Aptarimas:Priegloba

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Reitingavimas[redaguoti vikitekstą]

Kaip gražiai susikibo vienas kitam į atlapus serveriai.lt ir 321.lt. Net gražu žiūrėti. Aptarimas nevertas aptarimo. Visi žinome, kad hostingas.lt yra Interneto vizijos (serveriai.lt) sudaromi reitingai, taip pat žinome, kad UAB Hosting (321.lt) kažkuo susiję su hostingas.com sudaromais reitingais. Tai arba paliekame abi tas nuorodas arba jas abi panaikiname. Viskas. Taškas. Ir pasibaigais šios dviejų kompanijų peštynės. Tinka ir tai kas parašyta dabar, bet reikia panaikinti serveriai.lt protegavima. Nes jei hostingas.lt nuorodoje nėra parašyta, kad čia UAB "Interneto vizijos" sudarytas reitingas, to neturi buti parašyta ir VšĮ Skaitmeninė komunikacija. Arba yra abu arba nei vieno!

Siūlykit savo variantus arba tvirtinkit šitą. Nes tas jūsų knaisiojimasis, kas kokį niką turi ar domeną, tai nieko neišspręs! -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 78.62.77.51 (aptarimasindėlis) 20:04, 2008 gegužės 26 (EEST)

Arvydas

Siūlau panaikinti abi nuorodas. Viena nuoroda niekur nereklamuojama, niekur nebrukama, niekas nesigiria joje pateiktais duomenimis ir neslepia jų šaltinio. Kam reikia - tas ją žino. Kita nuoroda brukama per visus galus, slepiami tikrieji svetainės autoriai, jai užsakomos brangiausios reklamos pozicijos - akivaizdu, kad tai tėra vienos įmonės reklaminis įrankis, o ne nešališkas hostingo paslaugų vertinimas. O Vikipedija nėra plotas įmonių reklaminei medžiagai.
Papildymas: 78.62.77.51 IP adresu, pasirodo, naudojosi Aidsss. Aidai, jei jau susimovei, gal laikas tai pripažinti arba bent jau padaryti išvadas ir baigti apsimetinėti nešališku lankytoju.
Paskutinis papildymas: Nusiuntus mokamą užklausą į registrų centrą, gautas atsakymas, kad VšĮ "Skaitmeninė komunikacija" steigėjas yra Aidas Jarušaitis, jis gi yra ir 321.lt direktorius, naudotojas Aidsss ir daugiausiai šiame puslapyje apie protegavimą ir objektyvumą prirašęs asmuo. Aidsss bent kartą naudojosi tais IP, iš kurių buvo talpinamos ir ginamos hostingas.com bei 321.lt nuorodos, tuo pačiu šalinamos visos kitos nuorodos iš šio straipsnio Vikipedijoje.
Administratoriams spręsti, ar leisti Vikipedijai tapti tokios neetiškos ir apgaulingos savireklamos įrankiu vienai įmonei. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Avds (aptarimasindėlis) 11:11, 2008 gegužės 27 (EEST)


Paskaicius aptarima aiskiai matyti pasipiktinusiu kompaniju, kurios nera hostingas.com reitinguose nora nuslepti siuos retingus. Kaip verslininkas pilnai suprantu si nora, nes tai "nepriduoda" ju kompanijai pliuso. Bet kai wiki vartotojas privalau priminti, kad taip elgtis negalima. Siulau pasistengti ir atsirasti tu reitingu virsuneje ir tada nereikes pykti. Tiesa, perziurejau ta projekta, gal kriterijus ir galima patobulinti, bet viskas suskaiciuota teisingai ir aiskiai parasyta pagal ka vertinama. Informacija oficialiai pateikta is imoniu internetiniu puslapiu, todel apie subjektyvuma nera ka kalbeti - ja galima patikrinti. Ir apskritai as turiu paslaugas uzsakes Hostex ir pamates juos lenteliu virsunese dziaugiuosi ir tikiuosi, kad kita menesi jie bus pirmi ir visiskai nesuvokiu to pykcio kuri lieja kaip kurie vartotojai. Manau bereikalingai cia taip ilgai leidziama diskutuoti, nes nusivaziavo, jau seniai reikia baigti sia tema. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Ramske (aptarimasindėlis) 16:47, 2008 gegužės 26 (EEST)

Komentaras: Labai teisingai. As taip pat ir sakau - hostingas.lt pasiziuriu kas parduoda daugiausia vardu, o kas siulo geriausias Hostingo salygas, pasiziuriu hostingas.com. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Aidsss (aptarimasindėlis) 16:52, 2008 gegužės 26 (EEST)
Ką čia be pridursi - kažkas mėgsta diskutuoti pats su savimi :) -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Avds (aptarimasindėlis) 17:51, 2008 gegužės 26 (EEST)


Tiesiog keli faktai pamąstymui apie Aidsss, spręskite patys, ar vertėjo taip apsijuokti vardan trupučio reklamos:

  • Aidsss nuo savo registracijos Vikipedijoje pradžios iki 2008-05-26 iš viso papildė kelis straipsnius, į kuriuos bendroje sumoje įdėjo 3 nuorodas: hostingas.com, vipetas.lt, telefoto.lt
  • Vipetas.lt, telefoto.lt domenai priklauso 321.lt vadovui (šaltinis: whois.lt)
  • Hostingas.com domenas priklauso 321.lt savininkui (šaltinis: whois.sc)
  • Hostingas.com vertinimuose 321.lt yra #1 visose kategorijose, kuriose teikia paslaugas (šaltinis: hostingas.com)
  • Aidsss teigia neturįs nieko bendro su Hostingas.com ir kad kuo daugiau reitingų - tuo geriau lankytojams. Faktas - pats Aidsss yra vienintelis Vikipedijos naudotojas, trynęs nuorodas į alternatyvias reitingų svetaines: pirmas kartas, antras, administratoriaus įspėjimas
  • Aidsss teigia, kad į Hostingas.com nepatekę konkurentai puola straipsnį ir Hostingas.com svetainę. Faktas - nė vienas naudotojas nė karto nebuvo pašalinęs nuorodos į šią svetainę.

Pats muša, pats rėkia, taip sakant. P.S. Vikipedijos istorija yra šaunus dalykas :) -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Avds (aptarimasindėlis) 17:51, 2008 gegužės 26 (EEST)

Komentaras - dar karta siulau konstruktyviai ziureti i situacija:) nieko naujo nepasakyta. nepamirskit kad cia diskusija apie nuorodas, o ne apie domenu savininkus:))))) . Visi zino, kad hostingas.lt priklauso UAB "interneto vizija" ir as zinau, bet as nepriestarauju, kad jie butu skelbiami ir net nediskutuoju. Bet turi buti skelbiama teisingai. Ko ir siekiau iki siol...kad jei skelbiamos nuorodos, tai visos ir teisingos - neklaidinancios vartotojo. Pakartosiu tiems kurie neskaite, o iesko "kazko" ko nera:) Idomu ka jus sakysit kita menesi, kai nugaletojai bus serveriai.lt ar dar kas nors. Kazkin ar cia sukausit, o patys noresit ta nuoroda patalpinti:) Nuorodos turi buti teisingos:

Gali buti ir sukeisots vietomis, jei jau ir cia esme izvelget:) -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Aidsss (aptarimasindėlis) 18:14, 2008 gegužės 26 (EEST)


Sveiki, dalyviai,

pirmasis straipsnis kuriame uzvire tokia diskusija, na gal naturalu, nes tai susije su internetu ir kaip suprantu vartotojai turi savu interesu.

Noriu paprasyt laikytis pagrindiniu vikipedia principu ir priminsiu, kad cia ne komercinis projektas, kuriame kai kurie dalyviai visokiomis priemonemis stengiasi sudeti nuorodas i ju proteguojamu imoniu svetaines.

1. Vos panaikinu komercines nuorodas (konkreciu imoniu puslapiai), jos vel atstatomos. Gal, mieli kolegos, baikime vaiku zaidima??? ir islikime objektyvus, suraskite reklamai kitus plotus! 2. Kiek man pavyko rasti Hostingas.com yra kolkas Lietuvoje vienintelis hostingo reitingas, todel nesuprantu tu dalyviu kurie ji istrina. Gal piktinasi kad ju proteguojamos kompanijos ten nera??? Man nesuvokiamas toks dalykas. As uz, kad cia butu visi reitingai, kokie tik yra pasaulyje ir Lietuvoje, tai kodel kazkas nori paslepti sia informacija??? Jei jus turite kitu reitingu, prasau sudekite nuorodas, o netrinkite cia jau esanciu. Beje, mano nuomone, tai visai ne subjektyvus vertinimas, nes jis turi vertinimu skale, kuri aiskiai yra aprasyta...balai aiskiai suskaiciuoti ir suteikiami uz visus serverio, rysio ir kitus susijusius parametrus. Taigi, visiskai nepagristas teiginys, kad kriterijai subjektyvus. Pirmoje vietoje yra ta kompanija kuri turi geriausius parametrus, beje ten net 6 kompanijos dalijasi 1-3 vietas (jei gerai suskaiciavau). tai zmogus paziurejes gali aiskiai pasirinkti, kas jam geriau, nes visu kompaniju pasiulymai sudeti vienoje vietoje.

