Bapendai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Bapende)
Bapendai
Gyventojų skaičius ~420 tūkst.
Populiacija šalyse Kongo Demokratinės Respublikos vėliava Kongo Demokratinė Respublika
Kalba (-os) kipende
Religijos Kongo religija, krikščionybė
Giminingos etninės grupės bajakai, balundai
Vikiteka: Bapendai

Bapendai arba pendai (BaPende, BaPhende) – etninė bantų grupė, kurios gyvenamosios vietos yra Kvilu upės slėnyje, dabartinės Kongo Demokratinės Respublikos Bandundu provincijos rytinėje dalyje. Didžiausia jų gyvenvietė yra Gungu.

Jų teritorijos pietuose ribojasi su čokve ir balundų, pietvakariuose – su bajakų, o rytuose – su luba-Kasai teritorijomis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Manoma, kad bapendai, panašiai kaip jiems giminingi bajakai, imbangalai, basuku ir čokviai, kilo iš Lundos karalystės toliau rytuose. Iš jos jie perėmė daug kultūrinių tradicijų. Skirtingai nei jų piečiau gyvenę kaimynai, jie vieningo valstybinio junginio nesukūrė, o gyveno atskiromis gimininėmis bendruomenėmis.

Nuo XIX a. vidurio bepende grėsmę kėlė jų agresyvūs kaimynai čokviai. 1891 m. dauguma bepende sričių atiteko Kongo Laisvajai valstybei, o vėliau – Belgijos Kongui. Taip bapende tapo viena iš daugelio KDR tautų.

Kultūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bapendai yra žemdirbiai savanose, ir pagrindinės jų auginamos kultūros yra sora, kukurūzas, bananas, žemės riešutas. Jie garsėja įvairių tipų kaukėmis, taip pat gamina medines skultūras, kulto reikmenis. Tiki protėvių dvasiomis mvumbi. Svarbių švenčių metu dalyvauja dvasiomis persirengę šokėjai, munganji.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]