Šachmatų kompozicijų kūrybos FIDE meistras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Šachmatų kompozicijų kūrybos FIDE meistras (sutr. ŠKK TM) – tai titulas, suteikiamas šachmatų kompozitoriams už aukštus pasiekimus šachmatų uždavinių ir etiudų kūryboje. Jį visam laikui suteikia WCSC (iki 2010 m. - FIDE).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmieji tarptautinių meistrų titulai šachmatų kompozitoriams pradėti suteikti nuo 1990 m, FIDE suvažiavimuose. Titulas buvo suteikiamas už pretendento turimus FIDE albume šachmatų uždavinius ar etiudus[1]. Iki 2019 m. FIDE meistrų vardai buvo suteikti 160 šachmatų kompozitorių iš kurių 58 buvo mirę.[2].

Reikalavimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teisę į šachmatų kompozicijų kūrybos tarptautinio meistro titulą kompozitorius įgyja, surinkęs viename, ar keliuose FIDE albumuose mažiausiai 12 taškų už juose patalpintus šachmatų uždavinius, ar etiudus. Už vieną uždavinį pretendentui skiriamas vienas taškas, už etiudą – 1,67 taško. Kai šachmatų kompozicijos autorių yra keli, tai taškai jiems, už tokią kompoziciją, apskaičiuojami, dalijant, nustatytus taškus vienai kompozicijai, iš autorių skaičiaus.

Tai reiškia, kad tik šachmatų uždavinius kuriančiam kompozitoriui FIDE meistro titulas suteikiamas, jei FIDE albume yra patalpinta 12, ar daugiau jo uždavinių, kai jų dalis, sukurta kartu su bendraautoriais, o etiudus kuriančiam, jeigu FIDE albumuose turi patalpintų 8, ar daugiau, kai tarp jų yra kartu su bendraautoriais sukurtų etiudų.[3].

Lietuvos šachmatų kompozitoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2018 m. šachmatų kompozicijų kūrybos FIDE meistro vardas suteiktas Viktorui Paliulioniui[4].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Pasaulio šachmatų kompozicijos federacijos statutas (iki 2010 m.). Priedas2“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. liepos 25 d..
  2. „FIDE šachmatų kompozicijų kūrybos meistrai“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. liepos 27 d..
  3. „Pasaulio šachmatų kompozicijos federacijos statutas. Priedas3“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. liepos 29 d..
  4. „61-asis pasaulio šachmatų kompozitorių suvažiavimas. Ohridas. Makedonija. Nauji titulai“ (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. liepos 27 d..

Išorinės nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šachmatų kompozicijos žinynasArchyvuota kopija 2016-08-19 iš Wayback Machine projekto.