Amit

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Amit papiruse

Amit (Amut, Ahemait) egiptiečių mitologijoje – dieviško atpildo personifikacija. Ji – atpildas žmogui už viską ką blogo padarė gyvenime. Amit vaidmenį nusako vardas, reiškiantis „rijikė“, arba tikslesnis ir mažiau eufeminis „kaulų valgytoja“. Amit buvo vadinama daugybe vardų, dažniausi – Milijonų rijikė, Širdžių ėdikė, Mirusių rijikė, Mirties didybė. Nors Amit dažnai minima kaip demonas, iš esmės ji blogio naikintoja ir gėrio jėga.

Amit vaizduojama su krokodilo galva, priekinė dalis priklausė liūtui ar leopardui, nugara – begemotui. Ji buvo visų šių gyvūnų kombinacija. Amit nebuvo garbinama kaip deivė, ji tiesiog įkūnijo visas egiptiečių baimes, kadangi šie gyvūnai buvo laikomi pačiais pavojingiausiai Egipte.

Amit gyvena šalia teisingumo svarstyklių, požemio pasaulyje Duate, kur Anubis mirusiųjų širdis sveria ant teisingumo svarstyklių. Mirusiojo širdis turi būti lengvesnė už Maat plunkną. Tos širdys, kurios neišlaikydavo išbandymo sušeriamos Amit, sielos nebegali įeiti į Aaru ir amžinai pasmerkiamos mirti antrą kartą Duate. Gerų žmonių širdys išlaiko išbandymą ir sielos keliauja į Aarų pas Ozyrį.

Pagal retesnę versiją, Amit stovi šalia ugnies ežero, kur nevertos širdys numetamos žemyn, Amit jų neėsdavo. Šioje versijoje ji daugiau saugotoja negu naikintoja. Mokslinikai mano, kad ši versija yra sinkretizmo padarinys, tačiau nežinoma iš kur kilo.

Kai kurie tyrinėtojai Amit sieja su deive Tavaret, kadangi jų išvaizdos panašios, ir Tavaret kaip Beso palydovė taip pat yra kitų saugotoja nuo blogio. Kiti teigia, kad Amit liūtiška išvaizda ir ugnies ežeras galėtų sietis su deive Sekhmet.