2012 m. Rusijos prezidento rinkimai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vladimiras Putinas šalies vadovu tapo trečią kartą.

2012 m. Rusijos prezidento rinkimai – šeštieji Rusijos prezidento rinkimai, vykę 2012 m. kovo 4 d. Juose nugalėjo buvęs šalies ministras pirmininkas Vladimiras Putinas, šalies vadovu tapęs trečią kartą.

Kandidatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2011 m. rugsėjo 24 d. Vieningosios Rusijos partijos suvažiavime dabartinis prezidentas Dmitrijus Medvedevas pranešė, kad naujuoju šalies vadovu mato šalies ministrą pirmininką ir du kartus šalies vadovą Vladimirą Putiną. Tuo tarpu pastarasis paskelbė norintis, kad jo vietą vyriausybės vadovo poste užimtų D. Medvedevas.[1]

Visų oficialių kandidatų sąrašas buvo paskelbtas 2012 m. sausio 29 dieną. Užregistruoti kandidatai yra Vieningosios Rusijos partijos vadovas V. Putinas, Rusijos Federacijos Komunistų partijos vadovas Genadijus Ziuganovas, Sergejus Mironovas (partija Teisinga Rusija), Vladimiras Žirinovskis (Rusijos liberalų demokratų partija), nepriklausomas kandidatas verslininkas Michailas Prochorovas.

Dar 11 kandidatų nebuvo užregistruoti.

Visuomenės nuomonių tyrimo bendrovės „VTsIOM“ 2012 m. sausio 14 d. duomenimis labiausiai iš visų kandidatų Rusijos piliečiai palaiko V. Putiną – 48 % populiarumas.[2] Tuo tarpu internetinio portalo „Superjob“ sausio 2122 d. apklausa parodė, kad V. Putiną palaiko 26 % rinkėjų, o antroje vietoje su 21 % yra M. Prochorovas.[3]

Rezultatai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Surinkęs apie 64 % rinkėjų balsų nugalėjo V. Putinas. Antroje vietoje liko Genadijus Ziuganovas su 17 %. Iš viso rinkimuose dalyvavo apie 63 % balso teisę turinčių piliečių.

Nepriklausomų stebėtojų duomenimis, V. Putinas sulaukė tik apie 50 % rinkėjų balsų.[4]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]