Academi

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Academi
FormaIndividuali įmonė
Pramonėkonsultacijos, rizikos valdymas
Įkurta1997 m. JAV
Svarbiausi darbuotojaiErik Prince
Al Clark
Produkcijaapsauga, logistika, kariniai apmokymai, specialiųjų operacijų apmokymai
Pajamosnežinomos
Darbuotojųskaičius nežinomas
Padaliniai9
Tinklalapisacademi.com

Academi (ankstesni pavadinimai Xe Services LLC, Blackwater USA ir Blackwater Worldwide) – privati karinė įmonė, 1997 m. įkurta Eriko Princo (Erik Prince ) ir Alo Klarko (Al Clark). Šiuo metu tai yra didžiausia JAV privati karinė įmonė, pagal kontraktą dirbanti vyriausybei ir CŽV. „Academi“ centras įsikūręs Arlingtono apygardoje Virdžinijoje.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Academi“ susideda iš kelių padalinių, teikiančių įvairias paslaugas.

Jungtinių Valstijų apmokymų centras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Blackwater“ „CASA C-212 Aviocar“ parašiutais išmeta produktus JAV kariuomenei Afganistane, 2007 m. gruodis

Jungtinių Valstijų apmokymų centras (angl. United States Training Center, USTC), anksčiau vadintas „Blackwater Training Center“, užsiima taktikos ir ginklų naudojimo apmokymais JAV valstybinėms įstaigoms, armijai, policijai ir specialiosioms tarnyboms. Kelis kartus per metus taip pat organizuoja ir viešus įvairių sričių kursus visiems norintiems: artimos kovos, snaiperinių ginklų, vairavimo ne keliuose ir kt.

Pagrindinis treniruočių centras įsikūręs Šiaurės Karolinoje ir užima 28 km² plotą. Jame yra įvairios dirbtinės kovos aplinkos (dirbtinis ežeras, miesto teritorija, įvairios gamtos teritorijos ir kt.). Pasak įmonės leidinių, tai yra didžiausias treniruočių centras šalyje.

Antrasis jų centras įkurtas Mount Carroll mieste Ilinojaus valstijoje (į vakarus nuo Čikagos), veikia nuo 2007 m. užima 32 hektarų plotą ir vadinasi „Impact Training Center“ (anksčiau – „Blackwater North“). Jame apmokomi policijos ir specialiųjų tarnybų darbuotojai.

Nuo 2011 m. USTC Pentagonui taip pat teikia žvalgybos duomenų analizės ir žaliavų tiekimo paslaugas Afganistano kare.[1]

Apsauga jūroje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Academi“ taip pat teikia karinių apmokymų paslaugą jūrinėms jėgos struktūroms. Prieš 2004 m. Atėnų olimpiadą „Academi“ treniravo graikų saugumo pajėgas. Taip pat čia mokėsi įvairių šalių kariuomenės daliniai – Azerbaidžano jūrų desantininkai, Afganistano vidaus saugumo daliniai, JAV jūrų pėstininkai ir kt.[2]

„Academi“ priklauso karinis laivas „MV McArthur“, skirtas treniruotėms ir skubiai pagalbai katastrofų atveju.[3] Laive įrengtos GMDSS komunikacijų sistemos, atskiri „command and control“ deniai, sraigtasparnių deniai, ligoninė ir kt.

K-9 apmokymai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

K-9 padalinys apmoko šunis dirbti kaip kovinius šunis, sprogmenų ir narkotikų paieškos šunis bei atlikti kitas panašias funkcijas, reikalingas kariniams ir tvarkos palaikymo pajėgoms.

Blackwater Security Consulting[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2001 m. Šiaurės Karolinoje įkurtas BSC padalinys užsiima apsauga. Jis teikia tiek pačios apsaugos paslaugą, tiek apmokymus bei konsultacijas. Irako kare BSC saugojo įvairius JAV priklausiusius pastatus ir valstybės darbuotojus, apmokė naująją Irako kariuomenę ir policiją, teikė kitas paslaugas.[4] Taip pat BSC pagal kontraktą su JAV dirba Izraelyje, Bosnijoje ir Afganistane.[5]

Produkcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Academi“ naudoja ir parduoda savo sukurtą ir gaminamą BEAR taikymosi apmokymų sistemą. Taip pat naudoja ir pardavinėja savo sukurtą šarvuotąjį transporterįGrizzly APC“.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įmonę 1997 m. pavadinimu „Blackwater USA“ įkūrė Erik Prince, pagrindinė veiklos kryptis tuomet buvo apmokymų šalies teisėsaugos struktūroms organizavimas. Erik Prince yra baigęs JAV laivyno akademiją, tarnavęs Navy SEALs specialiosiose pajėgose.[6] „Blackwater USA“ buvo (ir tebėra) individuali įmonė, publikuojanti nedaug informacijos apie vidaus reikalus. „Blackwater USA“ įsigijo 28 kvadratinius kilometrus žemės, kurioje už 6,5 mln. JAV dolerių įrengė pirmąjį ir pagrindinį savo apmokymų centrą. Jis buvo atidarytas 1998 m. gegužės 15 d.

Pirmieji klientai buvo JAV SEAL ir SWAT komandos. Po USS „Cole“ sprogdinimo 2000 m., JAV vyriausybė paskelbė konkursą laivyno saugumo apmokymams, kurį laimėjusi „Blackwater USA“ paruošė virš 100 000 jūreivių.

2002 m. įkurtas padalinys „Blackwater Security Consulting“. 20 jos darbuotojų buvo pasamdyti saugoti CŽV pagrindinį štabą ir slaptą karinę bazę, skirtą Bin Ladeno paieškai. Vėliau BSC buvo samdoma darbams Afganistane ir Irake po atitinkamų invazijų. Taip pat „Blackwater“ buvo samdyti palaikyti tvarkai po Katrinos uragano (užsakovai buvo keli, tame tarpe JAV vidaus saugumo departamentas ir įvairios degalų, draudimo bei komunikacijų įmonės).[7]

2007 m. spalio mėnesį įmonė pakeitė pavadinimą į „Blackwater Worldwide“ ir pristatė naują logotipą.[8] 2009 m. dar sykį pakeitė pavadinimą į „Xe Services LLC“, reorganizavo įmonės struktūrą. Tais pačiais metais E. Prince pasitraukė iš generalinio direktoriaus ir prezidento pareigų, likdamas tik tarybos nariu. Jį pakeitė Joseph Yorio. 2011 m. tarybos pirmininku tapo Bobby Ray Inman, buvęs JAV admirolas, o naujuoju generaliniu direktoriumi – Ted Wright. 2011 m. gruodį įmonė dar sykį pakeitė pavadinimą į „Academi“. Pavadinimas paimtas iš Platono akademijos, siekta, kad jis skambėtų „nuobodžiau“[9]

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]