Aptarimas:Argentina

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Straipsnis Argentina buvo pasiūlytas tapti pavyzdiniu, tačiau Vikipedijos naudotojai, balsavimu (kuriame taip pat galite rasti išvardytus straipsnio trūkumus), nusprendė, kad jis dar neatitinka Pavyzdinio straipsnio reikalavimų.


Kaip ir daugelyje su Argentina susijusių straipsnių jau antroje pastraipoje neišlaikomas neutralumo principas - pateikiama vienašališka pozicija, kad Falklando salos yra okupuotos.--Dirgela 06:41, 2007 Birželio 18 (EEST)

„Okupuoti“ visur galima pakeista „užimti“ ar „aneksuoti“, priklausomai nuo situacijos.--Atlantas 13:04, 2007 Birželio 18 (EEST)

Dėl pastaruoju metu kylančių redagavimo karų turiu pasiūlymą - stabdom straipsnio ginčytinų vietų redagavimą (tegul lieka NPOV žymė, kad matytusi, kad klausimas dar atviras) ir sprendžiam po vieną kylantį klausimą. Jei pasiseks, rasime neutraliausią informacijos pateikimo būdą, nesliapiant (bei neiškraipant) nei vienos šalies pozicijų. knutux 14:13, 2007 Birželio 18 (EEST)

Valstybių straipsniai aprašomi pagal atskirame projekte pasiektą susitarimą: http://lt.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:WikiProject_Šalys jei tokia valstybių straipsnių struktūra atrodo netinka prašau pasisakyti projekto aptarime, o kol kas laikytis pasiektų susitarimų - vardo kilmės išskyrimas į atskirą skirsnį niekur nenumatytas ir nenaudojamas.--Dirgela 20:53, 2007 Birželio 18 (EEST)