Komentaras: Peržiūrėjus straipsnio keitimų istoriją, aiškiai matyti, kaip Naudotojas:Aidsss nuolat šalina visas nuorodas į kitą nuomonę ir nuolat įdeda vienintelę hostingas.com nuorodą. Už tai gavo ir administratorių įspėjimą. Būkim biedni, bet teisingi - objektyvumu, nešališkumu ir noru skaitytojams pateikti kuo įvairesnę informaciją Aidsss veiksmai net nekvepia. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Avds (aptarimasindėlis) 15:27, 2008 gegužės 26 (EEST)
Komentaras: Peržiūrėjus straipsnio keitimų istoriją, aiškiai matyti, kad Naudotojas:Aidsss šalina ne kita nuomone, o komercines nuorodas. Jis nepanaikino nei vieno teiginio puslapyje, prasau nemeluoti. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Aidsss (aptarimasindėlis) 16:23, 2008 gegužės 26 (EEST)

3. Patikrinau viena teigini, ir taip negrazu pasidare, kai pamaciau, kad jis melagingas (citata:"hostingas.com" svetainė, nors vertinimus bandoma pateikti niekur negirdėtos VšĮ vardu), ka tik nepagailejau laiko ir pinigu patikrinau registru centro informacija ir tokia VSI yra iregistruota ir egzistuoja.

Komentaras: Nebuvo teiginio, kad VšĮ neregistruota (beje, mokėti už registracijos patikrinimą nereikia). Tačiau niekam iš šį straipsnį skaitančių neteko girdėti apie VšĮ ir jos veiklą. Prisiminkime dar, kam priklauso "hostingas.com" domenas, kas surinko visus #1 apdovanojimus kuriuos įmanoma surinkti, ir kam būtų nepatogu sau viešai įteikinėti savo sugalvotų apdovanojimų. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Avds (aptarimasindėlis) 15:27, 2008 gegužės 26 (EEST)
Komentaras: Manau, kad del apdovanojimu tikrumo issiaiskinkit jus su hostingas.com ir su hostingas.lt, as neturiu ka diskutuoti. Manau, kad jie teisingai atspindi situacija. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Aidsss (aptarimasindėlis) 16:28, 2008 gegužės 26 (EEST)

4. hostingas.lt, priminsiu, kad ten nera hostingo reitingas, o tik registruotu Lietuvoje interneto vardu reitingas. Prasau apsilankykite ir paziurekite. Pavadinimas yra Hostingo reitingai, o informacija pateikiama visai ne apie hostinga, o skaiciavimas kiek uzregistruojama interneto vardu. Nes viena kompanija gali registruoti vardus, o kita visai gali ir neregistruodama teikti hostingo paslaugas. Taigi mielieji kolegos, islikime objektyvus ir neapgaudinekime vikipedia skaitytoju:))) Beje, tai yra UAB Interneto vizija" skaiciavimas, kuris taip pat gali buti visai neobjektyvus, bet as apie tai nediskutuoju. As esu uz kuo issamesnes informacijos pateikima vikipedia skaitytojams, todel siulau sia nuoroda palikti ir pavadinti: UAB Interneto "Vizija" atliekamas registruojamu interneto vardu skaiciavimas. Tada mes neklaidinsime skaitytojo.

Komentaras: Reitingai sudaromi pagal kriterijus, kurių interpretavimas nepriklauso nuo sudarytojo norų ar interesų, ir kuriuos kiekvienas abejojantis gali patikrinti. Kitaip tai nėra reitingai. Vertintant hostingo paslaugų populiarumą visame pasaulyje naudojamas kriterijus - aptarnaujami domenai, nes juos galima automatiškai suskaičiuoti. Vertintant hostingo patikimumą - serverių procentinis pasiekiamumas, nes jį taip pat galima automatiškai paskaičiuoti. Kad reitingai būtų sudaromi pagal kažkieno nuomonę - tai jau Aidsss išmįslas.
Tad vadinkim dalykus savo vardais, reitingus - reitingais, metų kompanijos rinkimus - metų kompanijos rinkimais. Pastaruoju atveju, tiesa, priimta skelbti vertinimo komisijos narius, nes tik taip galima pamatyti, kiek teisingas ir nešališkas buvo vertinimas. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Avds (aptarimasindėlis) 15:27, 2008 gegužės 26 (EEST)

Reziume: 1. isimame komercines nuorodas. 2. Paliekame reitingus: Hostingo reitingai ir vardu registravimo reitingai.

Dar karta prasau, prisiminkite kas yra vikipedia ir nepaverskit jos reklamos arena.

Aciu dar karta uz supratima!

Aidsss -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Aidsss (aptarimasindėlis) 12:33, 2008 gegužės 26 (EEST)

Komercinės nuorodos pašalintos. Dėl VŠĮ įmonės tuoj patikrinsiu pats. Siggis 12:36, 2008 gegužės 26 (EEST)
Patikrinta. Viešoji įstaiga "Skaitmeninė komunikacija", registr. Vilniuje. Veikla: populiarinti modernių ir šiuolaikinių tinklapių kūrimą ir kt. Siggis 12:45, 2008 gegužės 26 (EEST)

Labai teisingai, kad komercines nuorodos panaikintos. Liko klausimas del reitingu. As siulau laikytis pagrindiniu vikipedia principu ir palikti siuos du iki siol paskelbtus reitingus (tuos kuriuos mums (visiems redaguotojams) pavyko rasti Lietuvoje. jei atsiras kiti, paskelbsime kitus. Ir juos pavadinti reikia atitinkamai:

-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Aidsss (aptarimasindėlis) 13:00, 2008 gegužės 26 (EEST)

Manau iš Naudotojas:Aidsss pusės yra ne visai taktiška brukti hostingas.com ir vadinti tai vieninteliais hostingo reitingais, kadangi iš tiesų tai yra pagal gan subjektyvius kriterijus sudarytas hostingo paslaugų įvertinimas. Akivaizdu, kad vertinimo kriterijai ir hostingo kompanijų sąrašas sąmoningai parinkti taip, jog tam tikra kompanija būtų pirmoje vietoje visose srityse, išskyrus tas, kuriose pati neteikia paslaugų. Beje, šiai daugiausia "apdovanojimų" pelniusiai kompanijai priklauso savininko teisės į "hostingas.com" domeną, tos pačios kompanijos serveriuose talpinama ir "hostingas.com" svetainė, nors vertinimus bandoma pateikti niekur negirdėtos VšĮ vardu.

Siūlau taip įžuliai neginti vienos įmonės/įmonių grupės interesų ir nemažinti reitingų sąrašo iki vienos nuorodos. Lankytojams žymiai naudingesnis būtų pilnas nuorodų sąrašas:

-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Avds (aptarimasindėlis) 16:10, 2008 gegužės 22 (EEST)

Noriu paprašyti administratorių išspręsti nekonstruktyvius naudotojo Aidsss keitimus šiame straipsnyje, kai agresyviai proteguojama viena įmonė straipsnyje. DomasD 09:15, 2008 gegužės 23 (EEST)

Gerbiamasis DomaiD,

prasau atidziau isigilinti i problema. Ir nemeluoti - as nieko nebruku. As noriu, kad vikipedia skaitytojui butu pateikiama objektyvi informacija. Neabejoju, kad pries rasydamas perskaitete istorija, todel matete, kad as nesu idejes nei vienos komercines nuorodos ir nieko nesu brukes. Ir visa laika kovoju, kad ju nebutu (ir ne tik sioje temoje). Cia taip pat istryniau visas komercines nuorodas. Kurias "kai kas" vis atstato. Del hostingas.com:) is jusu parasymo atrodo, kad mano tas reitingas padarytas, ir kazkodel as ji turiu ginti:) as vienodai objektyviai vertinu tiek UAB Interneto vizija, tiek VsI Skaitmenine komunikacija atliktus (atliekamus tyrimus) ir noriu, kad butu pateikia teisinga informacija skaitytojui. Kaip niekas negali patikrinti kiek yra objektyvus hostingas.com, taip niekas negali patikrinti ir hostingas.lt...todel as nieko nebrukdamas, pabreziu -NEBRUKDAMAS (ir prasau neisvedineti daugiau mano zodziu) siulau palikti iki siol zinomus Lietuvoje siuos abu reitingus. Kai kas nor is musu ras dar kazkoki vertinima - patalpinsime ir ji. As nemanau, kad cia yra brukimas. Ir juos pavadinti reikia atitinkamai:

arba jei nutariame, kad norime deti su imoniu atlikusiu tyrima pavadinimais - galime deti su imoniu pavadinimais:

Dekoju uz objektuvuma. Aidsss -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Aidsss (aptarimasindėlis) 13:29, 2008 gegužės 26 (EEST)

Šiaip pamąstymui: Ar tai tik sutapimas, kad Aidsss slapyvardis labai primena hostingas.com vertinimuose aukščiausius apdovanojimus susišlavusios įmonės direktoriaus vardą? "Dėkoju už objektyvumą" :) -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Avds (aptarimasindėlis) 15:27, 2008 gegužės 26 (EEST)


Kiek objektvūs hostingas.com reigingai negaliu spręsti, tačiau tai vienintelė iš Domo paminėtų svetainių, kuri vertina hostinimo paslaugas pagal daugiau nei vieną kriterijų. Kitos svetainės pateikia vien užregistruotų domenų skaičių. Jeigu taip būtų renkami automobiliai, tai geriausias automobilis Lietuvoje būtų Golf'as, kadangi jų daugiausia. Galbūt hostingas.com vertinimo kriterijai ne idealūs, tačiau jie išsamiausi. Algimantas -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 78.60.175.74 (aptarimasindėlis) 13:05, 2008 gegužės 25 (EEST)

Nuorodos niekas ir neišmetė, tačiau Vikipedijos principas - nepopuliarinti vienos įmonės ar kelti ją aukščiau kitų. Suraskite, jei turite, ir kitų efektyviai vertinančių kompanijų, skaitytojui bus tik geriau. Siggis 13:09, 2008 gegužės 25 (EEST)

Paaiškinimas dėl užrakinimo: Kadangi skirtingi naudotojai, tiek registruoti, tiek neregistruoti pradėjo atmetinėti vienas kito pakeitimus arba dėti nuorodas, o kitas išmetinėti, kol nebus susitarta, kurios nuorodos tinkamiausios, straipsnio versija išlieka dabartinė ir užrakinta. Prašome visų suinteresuotų asmenų pagrįsti savo dedamų nuorodų tinkamumą ir objektyvumą. Siggis 12:01, 2008 gegužės 26 (EEST)

Ir jei nesunku, pasirašinėkite žmoniškai, nes dabar skaitant diskusiją visai neaišku, kur kas rašė. Tik kai tekstas pradeda pats sau prieštarauti, galima suprasti, kad tai jau kito žmogaus rašyta :) --Nomad 20:29, 2008 gegužės 26 (EEST)

Kadangi abi nuorodos (hostingas.lt ir hostingas.com) nukreipia į tam tikrų prieglobos paslaugų teikėjų interneto svetaines, tai siūlau jas pašalinti, kol atsiras nauji, patikimi Lietuvos prieglobos reitingai.

