Bachem Ba 349

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Bachem Ba 349
Bachem Ba 349
Tipas raketinis naikintuvas
Pirmas skrydis 1945 m. kovo 1 d.
Pagrindiniai naudotojai SS
Pagaminta vnt. 36

Bachem Ba 349Antrojo pasaulio karo laikų Vokietijos eksperimentinis raketinis naikintuvas, labiau panašus į „žemė - oras“ tipo raketą.

Šis lėktuvas pakildavo vertikaliai, varomas pagrindinio variklio ir keturių pagalbinių raketų, kurios veikdavo maždaug 10-12 sekundžių. Visi varikliai kartu sukurdavo apie 4800 jėgos kilogramų trauką. Lėktuvui pakilti buvo nutiesti 25 metrų aukščio metaliniai „bėgiai į dangų“. Bėgių pabaigoje greitis jau būdavo pakankamas stabiliam skrydžiui užtikrinti.

Lėktuvo užduotis buvo naikinti bombonešius. Didžiąją kelio dalį jis skrisdavo radijo bangomis valdomas iš žemės, valdymą pilotui perduodant tik prieš pat atakuojant taikinį. Pilotas turėjo nukreipti lėktuvą tinkama kryptimi, numesti jo plastikinę „nosį“ ir iššauti salvę priešlėktuvinių raketų. Tuo metu lėktuvas pakildavo aukščiau praskrendančių bombonešių. Pasibaigus kurui, jis krisdavo žemyn (buvo tikimasi, jog krisdamas gali kliudyti kokį nors priešo lėktuvą). Pilotas turėjo iššokti parašiutu, nors kitur rašoma, kad jo išsigelbėjimo tikimybė nelabai daug skyrėsi nuo japonų kamikadzės. Neketinant leistis, nebuvo reikalingas ir tūpimo takas, kurio tokiam greitam, mažo ploto sparnus turinčiam lėktuvui būtų reikėję netrumpo (tokį taką būtų buvę nesunku subombarduoti).

Bachem Ba 349 kyla

Vėliau šis projektas buvo kiek pakeistas: pasisekus ne tik pilotas, bet ir pats lėktuvas turėjo nusileisti savo atskiru parašiutu. Natūralaus dydžio modelių bandymai buvo iš esmės sėkmingi, nors paaiškėjo, jog bent jau lėktuvo parašiutu išgelbėti neįmanoma.

Bachem Ba 349 Natter

Pirmą ir vienintelį kartą šis lėktuvas pakilo 1945 metų kovo 1 d. Startas buvo sėkmingas, tačiau maždaug 500 m aukštyje nelauktai atsivožė piloto kabinos dangtis. Lėktuvas staiga apsisuko ir nulėkė tiesiai žemyn, pilotas Lothar Sieber žuvo. Daugiau mėginimų nebuvo, kadangi jau po mėnesio bandymų kompleksą užėmė amerikiečių karinės pajėgos.

Manoma, jog tai vienas pačių neįprasčiausių kada nors pagamintų ginklų.