Aukso monetas naudodavo, kai pinigų mokėjimas turėjo ypatingą, ritualinę reikšmę ar kai reikėjo išreikšti pagarbą.

Bezantai heraldikoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kornvalio hercogystės vėliava, kurioje pavaizduota 15 bezantų

Heraldikoje bezantais vadina auksinius skritulius, kurie simbolizuoja aukso monetas. Auksinis heraldinis bezantas yra vienas iš roundelių.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Henry Yule. The Travels of Marco Polo: The Complete Yule-Cordier Edition. Third edition (1903), revised and updated by Henri Cordier. Plain Label Books. p. 1226-27. (ISBN 1-60303-615-6)
  2. Henry Yule. The Travels of Marco Polo: The Complete Yule-Cordier Edition. Third edition (1903), revised and updated by Henri Cordier. Plain Label Books. p. 1229-30. (Note) (ISBN 1-60303-615-6)