Ahau

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kirigua miesto valdovo emblema. Ženklas „Ahau“ šiuo atveju žymimas dviem ženkliukais viršuje dešinėje

Ahau (angl. ajaw, ahau ar ahaw) – valdovo titulas, aptiktas ikikolumbiniuose majų civilizacijos įrašuose. Titulas verčiamas kaip 'lordas', 'valdytojas', 'karalius', 'lyderis'. Šiuo žodžiu vadindavo atskiros teritorijos valdančiosios kilmingųjų klasės atstovus, jis nereiškė vienintelio asmens. Ahau atlikdavo ir religines pareigas, todėl juos paprastai priskiria ir majų dvasininkijai.

Kuhul ajaw ('dieviškasis valdovas') buvo suverenus teritorijos valdovas. Jo valdomos teritorijos dydis galėjo būti labai įvairus. Ahau vadino ir tokius valdovus, kurie nebuvo visiškai suverenūs ir pripažindavo aukštesnę kito asmens, kitos dinastijos ar valstybės valdžią.

Titulu ahau vadindavo ir moteris, tik prieš žodį ahau dar naudodavo lytį nurodantį priešdėlį Ix.

Žodis ahau yra kilęs iš majų kalbų. Jis buvo naudotas keliose to meto kalbose (pvz., klasikinėje majų kalboje), jis, kad ir šiek tiek pakitęs, naudojamas ir dabartinėse jų palikuonėse. Šiuolaikinėje rašyboje (1994 m. patvirtintoje Guatemalan Academia de Lenguas Mayas) žodis rašomas ajaw, ši forma naudojama daugelio majistų mokslininkų. Iki šio nutarimo dažniau buvo naudojama forma ahau, atitikusi XVI a. jukatekų majų kalbos perrašą į ispanų kalbą.

Majų hieroglifinėje rašyboje, kaip ir bet kuris kitas žodis, žodis ahau galėjo būti užrašomas kaip logograma arba paskiemeniui. Žinomi keli abejopo užrašymo būdai. Kuomet „ahau“ yra kaip elementas didesniame glife (vietovardyje), jis rašomas glifo viršuje.

Ahau ir kalendorius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dienos ženklas ahau

Žodis ahau taip pat reiškia tzolk’ino (260-ies dienų majų kalendoriaus) dvidešimties dienų ciklo dvidešimtą dieną.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]