Aleksiejus Olsufjevas (1831)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Aleksiejus Olsufjevas
Gimė 1831 m.
Mirė 1915 m. (~84 metai)
Veikla grafas

Aleksiejus Olsufjevas (18311915 m.) – grafas, rusų generolas, filologas.[1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Olsufjevas buvo žymus caro armijos kariškis. Turėjo kavalerijos generolo leitenanto laipsnį. Jo žmona buvo italė katalikė.

Po 1863 m. sukilimo Onuškio dvaras (Trakų rajone) buvo Rusijos valdžios konfiskuotas ir padovanotas grafui, kuris buvo Rusijos valstybės tarybos narys ir Rusijos sužeistųjų komisijos narys.

1890 m. Olsufjevai lankėsi Romoje. Buvo audiencijoje pas popiežių Leoną XIII. Tam įvykiui atminti Onuškio bažnyčiai atvežė sidabro kryželį su marmurine papėde. Jis ir dabar yra didžiajame altoriuje. Jo lotyniškas įrašas sako, jog šį kryželė savo ranka palaiminęs Leonas XIII.

1914 m. rugpjūčio 1 d., prasidėjus Pirmajam pasauliniui karui, iki tol Onuškyje gyvenęs A.Olsufjevas, 1915 m išvyko į Peterburgą (Rusija).[2] Apylinkėse vykstant mūšiams, buvo sudeginti dvaro rūmai ir kai kurie kiti trobesiai; rūmai nebeatstatyti. Onuškio dvarą globoti paliko onuškiečiui, monopolio laikytojui Toščiakovui. Šis grafui pastatė miestelyje puikius namus.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Miškinis A. Onuškis. Lietuvos urbanistikos paveldas ir vertybė, t. 2, Rytų Lietuvos miestai ir miesteliai, Vilnius, 2002, p. 198
  2. Miškinis A. Onuškis. Lietuvos urbanistikos paveldas ir vertybė, t. 2, Rytų Lietuvos miestai ir miesteliai, Vilnius, 2002, p. 200