Avro

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
A.V. Roe and Company
Komercinis pavadinimasAvro
PramonėAviacija
LikimasNuo 1935 m. dukterinė Hawker Siddeley įmonė
1963 m. susijungė su Hawker Siddeley Aircraft
Perėmėjas (-ai)Hawker Siddeley Aircraft
Įkurta1910 m. sausio 1 d.
Uždaryta1963 m.
Centrinė būstinėMančesteris, Didžioji Britanija

Avro buvo britų lėktuvų gamintojas. Kompanija įkurta 1910 m. sausio 1 d. Mančesteryje. Šios žymios britų kompanijos lėktuvai paliko ryškų pėdsaką XX a. karo aviacijoje, pradedant I pasaulinio karo treniruočių lėktuvu Avro 504, vienu žymiausių II pasaulinio karo bombonešių Avro Lancaster bei baigiant šaltojo karo eros Didžiosios Britanijos atominės bombos programos simboliu – Avro Vulcan bombonešiu.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis lėktuvas „Roe I Triplane“
Avro 504, 1920 m.
Avro Anson skrydžio metu
Lancaster bombarduoja Prancūziją II pasaulinio karo metu
Avro VX770 ir VX777 Vulcan prototipai lydimi keturių Avro 707 1953 m.
Avro Vulcan 1984 m.

Įkūrimas ir Pirmasis pasaulinis karas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1910 m. sausio 1 d. Mančesteryje buvo įkurta „A. V. Roe and Company“ lėktuvų gamintojų įmonė. Ją įkūrė broliai Alliott ir Humphrey Verdon Roe. Humphrey joje užsiėmė organizaciniais bei finansiniais klausimais, viską finansuodamas iš seno šeimos verslo, juostų audimo. Tuo tarpu Alliott buvo lėktuvų konstruktorius. Vienas pirmųjų jo darbų buvo triplanas Roe I Triplane, pavadintas „The Bullseye“. Jis sukonstruotas dar 1908 metais. Būtent todėl broliai nusprendė įkurti nuosavą lėktuvų kompaniją.

1912 m. buvo sukurtas biplanas Avro E, vėliau perkrikštytas Avro 500 pavadinimu. Modelis susilaukė sėkmės, buvo įtrauktas į naujai kuriamų Karališkųjų oro pajėgų korpusą (Royal Flying Corps). Pagaminta 18 vienetų šio modelio lėktuvų.

500-uko pagrindu vėliau sukurtas legendiniu tapęs biplanas Avro 504. Jis buvo pristatytas 1913 m. rugsėjo mėnesį, prieš pat karo pradžią. Tačiau kovinėse misijose jis netiko, tačiau buvo pradėtas naudoti kaip pilotų treniruočių lėktuvas. Šioje sferoje 504-asis buvo naudotas iki 1933 m., per tą laiką jų pagaminta net 8340 vienetų.

Tarpukario laikotarpis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaip ir galima tikėtis, po didžiojo lėktuvų užsakymo bumo didžiojo karo metu, pelnas smarkiai krito vos pasibaigus karui. Dar 1917 m. iš kompanijos į Karališkąjį oro pajėgų korpusą pasitraukė Humphrey Verdon Roe, tad įmonė susidūrė su lėšų stygiumi. 1920 m. rugpjūčio mėnesį 68,5 % kompanijos akcijų buvo parduotos vietiniam automobilių gamintojui Crossley Motors.

1924 m. Avro apleido Alexandra Park aerodromą, kuriame nuo 1918 m. atlikdavo bandomuosius skrydžius. Visa įmonė persikėlė į Češyro grafystėje įsikūrusį, tuomet smarkiai besiplėtusį miestelį Vudfordą (Woodford) bei netoli jo įsikūrusį to paties pavadinimo aerodromą.

1935 m. Crossley Motors pardavė Avro kitiems investuotojams, Amstrong Siddley Holdings Ltd. Avro įkūrėjas A. V. Roe atsistatydino iš kompanijos ir patraukė į naują įmonę Saunders-Roe (SARO). Tuo tarpu Avro tapo padaliniu kitos kompanijos, Hawker Siddley.

