Antonín Dvořák

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Antoninas Dvoržakas)
Antonín Leopold Dvořák
Antoninas Dvoržakas
Gimė 1841 m. rugsėjo 8 d.
Nelahozevai, Bohemija, Austrijos imperija
Mirė 1904 m. gegužės 1 d. (62 metai)
Praha, Austrija-Vengrija
Palaidotas (-a) Praha, Čekija
Tautybė čekas
Sutuoktinis (-ė) Anna Čermáková
Veikla Kompozitorius
Žinomas (-a) už opera „Undinė“ (1901)
Vikiteka Antonín Dvořák

Antoninas Leopoldas Dvoržakas (Antonín Leopold Dvořák /tarimas/ 1841 m. rugsėjo 8 d. – 1904 m. gegužės 1 d.) – čekų kompozitorius romantikas.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Nelahozevuose (Nelahozeves) netoli Prahos, kur praleido didžiąją dalį gyvenimo. Mokėsi muzikos Prahos vargonų mokykloje, gerai griežė smuiku ir altu. Grojo altu orkestre, tačiau turėjo pragyventi iš pamokų, todėl jam likdavo mažai laisvo laiko. 1871 m. metė darbą orkestre, kad galėtų rašyti muziką. Pamilęs mokinę, parašė jai dainų ciklą „Kipro medžiai“ (Cyprus trees), tačiau, jai susituokus su kitu, pats 1873 m. vedė jos seserį Aną Cermakovą (Anna Cermakova).

18921895 m. Dvoržakas dirbo Nacionalinės muzikos konservatorijos Niujorke direktoriumi. Vėliau Dvoržakas grįžo į Prahą. Nuo 1901 m. iki mirties buvo Prahos konservatorijos vadovas. Gyvenimo gale turėjo finansinių problemų. Palaidotas Prahoje, Vyšehrad kapinėse.

Be muzikos, Dvoržakas labai domėjosi lokomotyvais ir balandžių veisimu.

Kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

A. Dvoržako simfonijos (devynios) parašytos pagal klasikinius modelius, tačiau jis taip pat rašė nauja simfoninės poemos forma. Įtakos jo kūrybai turėjo ir kompozitorius Richardas Vagneris. Ritmiką ir melodiką veikė čekų liaudies muzika: žinomiausias pavyzdys – „Slavų šokiai“. Taip pat A. Dvoržakas rašė operas (žymiausia – „Rusalka“), kamerinę muziką, muziką fortepijonui. A. Dvoržako kūrinių katalogą sudarė Jarmilas Burhauseris.[2]

A. Dvoržakui esant gyvam buvo žinomos penkios jo simfonijos. Pirmoji išleista buvo nr. 6. Mirus Dvoržakui, atrastos dar keturios simfonijos. Todėl žymiausias jo darbas – simfonija „Iš Naujojo Pasaulio“ (1893 m.), buvo vadinamas ir 5, ir 8, ir 9-ąja simfonija.

Viešėdamas čekų bendruomenėje Ajovoje, A. Dvoržakas sukūrė kvartetą F („Amerikietis“) ir styginių kvintetą Es. Taip pat būdamas JAV išgirdo koncertą violončelei, parašytą kompozitoriaus Viktoro Herberto, ir taip susižavėjo violončelės ir orkestro deriniu, kad pats parašė koncertą violončelei h–moll (1895 m.). Dar paliko nebaigtą koncertą violončelei A-dur (1865 m.). A. Dvoržakas sukūrė penkių dainų ciklą vyrų chorui op. 27, kuriame buvo panaudoti lietuvių liaudies dainų tekstai iš Liudviko Rėzos lietuvių liaudies dainų rinkinio: „Pet sboru pro muzské hlasy na texty litevských násodních písní“ („Penkios dainos vyrų chorui pagal lietuvių liaudies dainas“, op. 27, 1878 m.).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Adeodatas Tauragis. Dvořák Antonín Leopold (Antonynas Leopoldas Dvoržakas). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. V (Dis-Fatva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004. 257 psl.
  2. perso.wanadoo.fr

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]