Dėl termino[redaguoti vikitekstą]

Lietuviskai vadinasi „Prieglauda“ - gal vertėtų pervadinti?

Tik ne prieglauda, o „priegloba“.--rencas 10:38, 2008 gegužės 20 (EEST)

O as visgi buciau uz "hostingo" varianta. Nebijokime skolintis geru zodziu is kitu kalbu (kaip ir monitorius arba modemas, o ne vaizduoklis ir vartiklis). Priegloba/prieglauda man kazkodel asocijuojasi su benamius gelbstincia istaiga (iskart atsiprasau uz toki palyginima). Manyciau jog tinkapiu hostinga galima dar vadinti tinklapiu talpinimu, bet pvz.: serveriu hostingas juk nera tik PRIEGLOBA - hostingas reiskia kiek daugiau nei serverio pastatyma i kampa (tai ir oro drekinimas, elektros energijos tiekimas ir interneto risys). Hostingo terminas taip pat geriau tinka aplikacijoms (application hosting), virtualiems dedikuotiems serveriems (VDS/VPS hosting).--Dbdb 20:20, 2008 gegužės 27

Pažiūrėkite šias paslaugas teikiančių Lietuvos įmonių puslapiuose, dauguma pereina prie termino "priegloba". Ir nemaišykite su "prieglauda". O hostingas buvo pradėtas naudoti, kai pasipylė terminai iš anglų k. ir nebuvo aišku, kuo pakeisti. Siggis 20:36, 2008 gegužės 27 (EEST)
Siggis, suabejojes paties zodziais skyriau 10 minuciu... paziurejau ir stai ka radau: (1) serveriai.lt skelbiasi esa "hostingo paslaugu lyderis", (2) HOSTEX pirmajame puslapyje kalbama apie paslaugas naudojant zodi "hostingas" arba "tinklapiu talpinimas", (3) evardas.lt pirmajame puslapyje po logotipu naudoja fraze "hosting paslaugos", (4) 321.lt sakosi esa "galingiausias hostingas", (5) tophosting.lt... is pavadinimo aisku kad ne "toppriegloba", (6) BaltNet'os svetaineje ta tinklapio skiltis, kurioje kalbama apie sias paslaugas vadinasi "hostingas", (7) interdata.lt tai apibudino kaip "tinklapiu talpinimas", (8) bst.lt naudoja "puslapiu talpinimas" arba "web hosting", (9) vardas.lt siulo "svetainiu talpinimo" planus. Noreciau atkreipti demesi, jog is 9 auksciau isvardintu paslaugu teikeju nei vienas (bent jau pirmuose puslapiuose) nenaudoja prieglobos arba prieglaudos terminu! Kuo remiantis buvo prieita isvados kad (cituoju paties zodzius) "dauguma pereina prie termino "priegloba"."? --Dbdb 01:03, 2008 birzelio 2 (EEST)
Gal ne taip išsireiškiau. Serveriai.lt tik (manau) reklaminiais sumetimais pirmame puslapyje naudoja hostingas, toliau - jau svetainės talpinimas. Hostex.lt - talpinimo planai (hostingas - tik paslaugos pavadinimas). Kitų jau nebežiūrėjau. Bet, aišku, kad įmonėms verslo ir reklaminiais sumetimais naudoti naują terminą daug patogiau. Bet Vikipedija ne reklaminis katalogas, ne geltonieji puslapiai ir t. t., todėl terminas turi būti toks, koks yra teiktinas (žr. žemiau). Visada galima padaryti redirectus į straipsnį. Siggis 19:49, 2008 birželio 2 (EEST)
Gavau VLKK atsakymą elektroniniu paštu: "Atsakymą rasite adresu http://www.vlkk.lt/lt/consult.GetBase/2021". Įdėjau į straipsnį. Kitas žingsnis turėtų būti pervadinti straipsnį. Siggis 18:49, 2008 birželio 2 (EEST)
Tame pačiame VLKK paaiškinime rašoma, jog prieglobos terminas reiškia "svetainės paslaugą, tinklalapių priėmimą, publikavimą". Tad šis terminas apibrėžia tai kas ankstesnėse Vikipedijos straipsnio versijose buvo vadinama "tinklapių talpinimu". Tuo tarpu hostingas yra kur kas platesnė sąvoka nei tinklapių talpinimas. Taip pat prašyčiau neignoruoti fakto apie dabartinį (de facto) termino hostingas naudojimo paplitimą ir šaltinių, kuriais remiasi VLKK, datomis (2003-2005 m.). Dbdb 19:43, 2008 birželio 2 (EEST)
Manau, kiekvienas supranta savaip: man priegloba neasocijuojasi su prieglauda, o beje prieglobą aš suprantu kaip priežiūrą, rūpinimąsi, todėl tos paslaugos visai dera su nauju-senu terminu. Siggis 20:00, 2008 birželio 2 (EEST)
Įpratimo reikalas. De facto naudojamas ir flash'kiukas ir flopikas, ką siūlote? Manau, reikia baigti tą temą, padarant redirect iš hostingo į prieglobą. Siggis 20:00, 2008 birželio 2 (EEST)
Be abejo, galima straipsnio pavadinimą pakeisti į "prieglobą", bet jei dauguma nenaudoja šio termino, pervadintas straipsnis rizkuoja tapti nerelevančiu - straipsnis "aprašys" nenaudojamą terminą ...bet ar tai Vikipedijos tikslas? Dbdb 15:50, 2008 birželio 5 (EEST)
Tikrai ne. Jei terminas nenaudojamas, tai vikipedija jo ir neaprašo. Jei priegloba išpopuliarės, bus galima keisti į prieglobą. O dabar turbūt be išimčių visur siūlomos tik hostingo paslaugos. --Nomad 21:28, 2008 spalio 5 (EEST)

Kai kur teko sutikti ir terminą svetainių talpinimas, tačiau dabar straipsnyje vartojamas vien terminas priegloba, o hostingas liko tik pavadinime. --Homo 21:38, 2008 spalio 5 (EEST)

Talpinimas yra toks terminas. Galbūt tada pervadinti į svetainių talpinimas? O tas prieglobas reikia traukti iš straipsnio, lietuvių kalboje priegloba reiškia visai ką kita :) Na rimtai, parodykite jūs man lietuvių kalbos žodyną, kuriame prie žodžio priegloba būtų kaip viena reikšmių nurodytas interneto svetainių talpinimas? Jei jau praktikoje to nėra, tai gal žodynuose bus? :)) --Nomad 22:46, 2008 spalio 5 (EEST)

Gal visgi supraskime, kad esame lietuviai ir turime turtinti, gerbti ir mylėti savo kalbą. Žodį "priegloba" galima tiesiogiai susieti su žodžiu "hostingas" ir vartoti vietoj jo įvairiose situacijose. Pvz. "Svetainių hostingas" - "Svetainių priegloba", "VDS hostingas" - "VDS priegloba", "Dedikuotų serverių hostingas" - "Dedikuotų serverių priegloba" ir t.t. "Priegloba" gali būti vartojamas kaip bendrinis žodis, apibendrinantis visas prieglobos (hostingo) rūšis, taip pat ir atskirai apibūdinant atskiras rūšis, kaip ir yra paaiškinta dabartiniame Vikipedijos straipsnyje.

Angliškoje vikipedijos versijoje radau labai gerą prieglobos (hostingo) apibendrinimą ir suskirstymą į tipus. Peržiūrėti galite čia [1] Ilgai masčiau ir siūlau pasinaudoti užsieniečių variantu ir bendrinį terminą nustatyti "Internetinė priegloba" - "Internetinės prieglobos paslauga(-os)", suskirstant jį į tipus ir tiesiogiai susiejant žodį "priegloba" su angl. žodžiu "hosting". Kodėl "internetinė priegloba"? Kadangi esmė šių paslaugų yra padaryti serverius, tinklapius, failus ar pan. pasiekiamais internete, o duomenų centrai ir serveriai, kurie prijungti prie interneto, yra jo dalis, tai ir išeina, kad bet koks prieglobos tipas ir yra "Internetinės prieglobos" paslaugų dalis (šių paslaugų teikėjai priglobia klientų svetaines, išnuomotus ar jų serverius savo duomenų centre/serveryje, kuris yra interneto dalis). Juk logiška, tiesa? Taip pat siūlau aprašyti visus tipus atskirais straipsniais, kaip tai yra padaryta angliškoje vikipedijos versijoje.