Pirma paklausimas, po to veiksmas, o ne atvirkščiai. Hugo.arg 21:34, 2007 Birželio 18 (EEST)
Nekalbėk mįslėm. Keitimo pagrindimas manau aiškus.--Dirgela 06:47, 2007 Birželio 19 (EEST)
Kategoriškai reikalauju nedaryti savavališkų keitimų tekste, mažinant jo turinį. Skyrelis apie vardo kilmę turi būti (tokią praktiką naudoja didžiosios vikipedijos). Prijungiau prie istorijos dalies, todėl jis visai čia tinka. O jei dėl kažkių asmeninių ambicijų visvien išėminėsi tą skyrelį, tokie veiksmai bus atmesti. Hugo.arg 10:49, 2007 Birželio 19 (EEST)
Kitas klausimas 6 paragrafai pakankamai abejotinas pagrindimas, gal geriau nurodyti sakinių skaičiumi, kiek turi sudaryti pagrindinį istorijos skyrelį (be vardo dalies). Kadangi paragrafas nelygus paragrafui. Buvo minėta projekto puslapyje: Trumpa pagrindinių įvykių šalies istorijoje apžvalga, kas ir yra padaryta. O jei visur paliksim 6 pragrafus neatsižvelgdami į jų didį, šiuo atveju nedidelius (jei jie išplėsti tai taip) paragrafus tikrai nemanau, kad tai pakankama trumpai istoriškai apžvelgti valstybę. Todėl, siūlau sukonkretinti projekto reikalavimus iki sakinių skaičiaus, jei jais griežtai remsimės ateityje spręsdami tokias problemas. Mano nuomone, tai pakankamai išsamus skyrelis trumpai paaiškinantis valstybes istoriją. Prošome susilaikyti nuo keitimų kol neapsitarta. --Atlantas 11:02, 2007 Birželio 19 (EEST)
O čia tas paragrafų skaičius išvis yra Dirgelos "išmislas". Gal tokios taisyklės ir tiko prieš 2 metus, tačiau plečiantis enciklopedijai nemanau kad verta dėti kažkokius straipsnių barjerus. Lyginkimės į didžiasias vikipedijas - ten valstybių straipsniai išsamūs, patekta daugelis aspektų. Hugo.arg 11:06, 2007 Birželio 19 (EEST)
Aš jau pradedu įtarti enciklopedijos išsigimimą - net bus uždėti etalonai kiek turi būti sakinių, žodžių, iliustracijų. Absurdas. Tai juk ne popierinė versija, internetinės erdvės užteks visiems. Graudu darosi, kad žmonės įdeda daug brangaus laiko kurdami, plėsdami, iliustruodami straipsnį, ateina koks nors triumiratas (ar kaip ten, dzin!) ir pradeda viską pertvarkyti pagal savo užgaidas...Algirdas 11:14, 2007 Birželio 19 (EEST)
Man irgi graudu, kad skirtingi žmonės turi skirtingas nuomones, kaip turi atrodyti straipsnis. Va būtų diktatūra, viena teisinga nuomonė ir nekiltų problemų. Tik visgi nustokite reikšti nuosavybės teises ("įdeda daug brangaus laiko kurdami..."), cituoju iš disclaimerio: Jei nepageidaujate, kad jūsų įvestas turinys būtų negailestingai redaguojamas ir platinamas, nerašykite čia.--Nomad 11:33, 2007 Birželio 19 (EEST)
Tai tą diktatūrą jau bandot ir įvesti, viskas aiškiai matosi - trijulė diktuoja sąlygas kitiems kaip turi daryti ir ką daryti. Algirdas 11:40, 2007 Birželio 19 (EEST)
Aš irgi esu pastebėjęs, kad yra diktatūra Vkipedijoje - negali rašyti beleką ir belekaip, o labai norisi ;( --Dirgela 07:34, 2007 Birželio 20 (EEST)
Na Algirdas kaip dažnai - puola ginti kai kurių kitų redaguotojų (neaišku pagal kokį kriterijų atsirenkant), net nesigilindamas, apie ką kalba. Dėl apribojimų netaikymo - jei norite informacijos šiukšlyno, pilnas internetas tokių nenusisekusių projektų, kam tą patį daryti Vikipedijoje? Juk niekas nesako "išmeskite istorijos straipsnį, nes vietos gaila", tiesiog informacija turi būti pateikta labai nuosekliai ir neperkrautai - straipsnyje apie valstybe skaitytojas turi rasti tik pagrindinius akcentus (pačius esminius istorijos įvykius, pagrindinius miestus, glaustą tautinę sudėti ir t.t.), jei kuri nors tema skaitytoją sudomina, jis spustels ant detalesnio straipsnio ("valstybės geografija", "valstybės ekonomika" ir t.t.) ir perskaitys išsamiau. Jei aklai dėsime viską nekontroliuojant, bus kaip kai kurie "didžiųjų" Vikipedijų straipsniai, kur gali nesunkiai paskęsti informacijos pelkėse, taip ir neradęs ko ieškojai. Yra tokių straipsnių ir pas mus - pavyzdžiui apie Mažeikių įmones norintis sužinoti žmogus atėjęs į straipnį Mažeikiai apsidžiaugs, kad "scrollbar"as didžiulis, reiškia ir informacijos pilna, tačiau vėliau pamatys, kad straipsnyje tik per daug išsiplėsta apie istoriją ir be saiko pridėta nuotraukų, bet jokios kitos informacijos praktiškai ir nėra (tik mažutės nuorodos į detalesnius straipsnius paslėptos kažkur tarp istorijos ir galerijų). Nemanau, kad karingai nusiteikusį Hugo.arg paveiks mano argumentai (nes kažkodėl jis senokai nebesiklauso argumentų dėl keistų ambicijų), tačiau gal bent ką nors priversiu susidomėti informacijos teorijom, taigi gal atsiras daugiau žmonių, kurie supranta, kad naudingiausia yra ne kuo didesnis informacijos kiekis, bet patogiausiu būdu pateiktas. knutux 12:19, 2007 Birželio 19 (EEST)
Taigi, nuolatinių nesutarimų rezultatas Hugo.org pasitraukimas cituoju jo naud. psl. užrašą:
„Šis naudotojas suspendavo savo veiklą lietuviškoje vikipedijoje dėl kai kurių administratorių diktatūros“
Tikėkimės šis naudotojas sugrįš ir tai netaps taisyklę kitų vartojų atveju.
P.S. Manau, dabar galite keisti str. kaip norite, nei Hugo (išėjo viki atostogų) nei aš neprieštarausiu tam (lauksiu rezultato).
Bei siūlau tokį dalyką padaryti, kad ateityje nekiltų skirtingos struktūros taisyklių interpretavimo problemų, t. y. remtis precedentu, konkrečiai šiuo Argentinos str., kuris tikiuosi bus patobulintas, kad atitiktų Dirgelos ir Knutux struktūros taisykles.
--Atlantas 13:30, 2007 Birželio 19 (EEST)

