Bėgimo takelis (treniruoklis)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Bėgimo takelis-treniruoklistreniruoklis su įmontuotu judančiu takeliu, ant kurio galima žingsniuoti arba bėgti.

Užsiėmimai ant bėgimo takelių yra laikomi vienu efektyviausiu riebalų deginimo būdų, nes jį naudojant pagreitinama medžiagų apykaita, deginamos kalorijos, mažinamas svoris, stiprinamas organizmas. Jie tinka stiprinti širdžiai, kraujagyslių ir kvėpavimo sistemoms.

Yra du bėgimo takelių tipai: mechaniniai ir elektriniai. Mechaninių takelių dangą priverčia judėti pats sportininkas, tokiems treniruokliams nereikalinga elektros energija.

Elektrinių bėgimo takelių apkrovos reguliuojamos dviem būdais: keičiant bėgimo paviršiaus nuolydžio kampą arba jo sukimosi greitį. Tai galima padaryti reguliuojant treniruoklį per pultą ar įjungus specialią treniruotės programą, kuri paprastai būna įdiegta į modernesnius bėgimų takelių treniruoklius.

Bėgimo takelio lygis priklauso nuo variklio galingumo, bėgimo dangos pločio, maksimalaus bėgiko, kurį takelis atlaikys, svorio bei amortizacijos. Amortizacija sumažina smūginę apkrovą, kenkiančią stuburui ir sąnariams.

Bėgimo takelio treniruoklio ekrane galima stebėti duomenis apie greitį, "nubėgtą" nuotolį, žingsnių skaičių, savo pulsą ir kt.