Kaip džiugu matyti, kad tokia didžiulė kompanija kaip "Lietuvos Energija" jau vartoja Lietuvišką Žodį, o ne užsienio kalbos žodžio plagijatą: [2] Labai tikiuosi, kad ir kiti Lietuvos Internetinės Prieglobos Paslaugų teikėjai pasinaudos šiuo pavyzdžiu ir pradės vartoti Lietuviškus terminus.

Ar reikalingos nuorodos[redaguoti vikitekstą]

Tiesa sakant, iš aptarimų visai nematyti, kad tinklapiai nepasižymi objektyvumu. Matyti tik konkurentų verkšlenimai ir skundai vienų ant kitų :) Neskubėkime išimti nuorodų vien todėl, kad kažkas aktyviai verkšlena. O jei išimame, tai pradžiai tik tų lietuviškų, o ne visas vienu ypu. --Nomad 20:07, 2008 gegužės 30 (EEST)

Pavaikščiojau po kitas Vikipedijas, nėra beveik tų nuorodų į hostingų vertinimus. Ir ką jos tokio (kokios naudingos informacijos) duos skaitytojui, abejoju.. Siggis 20:09, 2008 gegužės 30 (EEST)

Gali būti kad ir nieko, tad paabejokime visi drauge, pasitarkime ir bus matyti. Bet tikrai negali būti priežastis išimti ta, kad kažkam jos nepatinka ar kažkas aktyviai bruka savo asmeninės firmos vertinimą. --Nomad 20:12, 2008 gegužės 30 (EEST)
Paabejojam :) Siggis 20:14, 2008 gegužės 30 (EEST)

Nevartotinas terminas[redaguoti vikitekstą]

Terminas hostingas gal ir nevartotinas tačiau tai nekeičia fakto kad jis yra vartojamas ir labai plačiai. Kadangi vikipedija aprašo tai kas yra, o ne tai kas turėtų būti (pasak VLKK), manau šis jų siūlymas termino nevartoti nusipelno tiesiog atskiro sakinio įžangoje. Ir viskas. Maždaug taip:

Hostingas – bla blablabla. VLKK nutarimu šis terminas yra nevartotinas, vietoje siūloma vartoti tokį tai kitą(1). 

--Nomad 22:50, 2008 spalio 5 (EEST)


Na tai tik dar kartą įrodo kad pagrindinis straipsnis turi būti priegloba, o ne hostingas. o dėl vartojamumo tai daug kas vartojama, bet nereiškia kad reikia rašyti visokius slengus į žodynus. Aš pvz naudoju žodį šaroškė ir tam tikruose sluoksniuose visi supras kas tai yra, bet žodynuose tokio dalyko nėra. atraskite lietuvių kalbos žodyne žodį hostingas --Qwarc 00:56, 2008 gruodžio 24 (EET)

Tai nieko neįrodo. Kokia nauda iš žodynų, jeigu jie neatspindi esamos padėties? Nemanau, kad palyginimas su šaroške čia tinkamas (tiesa, nežinau ką tai reiškia :) ). Kita vertus, pabandžiau http://www.autoinfa.lt/webdic/ surasti žodį priegloba ir – kaip netikėta – nieko apie hostingą ten parašyta nebuvo. Įmonės teikia hostingo paslaugas. Taip parašyta jų puslapiuose. Tai kodėl straipsnis negali vadintis hostingas? Nes VLKK iš neturėjimo ką veikti nusprendė kitaip? Nesvarbu, kad jos sprendimai niekam neįdomūs ir realybėje po senovei naudojamas terminas hostingas? Ką turėtų aprašyti vikipedija – realybę ar VLKK realybės versiją, įdomią tik jiems patiems? Apskritai manau reikėtų aptarti kokį vaidmenį pas mus turi VLKK sprendimai, ne tik šiuo konkrečiu atveju. --Nomad 05:16, 2008 gruodžio 24 (EET)
Aš tai nelabai suprantu vieno dalyko, vikipedija remiasi moksliniu pagrindu. kur yra pasakyta apart viki kas yra hostingas. apie priegloba pavyzdžiui parašyta šitame žodyne "Enciklopedinis kompiuterijos žodynas / Valentina Dagienė Gintautas Grigas, Tatjana Jevsikova. – Vilnius: TEV, 2005" ir šitame "Aiškinamasis telekomunikacijų terminų žodynas / parengė V. Valiukėnas, R. Sabaliauskaitė, J. Gabijūnienė. AB „Lietuvos telekomas“. – Vilnius: „Lietuvos telekomas“, 2004". taip kad šis terminas ne vien VLKK čia atradimas. --Qwarc 08:42, 2008 gruodžio 24 (EET)
VLKK nutarimai Vikipedijai yra negaliojantys. Užtenka paklusti VLKK diktatui. Kalba yra gyvas reiškinys ir pritariu kad Vikipedija turi atspindėti realybę, o ne VLKK vizijas. Realybė tokia, įveskite į Google.lt paiešką žodį hostingas ir jus gausite 544000 rezultatus, įveskite priegloba ir gausite 41900 rezultatus. Akivaizdu - straipsnį reikia pervadinti į Hostingas, nes šis terminas plačiau vartojamas. 66.45.225.114 09:04, 2008 gruodžio 24 (EET)
Na pagal tokia logika reiktų internetą tada vadinti intiku nes irgi labai labai daug rezultatų rodo. Jūs galite pateikti nors vieną spauzdintinį žodiną, kuriame yra žodis hostingas?--Qwarc 09:45, 2008 gruodžio 24 (EET)
Visai ne. Pagal tokią logiką ši šiaudinė baidyklė niekaip neišplaukia: nei vienas interneto tiekėjas savo paslaugos nevadina „intiku“. --Nomad 17:50, 2008 gruodžio 24 (EET)
Tai kodėl tada monitorius Vikipedijoje vadinamas Monitoriumi, o ne Vaizduokliu? ;-) Skirkite terminus, nuo žargono. Panašu, kad to nesugebate nes rašote su klaidomis. ;-) 66.45.225.114 10:20, 2008 gruodžio 24 (EET)
O čia geras pavyzdys, dėja terminas "monitorius" yra žodynuose, "vaizduoklis" taip pat yra, todėl šie pavadinimai lygiaverčiai. (monitorius, šaltiniai - Enciklopedinis kompiuterijos žodynas / Valentina Dagienė, Gintautas Grigas, Tatjana Jevsikova. – Vilnius: TEV, 2005 ir Automatikos terminų žodynas / Vilius Antanas Geleževičius, Angelė Kaulakienė, Stanislovas Marcinkevičius... [et al.]. – Vilnius: Technika, 2004)(vaizduoklis - Enciklopedinis kompiuterijos žodynas / Valentina Dagienė Gintautas Grigas, Tatjana Jevsikova. – Vilnius: TEV, 2005) Jūs galite pateikti nors vieną panašų šaltinį? Manau nelabai... --Qwarc 10:53, 2008 gruodžio 24 (EET)
Prieglobos nėra žodynuose, todėl šis žodis nevartotinas? Q.e.d. --Nomad 17:50, 2008 gruodžio 24 (EET)

VLKK yra oficiali lietuvių kalbą reguliuojanti instancija, todėl enciklopedijose būtina paisyti jos nutarimų, net jei jie ir nepatinka. * Hugo ¿díme? 09:54, 2008 gruodžio 24 (EET)

Kur Vikipedija įsipareigojo paisyti VLKK? Kažkokia sutartis yra, kažkokios sankcijos vikipedijai numatytos? Kokias teises Lietuvos valstybė turi lietuvių kalbai apskritai, savaime? Nereikia tapatinti skirtingų dalykų. Niekas čia nėra būtina. --Nomad 17:50, 2008 gruodžio 24 (EET)
Ponas Nomadai, jūs esate neteisus tai hostingo nėra žodynuose, o priegloba yra. skaitykite aptarimus atidžiau ir pamatysite kokiuose. Vikipedija yra lietuviška todėl ir reikia rašyti lietuviškai, o ne žargoniškai--Qwarc 00:25, 2008 gruodžio 25 (EET)
Hostingas ir yra lietuvių kalboje plačiai naudojamas terminas. Prieglauda tokikame kontekste yra nenaudojamas terminas. Tik VLKK susigalvojo. Dėl žodynų – OK sakykim ne vien VLKK išmįslas. Tačiau tai nepaneigia fakto kad prieglobos niekas nenaudoja. Beje šį faktą vertėtų aprašyti. --Nomad 23:06, 2008 gruodžio 27 (EET)

Beje lietuvių kalba ne vienintelė, kuri išsivertė hostingą, štai solidžios kalbos taip pat naudoja savo kurtus terminus: ispanų - Alojamiento web, prancūzų - Hébergeur web, portugalų - Hospedagem de sites, švedų - Webbhotell', turkų - Barındırma hizmeti. * Hugo ¿díme? 00:40, 2008 gruodžio 25 (EET)