Antrojo pasaulinio karo metais[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dar prieš prasidedant karui, kompanija atsigavo, jos sukurtas keleivinis-krovininis lėktuvas Avro Anson išpopuliarėjo ir buvo pradėtas naudoti žvalgybai, karo metu pakrančių gynybai nuo vokiečių povandeninių laivų, taip pat surasti jūroje žmones.

Karo metu britams prisireikė tolimųjų bombonešių, galinčių pasiekti net Vokietiją. Kompanija nepraleido progos ir ėmė siūlyti įvairius variantus, pirmasis Avro Manchester nebuvo sėkmingas, tačiau vėliau sekę Avro Lancaster bei Avro Lincoln tapo karo simboliais. Per karą buvo pagaminta daugiau kaip 8 tūkst. šių bombonešių, vien Lancaster virš 7000 vienetų. O jų gamykla, talpinusi 17 500 darbuotojų, tapo didžiausiu pastatu tuometėje Europoje.

Pokaris ir Šaltasis karas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmieji civilinėms reikmėms skirti lėktuvai buvo pagaminti modifikavus sėkmingą Lancaster bombonešio platformą. Jo pagrindu sukurti keleiviniai-kroviniai Avro Lancastrian ir jūrų žvalgybai skirti Avro Shackleton.

Visiškai naujos konstrukcijos Avro York buvo gaminamas tiek krovininio tiek keleivinio tipo, ir tapo labai populiarus. Vis tik garsiausias šio lėktuvo pasirodymas buvo maisto gabenimas oro keliu per Berlyno blokadą.

1952 m. specialiai anglų atominio ginklo programai buvo sukurtas reaktyvinis, delta formos sparnų bombonešis Avro Vulcan. Šis lėktuvas tapo vienu paskutiniu kompanijos gaminių, nes 1963 m. kompanija buvo panaikinta. Net šis bombonešis vėliau buvo tobulintas ir gamintas jau po Hawker Siddley Vulcan pavadinimu.

Avro vardo naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Avro regioniniai lėktuvai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iš aviacijos visiškai nedingo Avro pavadinimas net panaikinus kompaniją. 1977 m. įkurtam konsoliduojančiam britų aviacijos gamintojui British Aerospace atiteko ir Avro firmos pavadinimo teisės. Kompanija 1981 m. pristatė lėktuvą British Aerospace 146/Avro RJ, kuris yra skirtas regioniniams maršrutams.

Avro Canada[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1945 m. Hawker Siddeley Group įsigijo vietinę lėktuvų gamintojų firmą Victory Aircraft, kuri buvo įsikūrusi Misisogos priemiestyje, Ontarijo valstijoje. Iki uždarymo 1962 m. kompanija buvo pervadinta į A.V. Roe Canada Limited ir tuo metu buvo didžiausias ir žinomiausias Kanados lėktuvų gamintojas.

AVRO F.C[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Čadertono mieste veikusios gamyklos parama, buvo įkurtas futbolo klubas AVRO F.C, kuris gyvuoja iki šiol. Šis klubas žaidžia Mančesterio futbolo lygoje.

Pagaminti lėktuvai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nepavykę projektai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Avro 720 – planuotas raketų perėmimo lėktuvas
  • Avro 730 – planuotas viršgarsinis bombonešis, nepastatytas
  • Avro 734
  • Avro 771 – planuotas 60 vietų keleivinis reaktyvinis lėktuvas

Rotorcraft[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Avro Canada[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nepavykę projektai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Avro Canada CF-103 (natūralaus dydžio maketas)
  • Avro Canada Project Y-1 (natūralaus dydžio maketas)
  • Avro Canada Project Y-2 (įvairių mastelių modeliai)
  • Avro Canada PV-704 (išbandytas tik variklis)
  • Avro Canada TS-140

Raketos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]