Įvamzdis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Įvamzdžiai

Įvamzdis (angl. liner, rus. лейнер) – plonasienis graižtvinis vamzdis, kuris įmontuojamas storasieniame tikrajame ginklo vamzdyje[1]. Tarp abiejų lieka 0,05–0,25 mm tarpelis, kuris šaunant užsiveria. Taip sudarytas vamzdis vadinamas išardomu vamzdžiu.

Įvamzdžiai artilerijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įvamzdžio naudojimas labai atpigina artileriją. Daugiau šaudant, graižtviniai pabūklų vamzdžiai išdyla ir atsiranda tarpas tarp sviedinio ir vamzdžio vidinio paviršiaus, todėl:

  • pro atsiradusį tarpą prasiveržia dujos, dėl ko sviedinys arčiau lekia,
  • sviedinys nebeįsirėžia į graižtvas, todėl jis prasčiau įsukamas ir praranda stabilumą, todėl sumažėja šaudymo taiklumas.

Norint išvengti šių problemų kas kiek laiko tenka keisti pabūklų vamzdžius, kurie brangiai kainuoja, o pats keitimas stambaus kalibro pabūkluose neretai reikalauja specialių įrengimų. Pradėjus naudoti įvamzdžius atkrito reikalas keisti visą vamzdį – pakanka pakeisti tik įvamzdį[2]. Tai žymiai pigiau, be to, jį net stambaus kalibro pabūkluose paprastai galima pakeisti lauko sąlygomis.

Įvamzdžiai šaunamuosiuose ginkluose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įvamzdžius naudoja ir šaulių ginkluose.

Kartais įvamzdžio naudojimas leidžia padidinti ginklo universalumą. Tokio ginklo pavyzdys yra Antrojo pasaulinio karo metais naudoto vokiečių pistoletas Sturmpistole.

Plieninis įvamzdis leidžia patį vamzdį ir kitas ginklo dalis daryti iš pigesnių, ne tokių atsparių medžiagų[3]. Įvamzdžius turi, pvz., kai kurie Smith&Wesson revolveriai[4]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Sudėtinio vamzdžio žiočių piešinys
  2. Vidinio vamzdžio keitimas (piešinys)
  3. Nekovinio pistoleto, kurio vamzdis turi įvamzdį, schema. 5 – įvamzdis Archyvuota kopija 2016-03-05 iš Wayback Machine projekto. Piešinys iš straipsnio КОРОТКОСТВОЛЬНОЕ ОРУЖИЕ ПОД ПАТРОН ФЛОБЕРА (калибр 4 мм) Archyvuota kopija 2008-02-05 iš Wayback Machine projekto.
  4. S&W Model 337, „AirLite Ti“ (kalibras .38 spl) Archyvuota kopija 2003-06-29 iš Wayback Machine projekto. ir S&W Model 360, „AirLite Sc“ (kalibras .357 magnum) Archyvuota kopija 2007-02-23 iš Wayback Machine projekto.. Nuotraukos iš Компактные револьверы Smith and Wesson на рамке типа "J": Chiefs Special, Centennial, Bodyguard (США) Archyvuota kopija 2008-01-15 iš Wayback Machine projekto.