Lietuvių kalba neišsivertė hostingo. Lietuvių kalboje naudojamas žodis hostingas. Prieglobą sugalvojo VLKK bet jos niekas nenaudoja. --Nomad 23:06, 2008 gruodžio 27 (EET)
Klaidinga priimti VLKK rekomendaciją kaip neginčijamą tiesą, kadangi ji terminus rekomenduoja, ir vėliau žiūri kiek jie prigis (dauguma neprigyja beje :) ). Qwarcai, kad žodyne nėra, tai nereiškia, kad jis negali būti vartojamas, gal tiesiog žodynas neišsamus. Dalykinės srities naudojama terminiją nustato vartotojai, srities ekspertai, o ne pora žmogelių nieko nenutuokiančių apie tą sritį. Hugo dėl išvertimo, koks skirtumas ką padarė kitos Vikipedijos, svarbiausia kokį terminą vartoja lietuviai. --Atlantas 23:16, 2008 gruodžio 27 (EET)
Dar dėl slengo, skirtumas lyg ir akivaizdus, tai nėra slengas, jei jis vartojamas kaip pagrindinis žodis apibūdinti dalyką ir neturi (pagal vartojimą (ir iki 2004 :))) lietuviškų terminų atitikmenų. O kad grupelė žmonių siekia įskiepyti dirbtinai nevartojamą terminą ... va kas negerai daroma. Seniausias žodynas 2004 metų, o kas buvo iki tol, koks jo pavadinimas buvo? Ar iki tol visai nebuvo vartojamas ir sugalvotas dalykas tik 2004, labai abejočiau. --Atlantas 23:22, 2008 gruodžio 27 (EET)
Sakau, reikia pasitarti ir nuspręsti, kas mums yra VLKK. Ar sekame aklai kiekvienu jų sprendimu, ar imame domėn tik kaip patarimus, ar neatsižvelgiame visai ar dar kaip. Nes teisiškai tai VLKK tikrai neturi vikipedijai jokios galios. Visa problema kad kai kurie žmonės „lietuvių kalbą“ tapatina su VLKK sprendimais, o kai kurie kiti mano kad lietuvių kalba sėkmingai gali gyvuoti ir išvis be jokių komisijų (kaip kad gyvavo pora tūkstantmečių iki šiol). --Nomad 23:26, 2008 gruodžio 27 (EET)
Mhm ir aiškiai įrašyti, kad kaip laikomės jų rekomendacijų, tačiau jei jau bus nutarta viską vadinti pagal VLKK terminiją informatikos atstovai nesupras savo srities straipsnių, kaip kad su hostingo iškraipimu. --Atlantas 23:31, 2008 gruodžio 27 (EET)

Dabartinis pavadinimas[redaguoti vikitekstą]

Sutinku su pervadinimu ir manau kad kol neišspręsime problemos, turi likti Hostingas. Kadangi hostingas atitinka esamas taisykles (ypač – Reikšmingumo: jis yra labai plačiai naudojamas, beveik visur, tiek oficialiuose įmonių puslapiuose, tiek šnekamojoje kalboje). Tuo tarpu VLKK nutarimų statusas pas mus nėra aiškiai apibrėžtas ir todėl negali turėti prioriteto prieš kitas taisykles. --Nomad 23:31, 2008 gruodžio 27 (EET)

Taip pat prašymas, nekeisti Hostingo pavadinimo kol nebus išspręstas klausimas diskusijose. Hostingo varianto panadinimas buvo pirmesnis ir turėtų likti, t.y. keičiama versija tik tai nutarus.--Atlantas 23:33, 2008 gruodžio 27 (EET)

Gražu: dviese pasitarė ir pervadino. Kadangi sutarimo nebuvo, bent jau balsavimą reikėjo surengti. * Hugo ¿díme? 23:42, 2008 gruodžio 27 (EET)

Pritariu Hugui. Straipsnių pavadinimai neturėtų remtis asmenine nuomone ar asmeniniais paplitimo tyrimais. Pavadinimas „hostingas“ neteisingas ir klaidinantis, ypač dirbantiems kalbos srityje, nes jo niekaip neina motyvuoti (vartojimo dažnumas mažai ką reiškia).--Ąžuolas

Tai kad pavadinimas priegloba yra lygiai tokia pati asmeninė nuomonė. Kaip ir manymas, kad privalu remtis VLKK yra asmeninė nuomonė. --Nomad 15:08, 2008 gruodžio 29 (EET)
Vadinasi, rėmimasis Nomad dažnumo tyrimais yra objektyvus sprendimas, na, o štai VLKK nutarimai http://www.vlkk.lt/lt/consult.GetBase/2021, visokie ten terminų žodynai http://www.terminynas.lt/ ir terminų bankai http://terminai.vlkk.lt:10001/pls/tb/tb.search tėra asmeninė nuomonė.
Asmeninė nuomonė yra ta, kad reikia vadovautis VLKK o ne realybe :) --Nomad 17:27, 2008 gruodžio 29 (EET)
Nenoriu pasirodyti įžūlus, bet čia nėra daugiau apie ką diskutuoti, nes oponuojanti pusė nepateikė jokių argumentų, išskyrus asmeninius tyrimus. Tik turiu klausimą: ar ir visi likę Vikipedijos straipsniai bus pervadinami pagal gražų skambėjimą?--Ąžuolas 15:55, 2008 gruodžio 29 (EET)
Kokį gražų skambėjimą (man atvirkščiai priegloba gražiau skamba ;) )? Jei terminas nėra vartojamas ir yra sugalvotas grupės asmenų ir galioja tik rekomendaciniai tikslais, ar mes to privalome laikytis? Pateikite nors vieną argumentą pagal kurį privaloma laikytis VLKK, kur Vikipedijoje tai parašyta? Kiek žinau neturime taisyklių numatančių be išimčių laikytis VLKK rekomendacijų. Tik Asmeninė nuomonė yra ta, kad nurodytų žodynų privaloma laikytis, nors šių terminų nemaža dalis praktiškai nevartojami. Lygiai taip pat aš galiu suburti grupelę žmonių ir sukurtį žodyną, ji paskelbti tam tikru standartu ir rekomenduočiau jo laikytis, tačiau ar koks nors skirtumas yra Vikipedijai?
O už hostingo palikimą pagrindinis argumentas jo vartojamumas manau akivaizdus, kai renkamasi iš dviejų terminų, kurie turėtų reikšti tą patį. --Atlantas 16:12, 2008 gruodžio 29 (EET)
Atlantai, labai drąsu.
a) Gūglis man išmeta net 42000 „prieglobos“ rezultatų – vadinasi, Atlantas meluoja, kad šis terminas praktiškai nevartojamas.
b) Na, galų gale tikiuosi, kad Atlantas ir Nomad neteigia, kad jų tyrimais reikia pasitikėti labiau nei VLKK ar žodynais ir terminų bankais.--Ąžuolas 16:23, 2008 gruodžio 29 (EET)
Ar visi tie 42 000 rezultatų yra apie hostingą? O gal tik maža dalis? Ar gal nei vieno? --Nomad 17:27, 2008 gruodžio 29 (EET)

Palyginimui per googli Hostingas 696 000, gaunąsi 1 :16,57 tai iš esmės praktiškai nenaudojamas, nors ir atmetus dalį vis vien lieka daugiau nei 10 kartų labiau vartojamas. Kitas dalykas dėl prieglobos ar nebus didžioji dalis visiškai kitos dalykinės srities kaip ir pirmoji nuoroda į policiją einanti :)? Susidaro keistoka situacija, analogas būtų, kad bankininkas ir daktaras ginčijasi ar terminas medicininis terminas vartojamas ar ne ... Taip, norint visad galima rasti puslapių, kurie fanatiškai laikosi rekomendacijų, tačiau jiems tai nenaudinga, nes jei terminas "neprigijęs" niekas nesupras kokia paslauga teikiama. --Atlantas 18:20, 2008 gruodžio 29 (EET)

Tai vis dėlto jūs teigiate, kad Gūglis yra didesnis autoritetas kalbos srityje negu kalbos specialistai. Žinote, čia gaunasi tokia situacija, kai fizikas ateina į operacinę ir pradeda aiškinti, kokius nuskausminamuosius leisti pacientui.
Šis vienašalis sprendimas grąžinti neteisingą terminą pažeidžia bent tris Vikipedijos principus:
a) remiamasi nepatikimais šaltiniais;
b) remiamasi asmenine nuomone ir originaliu tyrimu;
c) pažeidžiamas demokratijos principas.−−Ąžuolas 19:14, 2008 gruodžio 29 (EET)

Kas gi čia dabar? Kas per užrakinimai? Kaip gali pora asmenų imti ir pakeisti terminą "priegloba" atgal į "hostingas"? Tiek laiko buvo diskutuota, žodis jau prigyja, yra vartojamas ir štai šast ir vėl viską atkeitė ir straipsnį užrakino. Beje Atlantas-Tautvydas, Jums reiktų pasidomėti kaip atsiranda terminai. Tai nėra grupelės žmonių sugalvoti žodžiai, VLKK pasiūlo terminą ir konsultuojasi su daugybę specialistų, tos srities žinovų, taip pat ir su Informatikos ir informacinių technologijų terminų komisija ir t.t. "Priegloba" yra PAČIŲ informatikų ir kompiuterininkų pasirinktas terminas, tad teigdamas, kad juos "sugalvoja" grupelė žmonių labai klystate. Siūlau atrakinti straipsnį, grąžinti atgal terminą "priegloba" ir gerbti Lietuvišką žodį prisidedant prie šio termino plitimo.

