Anatolijus Petuchovas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Anatolijus Petuchovas
Gimė 1934 m. lapkričio 2 d.
Šimozero k., Rusija Rusija
Mirė 2016 m. rugpjūčio 30 d. (81 metai)
Vologda, Rusija Rusija
Veikla rašytojas
Alma mater Belozersko pedagogikos mokykla

Anatolijus Petuchovas (vep. Anatolii Petuhov, rus. Анато́лий Васи́льевич Петухо́в, 1934 m. lapkričio 2 d. Šimozero kaime, Vytegros rajone, Vologdos srityje, Rusijoje2016 m. rugpjūčio 30 d. Vologdoje, Rusijoje) – vepsų tautybės Rusijos rašytojas. Kūrė vepsų ir rusų kalbomis; buvo pirmasis profesionalus vepsų literatas. Rusijos liaudies deputatas, Rusijos Aukščiausiosios tarybos narys (1990–1993). Rusijos Tautų draugystės ordino kavalierius (1994).[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1934 m. Vologdos srityje Šimozero kaime mokytojo šeimoje. 1953 m. baigė Belozersko pedagogikos mokyklą ir Leningrado Aukštosios partinės mokyklos žurnalistikos skyrių, įgijo mokytojo ir žurnalisto išsilavinimą.

Nuo 1953 m. Omsko ir Vologdos sričių bei Čerepovco laikraščiuose dirbo žurnalistu. Nuo 1965 m. gyveno Vologdoje.

Pirmosios A. Petuchovo apsakymų ir poezijos publikacijos Vologdos spaudoje pasirodė 6-ajame dešimtmetyje. Pirmoji A. Petuchovo knyga „Miškinis“ (rus. „Лешак“) buvo išleista 1966 m. Kaip profesionalus rašytojas ėmė reikštis nuo 1968 m., tapo TSRS rašytojų sąjungos nariu.

A. Petuchovo kūryba neapsiribojo vien tik vepsiška tematika. Vis dėlto tautiniai motyvai jo kūryboje neišnyksta, jie pastebimi bendražmogiškajame kontekste. Rašytojas sutelkia dėmesį į šiuolaikinio kaimo buitį, vepsų, anksčiau gausios tautos, nacionalinės tragedijos priežastimis laikydamas atotrūkį nuo žemės ir protėvių papročių. A. Petuchovo stiliui būdingas paprastumas, aiškumas ir nuosaikus vietinių šnektų kūryboje panaudojimas.[2]

Kita svarbi A. Petuchovo kūrybos tema – ryšys su gamta. Jo knygose vaikams ši tema vyrauja. Pirmieji rašytojo kūriniai vepsų kalba buvo skirti vaikams ir gamtai, tai – „Pasakojimai apie gyvūnus“, kurie nuo 1990 m. periodiškai buvo spausdinami žurnale „Kipinä“.

Buvo prie vepsų abėcėles kūrimo ištakų, redagavo pirmąjį akademinį vepsų kalbos žodyno leidimą, prisidėjo prie vadovėlių vepsų vaikams rengimo.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Указ Президента Российской Федерации от 28 июня 1994 года № 1357 «О награждении орденом Дружбы народов Петухова А.В.»
  2. Для стиля Петухова характерны простота, доходчивость и использование в разумной мере местных говоров. p. 340.