Negražu kalbėti apie kitus žmones, bet jei jau pateikti kaltinimai "diktatūra" tai pateiksiu savo nuomonę. Manau jei kas ir bandė čia įvesti diktatūrą tai Hugo.arg - jis neargumentuodamas atmetinėjo keitimus net kai šiuos rėmė ir daugybę argumentų pateikė daugybė žmonių, kitokias mintis vadino "kolaboravimu", "propaganda" ir t.t. Kiek žiūrėjau įvairių straipsnių istorijas tokie dalykai - POV'o "prastūmimas", keitimų atmetinėjimas ginant POV'ą, rakinimas, "original reasearch" (asmeninių pastebėjimų) dėjimas į straipsnius, klaidingos informacijos dėjimas (et al) tikrai neapsiriboja straipsniais apie Argentiną. Gal tik ne visi domisi tomis pačiomis sritimis, tai ne visiems taip akivaizdžiai matosi. Kiek pastebėjau, Nomad, Knutux ir Dirgela stengiasi ne tik rašyti straipsnius, bet ir rūpinasi, kad visa lietuviška Vikipedija atitiktų Vikipedijos taisykles - būtent tai, kaip suprantu, ir užkliuvo. Bet ir kitose didesnėse Vikipedijose tai daroma ir šis darbas irgi labai svarbus. Be jokios abejonės Hugo.arg yra įnešęs daug teigiamo indėlio. Tačiau manau, kad vartotojo įneštas teigiamas indėlis negali būti pateisinimu neigiamam indėliui, diskredituojančiam Vikipediją kaip nešališką ir teisingą informacijos šaltinį.

Hugo.arg - jei nematai prasmės dirbti Vikipedijoje tokioje, kokia ji yra, aš siūlyčiau sukurti savo asmeninį puslapį ar viki projektą apie Argentiną, visą Pietų Ameriką, geografiją ar pan. Tokiu atveju galėtum nustatyti savo taisykles bei palaikyti proargentinietišką, kairuolišką ar dar kažkokią poziciją. Nesuprask klaidingai, neturiu nieko prieš kažkokios pozicijos palaikymą kaip po tokį, tiesiog Vikipedija pagal savo taisykles turėtų būti nešališka, jos straipsniai neturėtų palaikyti kažkokių pozicijų (būčiau reagavęs taip pat ir jei straipsniai būtų buvę išimtinai probritiški). Į asmeninį puslapį ar viki galima nukopijuoti informaciją iš Vikipedijos (jei bus pagal GFDL - visų parašytą, o jei ne - savo įdėtą). Tikrai neprieštaraučiau jei į tokį puslapį būtų įdėtos ir nuorodos susijusiuose Vikipedijos straipsniuose.

O dabar grįžtam prie temos - prašyčiau Dirgelos ir kitų pažiūrėti ir sutvarkyti straipsnius Stenlis, Falklando salos, Rytų Falklandas, Folklandų karas (būtent formuluočių "okupuota"/"išvaduota" pakeitimas, pavadinimų "Soledadas", "Gran Malvina", "Malvinų salos", "Puerto Archentinas" (kai šie vartojami kaip pagrindiniai) pakeitimas, galimas visur skliausteliuose minimų alternatyvių pavadinimų palikimas tik konkrečiose vietose et al). Taip pat straipsnyje Falklando salos minima, kad užmiestis salose vadinamas "campo"; iš tikro jis vadinamas "the camp" ([1], [2]). Pats netaisau, nes nelabai nuosekliai galiu prisidėti, ne visada turiu galimybę prieiti prie Vikipedijos, todėl manau bus geriau, jei pataisys nuolatiniai dalyviai. 03:54, 2007 Birželio 21 (EEST)

Jei randi šališkų straipsnių reikėtų juos pažymėti {{NPOV}} žyme ir aptarime trumpai argumentuoti, kodėl jie atrodo šališki.--Dirgela 07:48, 2007 Birželio 21 (EEST)
Jei kam atrodo, kad užsiimu kažkokiais vandalizmais, atsakau - ne. Tiesiog ne čia pervadinau. Hugo.arg 19:21, 2007 liepos 30 (EEST)