Eilinis "kaip noriu, taip darau, nes aš čia šefas" išsišokimas, atsiprašant. Iš solidžios enciklopedijos darot vaikų darželį. Aš apskritai nesuprantau, kaip galima šitaip negerbti savo koalbos. Ir prie ko čia ta VLKK, jei visko viršuje įra įstatymai. Taigi, kertinio LR valstybinės kalbos įstatymo 22 straipsnis aiškiai apibrėžia esamą situaciją: "Lietuvos visuomenės informavimo priemonės (spauda, televizija, radijas ir kt.), visi knygų ir kitų leidinių leidėjai privalo laikytis taisyklingos lietuvių kalbos normų". Tai kaip čia yra, vienus įstatymus Vikipedija paiso, kitus pamina? Kur logika? Kažkieno asmeniniuose įgeidžiuose? – Andrius // 20:52, 2009 sausio 1 (EET)
O pasakymas "hostingas plačiai vartojamas" tai iš viso žudantis. Tai gal, pvz., vyr. ir mot. lytinių organų straipsnius pervadinkim į rusiškus barbarizmus, katrie, deja, labai plačiai vartojami. Ar čia kartais ne "analogiška" reikšmingumo kriterijus atitinkanti situacija? O gal Mercedes automobilius pervadinam į "Mersas"? Google 60000 rezultatų liudija apie paplitusį žodžio vartojimą. Nepamirškim VW Golf pervadinti į "Golfą". Arba užrakinkime dar nesukurtą straipsnį marškinėliai, kad būtų galima sukurti "tik plačiai" vartojamo žodžio straipsnį maikė? – Andrius // 20:52, 2009 sausio 1 (EET)
Neblogai būti lietuviškos Vikipedijos seniais ir dėtis didžiausiais tvarkdariais, priedo vadovautis savo susikurtomis taisyklėmis arba tokiomis keistomis esamų sprendimų interpretacijomis, kad net trūksta žodžių. – Andrius // 20:52, 2009 sausio 1 (EET)
Vertėtų jums iš naujo apgalvoti savo veiksmus :) – Andrius // 20:52, 2009 sausio 1 (EET)
Pirmiausia straipsnis buvo parašytas hostingo pavadinimu, tai tokio (pradinio) ir derėtų laikytis kol vyksta diskusija. Gal ankščiau buvo neapsižiūrėta, kad Vikipedijoje neapibrėžtas VLKK statusas, ir kažkodėl pernelyg stengtasi jų rekomendacijų laikytis (nors kaip šiuo atveju egzistuoja ir kitas, labiau vartojamas terminas).
Andriau nuo kada reikia laikytis dirbtinai primesto termino, ir tai laikoma kalbos gerbimu? Vertėtų skirti vartojamus terminus, nuo žargonų. Informatikoje terminai yra slidus reikalas ir abejotina laikyti terminą norma, kai jis sugalvotas prieš 4 metus, nors prieš tai visur naudotas kitas. Tai apibrėžkime, kur nors oficialiai Vikipedijoje prie taisyklių koks VLKK statusas ar mes aklai jos laikomės ar bent kiek skiriam rekomendacinius terminus ...?
Dėl sugalvojimo yra būtent taip kaip minėjau, ir naivu manyti, kad poros informatikų rekomendacija gali būti laikytina neginčytina norma. Nors kaip minėjau jei kur nors priimsim, kad laikomės tik VLKK tai vadinkit hostingą kaip norit ir nebus jokių diskusijų, ir nesvarbu, kad tai visiškas naujadaras, kurio dauguma informtikai nesupras. Dėl taisyklių, kur taisyklė, nurodanti, kad mes turime laikytis tik VLKK, nežiūrėdami, kad jos absurdiškos. Jei VLKK terminas yra rekomendacija kaip dauguma naujų informatikos terminų, tai nėra norma ir mes neprivalome aklai laikytis jų sugalvotų terminų, ir viena iš priežasčių, kad pas mus to nėra apibrėžta. Ir prie ko čia Lietuvos įstatymai, jų galiojimas yra abejotinas Vikipedijoje, ar projektas priklauso Lietuvos valstybei, ar bent litą davė, jis net ne Lietuvoje fiziškai yra, o gal vis dėl to tik lietuvių rašomas, šioks toks skirtumas vis dėl to yra. Mano asmenine nuomone, Vikipedija neturėtų būti VLKK ar kokios Lietuvos institucijos neprigijusių terminų propagavimo įrankis. O jau kaip nuspręs dauguma taip ir bus nei vieno balsas nėra svaresnis nei kitų ir jei bus atitinkamos Vikipedijos taisyklės tai jų visi ir laikysimės. O diskutuoti ir išsakyti savo nuomone gali visi. --Atlantas 21:38, 2009 sausio 1 (EET)
Tai ne tik informatikų susigalvojimas, bet ir kalbos specialistų. Neiškreipinėkite. Naudokitės nuorodomis į literatūra. viki galioja pagrindinės nuostatos - mokslinis požiūris. Kur jūsų argumentai? jei tik google - na ponai tai nerė rimti argumentai. jūs uždėkite tokį "terminą" "pyaras", ar "piaras" jums išmes tūkstančius. tai nuo to jį reiktų traukti į wiki, nes daug kas naudoja? --Qwarc 21:45, 2009 sausio 1 (EET)
Ko tu tą google įsikandai? :) Šis terminas naudojamas įmonių kurios teikia tą paslaugą. Paslaugą kurią mes aprašome. --Nomad 13:50, 2009 sausio 2 (EET)
Atlantai, ką reiškia "dribtinai primestas terminas"? Kodėl tai informatikos terminai laikomi dirbtinai primesti? Tai absurdiškas teiginys. Angliško termino sulietuvinimas ir pasiskolinimas neriškia, kad tai "ne dirbtinai primestas terminas". Tiesiog atsiradimo momentu nebuvo jokio lietuviško atitikmens, tad tenka lietuvinti žodžius, kol galų gale atsiranda jų pakaitalas. Vieni žodžiai atsiranda kaip naujadarai, kiti visgi tampa tarptautiniais. Aš abejoju, ar kadaise atsiradus terminui "krepšinis" žmonės piktinosi dėl to, kad geriau jį vadinti "baksetbolu". Kalba yra gyva, ją rikia saugot ir tausot. Jei užsimerkę akimis priimsim visus skolinius iš kitų kalbų, greitai galėsim atsisakyt jos ir pereit prie anglų k. – Andrius // 21:52, 2009 sausio 1 (EET)
Grįžtant prie įstatymų. Įsiskaityk, ką sako įstatymas: "Lietuvos visuomenės informavimo priemonės". Vikipedija yra visuomenės informavimo priemonė, šiuo atveju Lietuvos, nes kuriama lietuvių kalba. Taigi, jai galioja tie patys įstatymai, nesvarbu, kad jos fizižkai nėra Lietuvoje: juridinis asmuo iš užsienio pilnai už tai gali atsakyti, jei tik ta šalis sutiktų jį išduoti (čia tik šiaip :) ). – Andrius // 21:52, 2009 sausio 1 (EET)
Beje, jei abejoji dėl galiojimo, pasižiūrėk kaip Commons smarkiai laikosi kitų šalių įstatymų dėl paveikslėlių talpinimo. Pvz., jei kur uždrausti panoraminiai vaizdai (pvz., perfotografuotos skulptūros, paveikslai ir kt. meno, architktūros kūriniai), jie trinami, kaip pažeidžiantys tiek vidaus, tiek išorines - tų šalių - taisyklės. – Andrius // 21:52, 2009 sausio 1 (EET)
Dėl VLKK. Jai teisės suteikė įstatymai ir reglamentai. Kažkaip toks jausmas, jog jūs įsivaizduojat esą VLKK yra šiaip kažkieno iš kiemo sukurta įstaiga. Tai institucija, prižiūrinti kalbą, kaip kad policija atlieka atitinkamas pareigas ir t.t. Na, nepradėkim, kaip minėjau, daryti vaikų darželio :) – Andrius // 21:52, 2009 sausio 1 (EET)
Ne, VLKK galios yra griežtai apibrėžtos. Ir vikipedija į tą apibrėžimą nepatenka. --Nomad 13:50, 2009 sausio 2 (EET)
Trūkt už vadžių, vėl iš pradžių? :) Jei svaidais tokiais teiginiais, pagrįsk. – Andrius // 13:56, 2009 sausio 2 (EET)
Andriui, na nurodykite kur Vikipedijoje parašyta, kad privaloma laikytis VLKK? Pagrindinis argumentas dėl VLKK rekomendacijų nesilaikymo, tai yra, kad tai neapibrėžta Vikipedijoje ir to pakanka, kadangi nėra jokių argumentų pagrindžiančiu, kodėl privaloma laikytis VLKK. --Atlantas 14:18, 2009 sausio 2 (EET)
Dirbtinai - tai, kad tas terminas atsirado nenatūraliai, o sugalvotas specialiai (nagi 4 metai ir jau norma, juokinga, o prieš tai buvo vien žargonas :) ... tai jau). Nors darykit kaip norit, vadovaukis ta lietuvių kalbos policija, vis vien informatikos dalis kaip buvo taip ir liks pusėtinai aprašyta Vikipedija, pirmiausia dėl to, kad bardakas su terminais vieni laikosi vienokių kiti kitokių (dėl to sunku rašyti šios temos straipsnius). Vikipedija nėra Lietuvos ji yra lietuviškai rašoma, be reikalo tapatinama kartu, analogiškai kaip anglų Vikipedija nėra JAV ar išskirtinai kokiai kitai šaliai priklausanti. Ji yra vientisas projektas, rašomas įvairiomis kalbomis. Todėl kinų kalbos Vikipedijai vienodai, kokie įstatymai Kinijoje, kur galioja cenzūra. O dėl tu licencijų, ar žiūri pagal kiekvieną šalį? Ar bendrai, pagal kažkurios šalies, bent man taip atrodė, berods pagal JAV. Tačiau vis vien VLKK turi tik tiek teisinės galios reguliuoti terminus, kiek tai numatyta pačiame projekte. Taip, kad ir pagrįstumas prieglobos abejotinas, tuo labiau, kad matyt iki galo nesuvokiama, kad tai tik rekomendacija (nors ir 100 kartosi ..., reiktų kur nors šaltinį kokį atkapstyti, kaip sistema veikia su siūlomas terminais ir jų tapimu normomis). --Atlantas 23:50, 2009 sausio 1 (EET)
Į diskusiją nebesivelsiu, nes tas pats per tą patį :) Tik pastaba dėl "O dėl tu licencijų, ar žiūri pagal kiekvieną šalį" - taip, pagal kiekvieną šalį, ten net pagalbinių puslapių yra, kur aprašomi įvairių šalių licencijavimo subtilumai, nuolat atnaujinama. – Andrius // 00:11, 2009 sausio 2 (EET)

