Alassane Ouattara

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Alassane Ouattara
Dramblio Kaulo Kranto prezidentas
Alassane Ouattara
Gimė 1942 m. sausio 1 d. (82 metai)
Dimbokro, Dramblio Kaulo Krantas
Sutuoktinis (-ė) Dominique Nouvian (1990-)
Dramblio Kaulo Kranto prezidentas
Kelintas 5
Ėjo pareigas 2010 m. gruodžio 4 d. –
Ankstesnis Laurent Gbagbo
Pareigos Dramblio Kaulo Kranto prezidentas
Partija Respublikonų sambūris
Alma mater Drekselio universitetas
Pensilvanijos universitetas
Vikiteka Alassane Ouattara

Alasanas Uatara (g. 1942 m. sausio 1 d.) – Dramblio Kaulo Kranto politikas, nuo 2010 m. – šalies prezidentas. Nuo 1990 iki 1993 m. Ouattara buvo Dramblio Kaulo Kranto ministras pirmininkas.

Kaip ekonomistas Ouattara nuo 1968 iki 1973 m. dirbo Tarptautiniame valiutos fonde Vašingtone. Vėliau jis dirbo vakarinių Afrikos valstybių centriniame banke.

Nuo 1990 m. lapkričio 7 d. pradėjo dirbti šalies ministru pirmininku. Šiame poste buvo iki 1993 m. gruodžio 9 d. Po to vėl grįžo dirbti į TVF.

1995 m. negalėjo dalyvauti prezidento rinkimuose dėl prieš tai pakeistų nuostatų, pagal kurias, kandidatas į prezidentus turi būti gyvenęs paskutinius 5 metus šalyje, o jo tėvai – užsienio piliečiai.

1999 m. baigęs karjerą TVF panoro grįžti į gimtinę ir dirbti politikoje. Tų pačių metų rugpjūčio mėnesį buvo išrinktas Respublikonų sambūrio vadovu bei šios partijos kandidatu kituose šalies prezidento rinkimuose. Juose politikas planavo dalyvauti įrodęs dokumentais, jog jis ir jo tėvai yra gimę Dramblio Kaulo Krante.

2000 m. liepos mėnesį įvyko referendumas, kuris įteisino naują šalies konstituciją. Ji vėl nustatė barjerus prezidentu tapti ne šalyje gimusiems žmonėms, todėl Ouattara vėl buvo pašalintas iš kandidatų.

2007 m. rugpjūčio 6 d. tuometinis prezidentas Laurent Gbagbo paskelbė tikintis, kad Ouattara bus leidžiama dalyvauti kituose prezidento rinkimuose.

2010 m. įvykusiuose rinkimuose įvyko keletas konfliktų, kurie privedė prie šalies politinės krizės. Visų pirma gruodžio 2 d. nepriklausomas rinkimų komitetas paskelbė, kad antrame ture nugalėjo Alassane Ouattara. Tačiau netrukus konstitucijos taryba paskelbė šiuos rezultatus nelegaliais, nes rezultatų paskelbimas nepriklausė prie komiteto pareigų. Tarybos vadovas netrukus paskelbė naujus rezultatus – jie panaikino 500 000 balsų, kurie buvo Ouattara pusėje, kaip nelegalius ir paskelbė nugalėtoju Laurent Gbagbo. Naujus rezultatus neteisėtais paskelbė Jungtinės Tautos ir kitos tarptautinės organizacijos.

2010 m. gruodžio 4 d. Laurent Gbagbo paskelbė prezidentu konstitucijos taryba. Šiam veiksmui aktyviai priešinosi daug tarptautinių organizacijų ir didžiųjų pasaulio šalių. TVF paskelbė, kad bendradarbiaus tik su tuo kandidatu, kurį patvirtins JT. Gruodžio 8 d. JT saugumo taryba paskelbė šalies prezidento rinkimų nugalėtoju Alassane Ouattara.

Vėliau kelis mėnesius Ouattara bandė susitarti su Gbagbo, tačiau pastarasis atsisakydavo bet kokius susitarimus. Po to Ouattara liepė karinėms pajėgoms suimti Gbagbo, o 2011 m. balandžio 11 d. prancūzų karinės pajėgos jį suėmė. Pastaruosius veiksmus sveikino įvairios tarptautinės organizacijos ir šalys, o Ouattara pradėjo šalies atstatymą.

Politinis postas
Prieš tai:
Félix Houphouët-Boigny
Dramblio Kaulo Kranto ministras pirmininkas
1990-1993
Po to:
Daniel Kablan Duncan
Prieš tai:
Laurent Gbagbo
Dramblio Kaulo Kranto prezidentas
2010-
Po to:
-