Aviacijos šventė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šveicarijos orlaivių pasirodymas
2015 m. aviacijos šventė Kauno oro uoste

Aviacijos šventė – atviras visuomenei renginys, kurio metu orlaivių pilotai rodo savo sugebėjimus ir įvairius triukus, žiūrovai gali laisvai pasivaikščioti po tam tikrą oro uosto dalį, iš arčiau pamatyti įvairius lėktuvus.

Kai kuriose aviacijos šventėse vyksta naujų orlaivių parodos potencialiems pirkėjams ir verslininkams.

Tokios šventės organizuojamos atsižvelgiant į oro uosto specifiką, oro temperatūrą bei sąlygas. Dažnai yra nurodomos tam tikros saugumo taisyklės aviacijos švenčių rengėjams, nes pavojus kyla ne tik pilotams, bet ir žiūrovams ant žemės.

Skaudžiausios aviacijos švenčių katastrofos įvyko 1988 m. Ramšteine JAV[1] ir 2002 m. Ukrainoje[2]. 1988 m. įvykyje žuvo 70 žmonių (iš jų 67 žiūrovai), o 2002 m. įvykis tapo pačiu skaudžiausiu aviacijos švenčių istorijoje – nukritus Suchoj Su-27 naikintuvui žuvo 77 ir buvo sužeista daugiau nei 500 žmonių.

Pati seniausia ir didžiausia aviacijos šventė-paroda vyksta Paryžiuje. Paryžiaus aviacijos paroda pirmą kartą surengta 1909 m. Šiuo metu rengiama nelyginiais metais Le Buržė oro uoste, šiaurinėje Paryžiaus dalyje.

2013 m. birželio 22 d. po 18 metų pertraukos aviacijos šventė vyko Vilniaus oro uoste. Ji buvo skirta S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 80-osioms metinėms paminėti. Šventės metu savo pasirodymus ore surengė apie 30 orlaivių.[3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]