Teherano konferencija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio EUREKA)
Teherano konferencija

Didysis trejetas“ (J. Stalinas, F. Ruzveltas ir V. Čerčilis) Teherano konferencijoje
Data1943 m. lapkričio 28–gruodžio 1 d.
VietaTeheranas, Iranas
ŠalysTSRS vėliava TSRS
Jungtinės Karalystės vėliava Jungtinė Karalystė
Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava Jungtinės Amerikos Valstijos
Dalyviai
RezultatasSusitarta ne vėliau kaip 1944 m. gegužės 1 d. atidaryti antrąjį frontą prieš nacistinę Vokietiją.

Teherano konferencija (kodinis pavadinimas Eureka) – Antrojo pasaulinio karo sąjunginių valstybiųSovietų Sąjungos, Didžiosios Britanijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų – vadovų konferencija. Vyko 1943 m. lapkričio 28 – gruodžio 1 d. Irano sostinėje Teherane. Konferencijoje dalyvavo SSRS valstybės vadovas Josifas Stalinas, D. Britanijos ministras pirmininkas Vinstonas Čerčilis ir JAV prezidentas Franklinas Ruzveltas. Tai buvo pirmasis „Didžiojo trejeto“ (SSRS, JK ir JAV) vadovų susitikimas karo metais.

Konferencija vyko 1943 m. lapkričio 28 – gruodžio 1 dienomis Teherane. Joje priimtos deklaracijos dėl bendrų veiksmų prieš Vokietiją bei dėl pokarinio „Didžiojo trejeto“ bendradarbiavimo, susitarta ne vėliau 1944 m. gegužės 1 d. atidaryti „Antrąjį frontą“ Europoje, apsispręsta dėl pokarinių Lenkijos sienų bei susitarta dėl TSRS dalyvavimo kare prieš Japoniją.

Taip pat svarstytas klausimas dėl Irano nepriklausomybės ir de facto nustatyta TSRS teisė po Vokietijos sutriuškinimo prisijungti dalį Rytų Prūsijos.

Taip pat skaityti[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]