Na, ramiau, ramiau. Juk ne dėl kažko nesvietiškai svarbaus ginčijamasi. Į tą patį straipsnį patenkama įvedus tiek „Hostingas“, tiek „Priegloba“, abu žodžiai yra pirmam sakinyje (tik gal geriau būtų ne „Priegloba (arba hostingas)“, o „Priegloba arba hostingas“ - kaip ir visur kitur)... Dėl įstatymo - Vikipedija, regis, yra ne „visuomenės informavimo priemonė“ (t.y., ne žiniasklaidos priemonė), o enciklopedija. Ir „išduoti“ kitai valstybei juridinį asmenį gal ir nėra įmanoma (jam antrankių neuždėsi ir į lėktuvą neįlaipinsi)... O minėtas „Commons“ (beje, jei prakalbom apie lietuvybę, tai lietuviškas „Commons“ pavadinimas - lyg ir „Vikiteka“) rūpinasi kitų šalių autorių teisių įstatymais visų pirma dėl to, kad autorių teisių galiojimas daugelyje šalių priklauso nuo kilmės šalies įstatymų bazės. --Martynas Patasius 00:32, 2009 sausio 2 (EET)

Kaip ir visa kita teisinė bazė, nes autorių teisės nėra kažkoks išskirtinis sudievintas reiškinys. Kažkaip kvailai skamba, kad paveikslėliams įstatymai galioja, o kalbai ne, nors tiek vieni, tiek kiti yra apibrėžti tiek tos šalies įstatymų, tiek tarptautiniais teisės aktais. Pagalvokit labiau, ką kalbat :). O uridiniui asmeniui bylą iškelti visviena galima, bendradarbiaujant su tos šalies teisėsauga. Antraip pasaulyje būtų betvarkė :) – Andrius // 11:18, 2009 sausio 2 (EET)
"visuomenės informavimo priemonė" nėra tik žiniasklaida, kaip linkęs interpretuoti. Enciklopedija - informacijos šaltinis, beje, jei nepastebėjai, įstatyme skliaustai baigiasi "ir kt.", o internetas yra viena iš informavimo priemonių, tad geriau neužsiimam interpretacijomis, įdomesnėmis sau, bet ne objektyviu požiūriu :)
Jei šitokios aistros dėl vieno žodžio, tai kam iš viso paisyti daugumos taisyklių? :) – Andrius // 11:18, 2009 sausio 2 (EET)
Nuo kada už kalbą sodinama Lietuvoje, kokie dar įstatymai? Vikipedija nėra valstybinė Lietuvos institucija. Andriui, būtent ir reikia laikytis taisyklių, kurios apibrėžtos Vikipedijoje, o ne kažkur kitur. --Atlantas 13:56, 2009 sausio 2 (EET)
Pala pala, tai ką, įstatymai, taip išeina, galioja tik valstybinėms institucijoms ir viskas? Tai kodėl jų laikosi paprasti piliečiai ir už jų pažeidimus baudžiama? Tai kodėl Vikipedijoje laikomasi kažur kitur apibrėžtų taisyklių, susijusių su autorių teisėis? Dėja Vikipedijos taisyklės sudaromos remiantis jau esamomis. Beje atidžiau perskaityk įstatymą, jis ne tik valstybinėms institucijoms skirtas. – Andrius // 14:26, 2009 sausio 2 (EET)
Pagal VLKK [3] - Pagrindinis Lietuvos kalbos politiką nustatantis teisės dokumentas yra Lietuvos Respublikos valstybinės kalbos įstatymas, kuriame išplėtota Lietuvos Respublikos Konstitucijos 14 straipsnio nuostata „Valstybinė kalba – lietuvių kalba“. Valstybinės kalbos politikos gairės – dokumentas, kuriame išdėstyta lietuvių kalbos raidos skatinimo strategija. - skatinimas, tai jokiu būdu ne reguliavimas. --Atlantas 14:05, 2009 sausio 2 (EET)
Jei jau apie VLKK, tai apie VLKK: "Septyniolika Seimo paskirtų Kalbos komisijos narių (iš jų etatiniai darbuotojai yra tik pirmininkas ir pavaduotojas) sudaro nelyginant kalbos parlamentą, sprendžiantį įvairius su Valstybinės kalbos įstatymo įgyvendinimu susijusius klausimus". Įstatymo 22 punktą jau minėjau. Bet dar paminėkim LR valstybinės lietuvių kalbos komisijos įstatyma. 1 straipsnis: 2. Kalbos komisija savo veikloje vadovaujasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, Valstybinės kalbos įstatymu, šiuo ir kitais įstatymais bei teisės norminiais aktais. 3 straipsnis: 6) rūpinasi svetimybių keitimu lietuviškais atitikmenimis <...>. Taigi, tai kalbos raidos skatinimas. – Andrius // 14:26, 2009 sausio 2 (EET)
Kažkaip kvailai skamba, kad paveikslėliams įstatymai galioja, o kalbai ne, nors tiek vieni, tiek kiti yra apibrėžti tiek tos šalies įstatymų, tiek tarptautiniais teisės aktais.“ - kvaila ar nekvaila, bet autorių teisių atveju yra pasirašyta Berno konvencija. O kam, jei jau vienos valstybės įstatymai automatiškai galiotų kitų valstybių teritorijose? Ir kokia konvencija pasirašyta dėl VLKK? Ir kodėl, tarkim, Rusijos imperijoje uždraudus spausdinti leidinius lietuvių kalba, juos buvo galima spausdinti Prūsijos teritorijoje? --Martynas Patasius 19:39, 2009 sausio 2 (EET)

Gerb. Atlantai ir Nomad, dar kartą pasikartosiu, kad terminas "priegloba" jau seniai yra priimtas pačių informatikų ir kompiuterininkų, bei plačiai vartojamas. Nesuprantu kodėl Jūs taip atkakliai siekiate įgrūsti tą svetimybę? Juk gyvenate Lietuvoje, tai ir kalbėkite LIETUVIŠKAI. Taip pat dar kartą pasikartosiu, kad VLKK NĖRA kelių asmenų grupė, ir ne tik jie priima terminus. Viskas jau seniai nuspręsta ir priimta, nesuprantu esmės šitų aptarimų. Wikipedija turėtų pisidėti prie LIETUVIŠKŲ terminų plėtojimo, o ne prie svetimybių grūdimo į kalbą. Susimastykite. Ir kokie dar balsavimai? Keli wikipedijos lankytojai PERSPRĘS kokius žodžius galima vartoti Lietuvoje ir kokių ne? :-) Absurdiška.

O jei negyvensim tai ką darysim, ar nebekalbėsim tokiu atveju lietuviškai? Nemažai žmonių kuria lietuvišką enciklopediją gyvendami užsienyje, ar jie kažkuo mažiau verti nei tie kurie gyvena Lietuvoje. Ar vien gyvenimas Lietuvoje padaro kažkokios institucijos įkaitų, kuri nurodo kaip kalbėti įkaitu.
Bėda, kad brukamas naujadaras, vietoj esamo termino (ir man jokio skirtumo kuris lietuviškiau skamba, kompiuteris irgi nelietuviškai skamba, tačiau visi vartoja). Nuo kada Vikipedijos tikslas prisidėti prie VLKK politikos, baikit juokus. Ir matyt ne taip plačiai vartojamas, googliui nėra prasmės meluoti. Vikipedija nėra Lietuvoje, ir niekada nebuvo, ji - tarptautinis projektas. Jei bus nuspręsta laikytis VLKK rekomendacijų Vikipedijoje, tada ir laikysimės, o iki tol tai diskutuoti. --Atlantas 12:29, 2009 sausio 3 (EET)

Tamsta Atlantas - Jūs nesate wikipedija. Todėl nespręskite jau nuspręstų dalykų. Ir taip, Lietuvoje galioja tam tikros kalbos taisyklės ir įstatymai, kurių reikia laikytis. Jų laikosi televizija, radijas, turėtų laikytis ir wikipedija. Kai būsite VLKK narys, tada galėsite spręsti kokius terminus vartoti Lietuvoje (pasitaręs su šimtais specialistų ir Informatikos ir informacinių technologijų terminų komisija).

