Aptarimas:Rūda

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Apibrėžimas vis tiek lieka kažkoks silpnas, nes prioritetas (mano manymu) be reikalo teikiamas ekonominiam aspektui (vietoje neutralaus mokslinio). O jeigu tie mineralai slūgso giliai ir juos išgauti šiuo metu nėra tikslinga? Ar tie junginiai nebus vadinami rūda? Vokiečiai savo wiki tą suprato ir pateikė daugiau apbrėžimų. Konsultantas 09:26, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)

Na kiek skaičiau literatūroje, tai būtent pagrindinis aspektas yra ekonominis. Pavyzdžiui kiekviename lietuvos smėlio karjere yra mineralų hematito, magnetitų, limonitų ir t.t. visi šie mineralai lyg ir būtų priskiriami geležies rūdoms ir iš jų galima išgauti geležį. Tačiau šitų mineralų koncentracijos Lietuvos smėliuose yra labai mažos ir ekonomiškai neapsimoka išgauti geležį iš lietuviško smėlio. Todėl skaitoma kad lietuviškame smėlyje nėra geležies rūdos. Dar vienas šaltinis 1987 m. išleistas fizinės geografijos žodynas -žinynas, kuriame labai panašus rūdos apibrėžimas. Manau, kad nereiktų išradinėti dviračių, o tiesiog panaudoti esamą medžiagą--Qwarc 10:14, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)
galimas kitas apibrėžimas- "rūda tai mineralinė žaliava, iš kurios technologiškai įmanoma ir rentabilu išgauti metalus ar kitą vertingą medžiagą " -R. Tarvydas "naudingų iškasenų susidarymo geologiniai pagrindai" VU 1995, Kaip matote čia irgi du vertinimo kriterijai technologija ir ekonomika --Qwarc 10:21, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)
Dviračius žmonės vis dar išradinėja: naujausias patentas tik penkių dienų senumo :) Tarvydo apibrėžimas rodosi protingas ir mielas, geresnis už mudviejų bendrą kūrybą. Gal kaip šios srities ekspertas įkelk jį į straipsnį? Konsultantas 10:32, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)
gerai--Qwarc 10:51, 19 Rugsėjo 2006 (EEST)