BBS

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

BBS (sutr. iš angl. Bulletin board system, liet., Elektroninė skelbimų lenta) yra kompiuterinė sistema su programine įranga, leidžiančia prisiskambinti ir, naudojant terminalinę programą, atsisiųsti arba įkelti bylas, skaityti naujienas, „plepėti“ (angl. chat), keistis žinutėmis ir net žaisti žaidimus. Buvo labai paplitusios XX amžiaus 9-10 dešimtmečiais. Šiuo metu jas beveik išstūmė internetas ir internetiniai forumai.

BBS Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

BBS buvo glaudžiai susiję su nekomerciniu Fidonet tinklu. Didžioji dalis BBS buvo Fidonet mazgai. Iki 1991 m. balandžio 11 d. Lietuvos teritorijoje veikę mazgai buvo Estijos regiono sąrašuose. Buvo įkurtas atskiras Lietuvos regionas su numeriu 47, jo koordinatoriais buvo išrinkti Žygimantas Čepaitis, Šarūnas Končius, Svajūnas Laukineitis. 2009 metų spalio 2-ąją Fidonet Lietuvos regionas nustojo egzistuoti.

Papildomą „vertę“ turėjo kelias linijas palaikę BBS, leidę tiesiogiai bendrauti skirtingais kanalais prisijungusiems naudotojams.

Administravimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

BBS stočių administratoriais (IT žargonu – „SysOpai“) buvo Žygimantas Čepaitis, Jonas Marozas, Martynas Buožis, Šarūnas Končius, Dainius Valeiša, Svajūnas Laukineitis, Darius Liaugaudas, Giedrius Vegys, Jaroslavas Perepelica, Edvard Filistovic, Pranas Slušnys, Martynas Majeris, Algimantas Kantautas, Romas Pumpalavičius, Algis Kavaliauskas, Albertas Slavinskis, Mindaugas Laučius, Dainius Urbanavičius, Laurynas Butkus, Jonas Jasas, Gintaras Vedeikis, Andrius Šemeškevičius.

BBS kiekis 1997-98 m. pradėjo sparčiai mažėti. 1998 m. rudenį dar gyvavo 73 Fidonet tinklo Lietuvos regiono mazgai. BBS turėjo ir kai kurios kompanijos (pvz., „Stekas“, "Saitai"), jas naudoję savo produktų palaikymui ir ryšiui su vartotojais.

BBS pakeitimas interneto paslaugomis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

BBS naudojimą sumažino sparčiai plintantis internetas. Procesą pagreitino „Telekomo“ privatizavimas (1998 m.) ir vietinių telefono skambučių apmokestinimas.

IPC centre įsikūrusi BBS, savo veikloje naudojusi Relcom tinklo naujienų grupes, vėliau tapo interneto paslaugas teikiančia įmone „Elneta“.