Bata Corporation

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Baťa
Pramonėsporto prekės, tekstilė
Įkurta1894 m.
Centrinė būstinėLozana, Šveicarijos vėliava Šveicarija
Produkcijasportinė apranga, avalynė ir kt.
Tinklalapisbata.com

„Baťa“ – tarptautinė avalynės, drabužių ir madingų aksesuarų gamintoja, kurios būstinė yra Lozanoje, Šveicarijoje.

Korporacija yra viena iš pirmaujančių pasaulyje batsiuvių pagal apimtį, kasmet parduodama 150 milijonų porų batų. Turi daugiau nei 5 300 mažmeninės prekybos parduotuvių daugiau nei 70 šalių penkiuose žemynuose ir 21 gamyklą 18 šalių. „Bata“ yra darbdavys daugiau nei 32 000 žmonių visame pasaulyje.

Daugiau nei 125 metus šeimos valdoma įmonė yra suskirstyta į tris verslo padalinius: Bata, Bata Industrials (apsauginiai batai) ir AW Lab (sportinio stiliaus). Bata turi daugiau nei 20 prekių ženklų, tokių kaip Bata, North Star, Power, Bubblegummers, Sprint, Weinbrenner, Sandak ir Toughees.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„T. & A. Baťa“ batų įmonę 1894 m. rugsėjo 21 d. Zlino mieste, tuometinėje Austro-Vengrijos imperijoje (šiandien Čekija), įkūrė Tomášas Baťa, jo brolis Antoninas ir sesuo Anna, kurių šeima ištisas kartas buvo batsiuviais. Įmonėje dirbo 10 etatinių darbuotojų su fiksuotu darbo grafiku ir nuolatiniu savaitiniu atlyginimu.[1]

1895 m. vasarą susidurta su finansiniais sunkumais. Nuspręsta batus siūti iš drobės, o ne iš odos. Šio tipo batai labai išpopuliarėjo ir padėjo įmonei išaugti iki 50 darbuotojų. Po ketverių metų „Baťa“ sumontavo pirmąsias garais varomas mašinas, pradėdama greito modernizavimo laikotarpį.

1904 m. Tomáš Baťa perskaitė straipsnį laikraštyje apie JAV gaminamas mašinas, tokias kaip Jano Ernsto Matzeligerio automatinis lazeris. Jis pasiėmė tris darbuotojus ir išvyko į Liną, miestą už Bostono, kuris tuo metu buvo pasaulio avalynės pramonės centras, siekdamas ištirti ir suprasti Amerikos masinės gamybos sistemą. Po šešių mėnesių jis grįžo į Zliną ir pristatė mechanizuotus gamybos būdus, kurie leido „Baťa“ bendrovei tapti viena pirmųjų masinių batų gamintojų Europoje. Pirmasis masinis jos gaminys „Baťovky“ buvo odiniai ir tekstiliniai batai, skirti dirbantiesiems, pasižymėję savo paprastumu, stiliumi, lengvumu ir prieinama kaina. Jos sėkmė padėjo paskatinti įmonės augimą, o po Antonín Baťa mirties 1908 m. Tomáš Baťa į verslą įtraukė du savo jaunesnius brolius Janą ir Bohušą. Pirmieji pardavimai eksportui ir pirmosios pardavimo agentūros prasidėjo 1909 m. Vokietijoje, vėliau – Balkanuose ir Artimuosiuose Rytuose. Iki 1912 m. „Baťa“ dirbo 1 500 darbuotojų visu etatu.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]