Iš taisyklių, galiojančių visiems Vikipedijos dalyviams Vikipedija:Enciklopedinis_stilius#Straipsnio_kalba: Rašant laikomasi bendrinės lietuvių kalbos, gramatikos, stilistikos taisyklių. <...>. O tas lietuvių kalbos taisykles aprobuoja VLKK, nes jos iš dangaus nekrinta, iš po žemių neišsikasa. Tema baigta, nes Atlantas įsikibo savo asmeninės nuomonės ir net nebekreipia dėmesio į jau priimtas Vikipedijos taisykles. Neverta toliau kreipti į tai dėmesio. – Andrius // 12:44, 2009 sausio 3 (EET)
Vis vien tarp šių eilučių nėra parašyta, kad laikomės VLKK rekomendacijų. Tai įrašykim ir nebus tokių diskusijų. Ko jus bijote įteisinti Vikipedijoje VLKK diktatą, padarykit balsavimą ir viskas baigsis? Manykit kaip norit, tačiau lietuviškoje Vikipedijoje galioja kaip buvo parašyta lietuvių kalbos, gramatikos ir stilistikos taisyklės, tačiau ar Lietuvos įstatymai? Kur tai parašyta? Ir kol to nebus parašyta, tuo abejosiu. --Atlantas 12:57, 2009 sausio 3 (EET)
O iš kur atsiranda tos lt. kalbos taisyklės? Tai darom balsavimą, man neskauda, nes akivaizdu, kad kol kas čia vieno asmens principo reikalas :) – Andrius // 13:07, 2009 sausio 3 (EET)

Nepastebėjau kada čia buvo priimtas tas sprendimas? Akivaizdu kad konsensuso prieita nebuvo, kraštutinės priemonės – balsavimo – irgi nematau kad imtąsi. Kaip čia taip vienašališkai priimtas sprendimas? --Nomad 13:47, 2009 sausio 2 (EET)

Siekta pristabdyti įsibėgėjusią tuščią diskusiją. Komentare parašiau, jei nesutinkat, kad diskusija baigta, pastabas nuimkit ir tęskit pakankamai konstruktyviai, o ne "as iš viso yra VLKK? o kam jos laikytis? gūglis tą, gūglis aną, įstaigų kalbos klaidos - priimtinas dalykas" ir t.t. :)
O balsavimas čia cirkas - daug pavyzdžių istorijoje, kai balsuota vienaip, bet biurokratų nuspręsta visvien savaip :) Ir nesuprantu, kam iš viso reikalingas balsavimas? Nes aš tada užvesiu balsavimo dėl minėtų terminų "mersas", "golfas", "maikė" ir kt.? Bet ar neatrodo tai juokingai? :) – Andrius // 14:00, 2009 sausio 2 (EET)
Atrodo juokinga, kai normalų naudojamą terminą lyginama su žargonais. --Atlantas 14:06, 2009 sausio 2 (EET)
Nei kiek. Kas nustato, kada terinas "normalus", kada "žargonas"? Subjektyvi asmeninė nuomonė? – Andrius // 14:16, 2009 sausio 2 (EET)
Praktika. Ar yra Lietuvoje merso atstovybė? Ar automobilių parduotuvėse pardavinėjami mersai? Kai paskutinį syk buvau drabužių parduotuvėje, maikių ten irgi nebuvo. Nenaudojamas šis terminas niekur už turgaus ribų. Tai yra žargonas. Hostingas naudojamas bene visur, nenaudojama jokia priegloba. --Nomad 11:34, 2009 sausio 5 (EET)

Ar būtina laikytis VLKK[redaguoti vikitekstą]

Prie to paties, jei laikysime VLKK rekomendacijų, nors daugumai atrodo absurdiška, tačiau induizmas, kažkodėl turėtų būti hinduizmu, nors daugumoje šaltinių nurodomas induizmas ir kitaip jo turbūt niekas ir neįsivaizduoa. Todėl aklas VLKK rekomendacijų laikymas būtų tikra katastrofa skaitytojui.--Atlantas 14:38, 2009 sausio 2 (EET)

Kadaise buvo pakeitimai dėl "i" ir "j" rašymo pvz., vietoj piauti - pjauti. Ir ką? Senos knygos liko su "piauti", naujos - su "pjauti", niekas nenumirė išgyveno, įsiminė ir priprato. Aš nesuprantu, kur čia visuotinė katastrofa. – Andrius // 14:59, 2009 sausio 2 (EET)

Siūlau tęsti diskusiją dėl VLKK statuso jos aptarime [4] P.S. taip priprato tačiau pati Vikipedija neturi būti propagavimo įrankis.--Atlantas 15:39, 2009 sausio 2 (EET)

Na nedarykite anarchijos, jei jums nepatinka terminas priegloba - jūs įrodykite, kad hostingas yra geriau. aš matau tik vieną argumenta - google. pagal analogą - kas man tas google? - tai koorporacija - šalin google diktatą :) (juk suprantate kaip tai apsurdiška). Taip, kad reikalauju argumentų, aš jau savus pateikiau - Lietvos terminų bankas, 2 rašytiniai leidiniai (enciklopediniai žodynai), VLKK sprendimas. dabar laukių jūsų.
  1. Vikipedijoje nenumatyta laikytis VLKK, ji neturi jokios galios.
  2. Terminas priegloba beveik nevartojamas tiek pagal google ar tarp pačios informatikos atstovų; Todėl dauguma net nesupras, kas tai per daiktas - priegloba, jei nebus rdr iš hostingo. (tai juk ne vienos raidės pakeitimas, įvedamas visiškai naujas žodis)
  3. Vikipedija nėra propagavimo platforma, šiuo atveju propaguojami VLKK siūlomi terminai, o to neturėtų būti, kadangi VLKK negalioja Vikipedijoje, o mes propaguotume vieną iš egzistuojančių objekto įvardinimo alternatyvų. Ir ta alternatyva mažiau naudojama, tai tuo labiau yra propagavimas, naujo beveik niekam nežinom termino reklama.

--Atlantas 17:56, 2009 sausio 2 (EET)

Man labai patiko pono Andrius argumentacija su "i" ir "j". kai aš mokiausi buvo "fjordas", vėliau galima buvo rašyti ir "fiordas" (taip net VLKK rekomendavo), o dar tik tik "fiordas". Viskas keičiasi...--Qwarc 15:53, 2009 sausio 2 (EET)

Atlantai, dėl propagavimo būtų aktualu Vikižodynui, o ne Vikipedijai, nes Vikipedija aiškina ne pačią termino kilmę, o jo esmę. Įsikibai to ir niekaip nepaleidi. Beje, tavo suvokimu tai yra propagavimas, o mano - tikslinimas. Tai kieno viršus? – Andrius // 18:05, 2009 sausio 2 (EET)
Atlantas pernelyg laisvai traktuoja reklamos sąvoką. Taip samprotaujant mes visi, čia diskutuotami ir pasirašydami žinutes užsiimame savireklama - pasirodome, kad, atseit, išmanome vieną ar kitą sritį... :-) --rencas 18:10, 2009 sausio 2 (EET)
Aš įsivaizduoju, kad šiuo metu objekto apibūdinamo kaip hostingo arba prieglobos yra dvi versijos: senesnė, kilusi nuo angliško pavadinimo, ir naujesnė VLKK sugalvota. Tokiu būdu tarp jų yra konkurencija dėl vartojamumo. Jeigu mes palaikome mažiau vartojama, tai mes jį propaguojame lyginant su senesniu. Rencai dėl srities išmanimo, tai nežinau, kurią labiau išmanau, nei tą kurią bebaigiu studijuoti (tikiuosi šiemet magistrantūrą baigti, aišku geriau, kad pasisakytų koks profesorius ;) ), ne kalbininkas esu, tačiau galiu įsivaizduoti, kokia situacija daugiau ar mažiau yra su terminų vartojimais bent šioje dalykinėje srityje. Todėl ir diskutuoju, nes VLKK, kurios neprivalu laikytis Vikipedijoje, siūlomą terminą mes kažkodėl turėtume laikyti pagrindiniu, o kuris daug seniau buvo jau nevartojamu? Tai, man - nesuprantama. Kodėl tokių diskusijų nekyla prie kitų VLKK sugalvotų nesąmonių kaip hinduizmas, kažkodėl visi sutinka, kad induizmas turėtų būti, taip ir man priegloba kalboje yra svetimkūnis. --Atlantas 20:57, 2009 sausio 2 (EET)
Lietuviai kažkada buvo sugalvoję terminą "krepšinis" - niekadėjai. vienok "basketbolas" buvo visiems priimtinas terminas, google nuorodų krūvos :) ir iš kur jūs gavote, kad VLKK galvoja terminus?--Qwarc 12:38, 2009 sausio 3 (EET)
Atlantai, jūs visiškai teisus, kalbėdamas apie dviejų žodžių konkurenciją. Kuris laimės - lemia praktika. Per keltą metų praktinė vartosena išspręs, kuris terminas išliks (ar liks abu kaip lygiaverčiais sinonimai). Tokių atvejų IT terminijoje jau buvo. Kurį laiką buvo bandoma išstumti failą, vieto jo siūlant lietuviškus atitikmenis bylą ir rinkmeną. Failas išliko, nes jo konkurentai buvo nevykę, prasme neatspindintys failų įvairovės.
VLKK terminą mes turime laikyti pagrindiniu todėl, kad jis turi oficialų statusą, o nėra vieno žmogaus nuomonė.
Aš nekėliau jokių abejonių dėl jūsų ar kitų žmonių kompetencijų, o tik atkreipiau dėmesį, kad be reikalo argumentacijoje naudojote lyginimą su reklamavimu. --rencas 14:55, 2009 sausio 3 (EET)
Terminą „hostingas“ oficialiai į savo puslapius įsirašęs taip pat ne vienas žmogus o visa eilė šią paslaugą teikiančių įmonių. Tas terminas reikia manyti atsiduria ir pvz. sąskaitose. Taip kad terminas hostingas yra oficialiai naudojamas, o terminas priegloba yra tik oficialiai paskelbtas. --Nomad 11:26, 2009 sausio 5 (EET)

Balsavimas dėl VLKK statuso Vikipedijoje[redaguoti vikitekstą]

Balsavimas dėl VLKK statuso Vikipedijoje