Acinananos drėgnieji atogrąžų miškai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Acinananos drėgnieji miškai)
Acinananos drėgnieji atogrąžų miškai
Pasaulio paveldo sąrašas

Marojeji nacionalinis parkas
Vieta Madagaskaras
Tipas Gamtinis
Kriterijus ix, x
Pasaulio paveldo emblema Nuoroda 1257
Regionas** Afrika
Įrašymo istorija
Įrašas 2007  (31 sesija)
Pavojuje 2010
Acinananos drėgnieji atogrąžų miškai šalies/regiono žemėlapyje
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Acinananos drėgnieji atogrąžų miškai – gamtinis pasaulio paveldo objektas, esantis Madagaskaro salos rytinėje dalyje. Šie miškai pasižymi unikalia biologine įvairove, kuriai būdinga endeminių rūšių gausa. Į UNESCO sąrašą Acinananos drėgnieji miškai buvo įtraukti 2007 m. dėl jų ekologinės svarbos, o 2010 m. paskelbti esantys rizikos grupėje. Bendras objekto plotas 479 661 ha, jis susideda iš 13 teritorijų šešiuose nacionaliniuose parkuose: Marojejy, Masoala, Zahamena, Ranomafana, Andringitra ir Andohahela.[1]

Kadangi Madagaskaras nuo žemyninės dalies atsiskyrė prieš 60-80 mln. metų, miškuose susiformavo unikali rūšių įvairovė. 80–90 % gyvūnų ir augalų rūšių (iš viso apie 12 000) aptinkama tik šiame regione. Dėl miškų naikinimo, rytinėje Madagaskaro dalyje likę tik 8,5 % visų anksčiau buvusių miškų. Nykstant buveinėms, išnykimo grėsmė kyla ir didelei daliai čia aptinkamų rūšių. Siekis apsaugoti šią ekosistemą buvo viena iš pagrindinių priežasčių Acinananos miškus įtraukti į UNESCO sąrašą.

Dėl nepakankamai užtikrinamos žemės ūkio veiklos, miškų kirtimo, medžioklės ir gamtinių išteklių gavybos kontrolės, Acinananos miškai 2010 m. buvo įtraukti į objektų, kuriems gresia sunykimas, grupę.

Susiję straipsniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]