Alan Wilder

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Alan Charles Wilder (g. 1959 m. liepos 1 d. Hammersmith, Vakarų Londonas, Jungtinė Karalystė) – britų muzikantas, geriausiai žinomas kaip grupės Depeche Mode narys, joje grojęs nuo 1982 iki 1995 m. ir muzikinio projekto Recoil įkūrėjas.

Prieš Depeche Mode[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Wilder’is nuo vaikystės grojo pianinu bei fleita, o mokykloje grojo grupėse su mokslo draugais. Vėliau dirbo padėjėju DMJ studijoje. Čia įgijo patirties dirbdamas su grupėmis "The Dragons", "Dafne and the Tenderspots", "Real to Real" ir "The Hitmen".

Depeche Mode laikai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iš Depeche Mode pasitraukus Vince'ui Clarke'ui, Wilder’is konkurso atrankos būdu užėmė klavišininko vietą grupėje. Tiesa, tai pavyko padaryti tik pamelavus kitiems grupės nariams apie savo amžių (jam buvo 22-eji, nors grupė ieškojo ne vyresnio, nei 21-erių metų amžiaus nario). Prie antrojo grupės albumo A Broken Frame kūrybos Alan’as neprisidėjo; tik grojo su grupe koncertinio turo metu. Visgi vėliau Wilder’is pasirodė esąs bene svarbiausias muzikantas grupėje. Jo parašytų dainų nėra daug, tačiau būtent jis studijoje praleisdavo daugiausiai laiko "šlifuodamas" ir gerindamas muzikos skambesį.

Pasitraukimas iš grupės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1995 Liepos 1-ąją, per savo 36-ąjį gimtadienį, Alan’as Wilder’is pasitraukė iš Depeche Mode [1].

Recoil[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dar būdamas Depeche nariu, Wilder’is 1986 m. įrašė pirmąjį eksperimentinį Recoil EP albumą, pavadintą "1+2". Kiek daugiau nei pusvalandžio trukmės įraše galima išgirsti daug Depeche Mode dainų motyvų. 1988 m. išleido albumą "Hydrology". Vėlesniems albumams įrašyti Alan’as kvietė kitus muzikantus, kurie atlikdavo vokalinę partiją, o jis pats buvo atsakingas už muzikos kūrybą. 1992 m. išleido albumą "Bloodline". 1997 m. atsiskyręs nuo Depeche Mode, Alan’as pradėjo skirti daugiau laiko projektui Recoil ir išleido "Unsound Methods". 2000 m. išleido albumą "Liquid". 2007 m. išleistas šeštasis albumas "SubHuman", o 2010 m. išleistas geriausių Recoil darbų rinkinys-albumas "Selected". Po šio albumo buvo pirmą kartą vykdomas turnė. 2011 m. gegužės 10 d. Alan’as Wilder’is aplankė ir Vilnių, koncertuodamas "Forum Palace".

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

"Recoil" albumai:

"Depeche Mode" albumai: Žiūrėti čia: Depeche Mode diskografija

Asmeninis gyvenimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Alan’as išsiskyręs su buvusia "Miranda Sex Garden" klavišininke Hepzibah Sessa. Augina sūnų Stanley Duke ir dukrą Paris.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]