1808 m. gegužės antroji Madride

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
1808 m. gegužės antroji Madride
Menininkas Fransiskas Goja
Metai 1814
Meno kryptis Romantizmas
Medžiagos, technika aliejinis paveikslas, drobė
Matmenys 268,5 cm × 347,5 cm
Miestas (vieta) Madridas
Muziejus Prado muziejus

1808 m. gegužės antroji Madride (kitaip Kova su mameliukais) – ispanų dailininko Fransisko Gojos (17461828) paveikslas, esantis Prado muziejuje Madride. Poruojamas su kiek garsesniu paveikslu „1808 m. gegužės trečioji Madride“. Paveiksle vaizduojamos riaušės Madride Napoleono karų metu prieš Napoleonui tarnavusius mameliukus.

Apie paveikslą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1814 m. Napoleono armijos buvo išvytos iš Ispanijos. Fransiskas Goja pasisiūlė kardinolui Luisui de Burbonui „teptuku įamžinti pačius žymiausius ir herojiškiausius mūsų pasipriešinimo Europos tironui įvykius“. Luisas de Burbonas parėmė dailininko pasiūlymą. Dailininkas nutapė dramatiškuosius „1808 m. gegužės antroji Madride“ ir „1808 m. gegužės trečioji Madride“.

Paveiksle „1808 m. gegužės antroji Madride“ vaizduojama spontaniška Madrido gyventojų ataka prieš mameliukus. 1808 m. gegužės 2 d. Madride pasklido gandai, kad prancūzų armija išgabena karaliaus Karolio IV ir karalienės Marijos Luizos vaikus į Prancūziją. Miestiečiai rinkosi spontaniškai, ginklavosi, kas papuolė po ranka. Joachimas Miuratas iškvietė kavaleriją, kad išsklaidytų maištininkus. Paveiksle centrinę vietą užima nuo arklio nutraukiamas ir nuduriamas mameliukas. Gerai ginkluota kavalerija sutriuškino sukilėlius. Vakare ir naktį buvo sušaudomi tie žmonės, kurie, buvo įtariama, prisidėjo prie maišto (šiems įvykiams skirtas paveikslas „1808 m. gegužės trečioji Madride“).

Abu paveikslai tikriausiai puošė triumfo arką karaliaus Ferdinando VII sugrįžimo į Madridą proga ir buvo eksponuojami 1808 m. gegužės 2 d. sukilimo Madride paminėjime. Iki 1834 m. paveikslas buvo perkeltas į Prado muziejų. 1937 m. paveikslas buvo kiek pažeistas apačioje perkeliant jį pilietinio Ispanijos karo metu.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]