Anos ginklas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Prie Anos ginklo tvirtinamas šv. Anos ordino ženklas, skirtas krikščionims (su kryžiumi)

Anos ginklas (rus. аннинское оружие) – karininko ar valdininko šaltasis ginklas (kardas, špaga, šaška, kortikas), prie kurio pritvirtintas šv. Anos ordino ženklas. „Ginklinio“ laipsnio šv. Anos ordinu apdovanojamas asmuo gaudavo tik ordino ženklą ir teisę prisitvirtinti šį ženklą prie savo šaltojo ginklo.

Pavadinimas аннинское оружие 'Anos ginklas' yra neoficialus.

Орден Святой Анны раннего „Голштинского“ типа.

Anos ginklų raida:

  • Nuo 1797 m. prie ginklo būdavo tvirtinamas 3-iojo laipsnio šv. Anos ordinas.
  • 1815 m. atsirado 4-ojo laipsnio šv. Anos ordinas, todėl prie kardo efeso ar kortiko rankenos tvirtindavo šio ordino ženklą. Dėl mažumo ir raudonos spalvos šį ženklą neoficialiai vadino „spanguole“ (rus. клюква).
  • 1828 m. buvo įvestas speciali šv. Anos ordino spalvų (raudonas su geltonais apvadais) juosta (nekilpinis rankosaitis) prie Anos ginklo.
  • 1829 m. ant Anos ginklo efeso ėmė tvirtinti ir užrašą „Už narsą“ (За храбрость).
Prie Anos ginklo tvirtinamas šv. Anos ordino ženklas, skirtas nekrikščionims (su dvigalviu ereliu)

Anos ginklų atsiradimas aiškinamas tuo, kad būsimasis Rusijos caras Pavelas I šv. Anos ordinu (tuo metu buvo tik vienas jo laipsnis) savo artimuosius apdovanodavo nežinant jo motinai, valdančiai carienei Jekaterinai II. O kad carienė nepamatytų šių ordinų, jis paliepė ženklus daryti mažus ir tvirtinti prie špagų efeso vidinės pusės.

Tapęs caru Pavelas I ginklo ženklą paliko kaip žemiausio šv. Anos ordino laipsnio ženklą. Per keturius savo valdymo metus Pavelas I 3-iojo laipsnio šv. Anos ordinu (su teise į Anos ginklą) apdovanojo 890 karininkų.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuotraukos: